Primarul Chișinăului, Ion Ceban, nu a scăpat de întrebările jurnaliștilor vizavi de atitudinea sa față de vectorul extern al țării nici peste Prut. Aflat într-o vizită la Iași, la invitația primarului municipiului, Ceban a fost întrebat de ziariștii români care este poziția sa față de referendumul ilegal din Găgăuzia din 2014, pe care l-a susținut și care promova aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia – Kazahstan – Belarus. Edilul însă a evitat să ofere un răspuns clar.
„Astăzi conduc un partid, care nemijlocit în documentele programatice ale acestui partid sunt trasate liniile directorii pentru politica externă și integrarea europeană acolo este transcrisă ca fiind prioritatea zero pentru R. Moldova și implementarea evidentă a standardelor. Este un partid tânăr, un partid nou, este un partid care obține cel mai bun scor în Chișinău la alegerile locale și cred că poate aduce prin exemplele sale și prin acțiunile sale nemijlocit tot ceea ce ține de alinierea R. Moldova, a localităților noastre la standardele UE”.
Declarațiile lui Ceban se bat cap în cap cu viziunile, dar și acțiunile sale anterioare, când era membru activ al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, ulterior al socialiștilor. În anul 2014, în timp ce la Bruxelles era semnat Acordul de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană, acesta, alături de colegii socialiști a organizat un protest în faţa sediului Comisiei Europene. A scandat mesaje antieuropene, împotriva semnării acordului și a cerut organizarea unui referendum.
„Astăzi, situația din regiune este foarte complicată. Oamenii nu sunt de acord și asta poate provoca în primul rând indignare socială. - Credeți că are legătură cu aderarea Republicii Moldova la UE? - Desigur”.
Tot în 2014, Ion Ceban a ținut un discurs la Comrat, în timpul unui miting în sprijinul Referendumului din același an din Găgăuzia, la care locuitorii autonomiei s-au pronunțat vizavi de vectorul politicii externe al ţării, care prevedea aderarea Moldovei la Uniunea Vamală “Rusia-BelarusKazahstan”. Referendum considerat ilegal de autoritățile de la Chișinău
„Este o onoare să mă aflu aici, alături de dumneavoastră. Le spunem foarte clar celor din Chișinău: ajunge să vă bateți joc de popor! Ei se tem de opinia poporului, pentru că ei știu că opinia cetățenilor din Găgăuzia este opinia întregii țări. Astăzi, Republica Moldova este pentru Uniunea Vamală, Moldova este pentru stabilitate, pentru o relație frumoasă cu Federația Rusă. Moldova nu vrea astăzi acolo unde ei toți ne duc”.
Ion Ceban a fost și printre semnatarii inițiativei legislative care prevedea denunțarea Acordului de asociere între Republica Moldova, pe de o parte, și Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de altă parte. În anul 2021, Ion Ceban a creat Mișcarea Alternativa Națională, care și-a propus să fie una pro-europeană, spunea atunci fostul socialist. În noiembrie 2023, Ion Ceban a câștigat al doilea mandat de primar al municipiului Chișinău, obținând puțin peste 50 la sută din sufragii.