Locuitorii din Măgura Veche, raionul Fălești, zilnic parcurg câțiva kilometri pentru a se aproviziona cu apă. În sat au mai rămas câțiva oameni pe care îi poți număra pe degete. Toți își doresc același lucru, apă. De mai bine de un deceniu oamenii așteaptă soluții de la autorități. Problema ar putea fi soluționată în primăvară, dacă primarul comunei de care aparțin își va respecta promisiunea și va extinde apeductul din localitatea învecinată.
„Ne aflăm în satul Măgura Veche din raionul Fălești, unde timpul parcă s-a oprit în loc. Șase familii își duc traiul aici și toate se confruntă cu aceeași problemă, lipsa apei. Oamenii sunt nevoiți să aducă apa de la câțiva kilometri sau să o strângă atunci când plouă”.
Un sat parcă uitat de lume, pe ulițele căruia bântuie singurătatea. Majoritatea au plecat pentru un viitor mai bun, iar puținii oameni care au mai rămas în localitate sunt singuri acum în fața provocărilor. Zilnic aceștia sunt nevoiți să meargă kilometri întregi pentru a căuta apă. Zinaida Bejenari ne-a spus că până ieri mergea aproape doi kilometri până la cea mai apropiată fântână, însă acum nu știe unde să se mai ducă, pentru că și acea fântână a început să sece.
Cei 14 oameni rămași în sat cresc animale, iar pentru a le potoli setea au nevoie de multă apă, așa că și-au umplut curțile cu diferite vase și adună apă de ploaie.
Sătenii duc laptele la punctul de colectare dintr-o localitate învecinată, iar de acolo se întorc cu butoaie cu apă.
Alții spun că în fiecare săptămână copiii le aduc apă potabilă, în rest se descurcă cum pot.
Cu toate că viața în localitate nu este ușoară, oamenii spun că nu vor să se mute în altă parte și speră că problema va fi rezolvată.
Și dacă inițial localnicilor din Măgura Veche li s-a promis că în sat va fi construită o fântână arteziană, primarul comunei de care aparține localitatea, spune că investițiile necesare sunt enorme, așa că își propune în primăvară să extindă apeductul din Pietrosu pentru a rezolva problema.
În ultimii 20 de ani, populația satului Măgura Veche s-a redus de la 38 la 14 locuitori. Din cauza alunecărilor de teren, o parte din localnici și-au părăsit locuințele și s-au mutat în satul vecin, Măgura Nouă.