În prezent, sistemul de apărarea antiaeriană al Republicii Moldova nu permite detectarea tuturor tipurilor de rachete sau drone care pătrund în spațiul nostru aerian. Se referă inclusiv și la tipul de drone Shaded, una dintre care a căzut recent pe teritoriul țării. Despre aceasta a informat premierul Dorin Recean, în cadrul unei conferințe de presă susținută după ședința Executivului de astăzi, 14 februarie 2024.
„Am început cu prima fază în măsura mijloacelor financiare pe care ni le putem permite. Cu ajutorul partenerilor din Vest ne propunem să avem un sistem care acoperă total necesitățile de identificare la timp a acestor rachete, drone, astfel, ca la prima etapă să putem să preîntâmpinăm cetățenii la timp despre pericol, pentru evacuare”, a explicat premierul.
Potrivit lui Dorin Recean, următoarea etapă de investiții în sistemul de apărare antiaerian va fi pentru a avea capacitatea de a doborî rachetele și dronele. Aceasta ar însemna că vom aveam nevoie de resurse financiare de ordinul miliardelor. Totodată, prim-ministrul a mai precizat că pentru realizarea acestui modul avem un termen, până în anul 2030.
„În prezent putem vedea o anumită categorie de rachete și drone. Trebuie să extindem acoperirea cu detectare, mă refer la radare, după care vom putea trece la următoarea etapă de apărare a sistemului antiaerian. Pentru ca să putem să avem o acoperire totală avem nevoie de investiții de câteva miliarde de euro. Acest lucru nu este posibil să îl facem din sursele noastre, respectiv noi trebuie să avem o colaborare cu prietenii noștri. Putem să vedem în prezent obiectele care zboară de la o altitudine de la 2.000 de metri în sus.(...). Trebuie să realizăm acest lucru până în 2030”, a punctat Dorin Recean.
TV8.md reamintește că fragmentele de dronă au fost descoperite pe 11 februarie, la Etulia, raionul Vulcănești, de către o echipă a poliției de frontieră. Imediat, zona a fost securizată, iar fragmentele ridicate și trimise la expertiză. Poliția mai precizează că în urma unor discuții pe care le-au avut autoritățile de la noi cu cele ucrainene, s-a stabilit că în noaptea de joi spre vineri, Ismail, de la hotar cu Republica Moldova, a fost atacat cu drone. Astfel, ucrainenii susțin că cel mai probabil resturile de dronă au ajuns la Etulia după ce apărarea antiaeriană a doborât mai multe Shahed-uri.
Ulterior, explozibilul din fragmentele de dronă, descoperite la Etulia, a fost detonat. Poliția a comunicat că explozia a avut loc în condiții de maximă siguranță.
Potrivit expertului WatchDog în domeniul militar, Artur Leșcu, cele 50 de kg de explozibil, care erau în drona căzută lângă Etulia, ar fi putut provoca distrugerea unei case, avarierea mai multor construcții, sau a unui bloc de locuit, dacă ar fi căzut peste o localitate.
Reamintim că, în decembrie 2023, Republica Moldova a intrat în posesia unui radar de supraveghere aeriană performant. Acesta a fost achiziționat din bugetul național de apărare, prin intermediul companiei franceze „THALES”, care a asigurat sprijinul informațional și logistic.