Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1059: Atac lângă Moldova, RO-Alert și moarte la Krivoi Rog! G7 acuză Rusia, iar Orban îl apără pe Putin

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 722: Regretul lui Putin, aprecierea lui Podoliak și morți în Belgorod. Rușii, sfătuiți să cultive banane

15 februarie 2024, ora 17:13

Rusia a lansat în primele ore ale zilei de joi noi atacuri cu rachete asupra Kievului și a altor orașe din Ucraina. Primarul capitalei, Vitali Klitschko, le-a cerut cetățenilor să rămână în adăposturi, au fost auzite mai multe explozii în Kiev, potrivit Reuters. Au fost auzite explozii și în Liov, un oraș mare aflat aproape de granița Ucrainei cu Polonia. Au fost anunțate alerte aeriene în toată Ucraina. Oleksandr Sîrski, noul comandant-şef al forţelor armate ucrainene, a descris situația de pe front ca fiind una „extrem de complexă şi tensionată”.

UPDATE România a devenit unul dintre principalii parteneri ai Ucrainei, iar Kievul îşi doreşte şi negociază un acord bilateral de colaborare în domeniul securităţii cu Bucureştiul, după modelul propus de G7 la summitul de la Vilnius, din vara anului trecut, pentru a oferi garanţii de securitate Ucrainei în perspectiva unei aderări la NATO, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

UPDATE Liderul de la Kremlin a acordat miercuri seară un interviu prezentatorului televiziunii ruse, Pavel Zarubin, și a profitat de ocazie pentru a ataca toate temele importante pentru el. Putin a afirmat că nu regretă că a început războiul, ci că nu a atacat Ucraina mai devreme. "Singurul lucru pe care îl putem regreta este că nu am luat aceste acțiuni dure mai devreme", a spus el, citat de Radio Svoboda.

UPDATE Întrebat cine este "mai bun" pentru Rusia dintre Biden şi Trump, Putin a răspuns fără ezitare: "Biden. Este o persoană mai experimentată, mai previzibilă, un politician din vechea şcoală". El a refuzat să comenteze dezbaterile din Statele Unite despre vârsta lui Biden. "Când l-am întâlnit pe dl. Biden în Elveţia, recunosc că a fost acum trei ani, se vorbea deja despre incapacitatea sa, dar nu am văzut aşa ceva", a spus el. "Ceea ce trebuie să analizăm este poziţia politică, iar poziţia actualei administraţii (americane) este extrem de dăunătoare şi greşită", a adăugat Putin. Moscova "va lucra cu orice lider american în care poporul american are încredere", a adăugat el.

UPDATE Mai multe explozii s-au produs joi dimineață în orașul Belgorod, din apropierea graniței cu Ucraina, unde un centru comercial și mai multe mașini au fost avariate. Localnicii au relatat pe rețelele de socializare că sunt mai mulți morți și cel puțin zece răniți, relatează Nexta. Autoritățile nu au comentat situația.

UPDATE Kremlinul folosește aceleași metode hibride împotriva Republicii Moldova, foarte asemănătoare cu cele pe care le-a folosit înainte de invaziile sale în Ucraina în 2014 și 2022, care stabilesc condiții să justifice o posibilă escaladare viitoare a Rusiei împotriva Moldovei, conform unui studiu recent al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATE Oleg Kniazkov, șeful agenției de protecție a consumatorului din Rusia, a declarat că va exista o penurie de banane în următoarea lună și i-a sfătuit pe ruși să le cultive singuri, relatează Newsweek. Afirmațiile sale survin după ce guvernul Rusiei a oprit pe 2 februarie importurile de banane de la cinci companii din Ecuador din cauza detectării dăunătorilor în transporturile de fructe. Decizia a fost luată după ce Ecuadorul a acceptat o ofertă a Statelor Unite de a preda echipamente militare sovietice în schimbul unor arme moderne americane, un acord în valoare de 200 de milioane de dolari.

UPDATE Două brigăzi ruse au suferit pierderi grele pe frontul din Avdiivka, dar situația rămâne dificilă, iar inamicul aduce forțe noi în oraș. "Avdiivka e iadul. Brigada a Treia de Asalt confirmă că a fost redesfășurată urgent pentru a întări forțele ucrainene din zonă. Situația în oraș la momentul desfășurării brigăzii era extrem de critică", a scris pe Telegram comandantul brigăzii, Andrii Biletskîi, adăugând că un raid al forțelor ucrainene asupra pozițiilor ruse a provocat inamicului pierderi masive. Totuși, rușii continuă să-și rotească trupele și să aducă forțe și echipamente noi în oraș. "Suntem nevoiți să luptăm la 360 de grade împotriva noilor brigăzi pe care inamicul le desfășoară", a adăugat el.

UPDATE Franța va îndeplini încă de anul acesta obiectivul NATO de a cheltui 2% din produsul intern brut pentru apărare, a declarat joi ministrul apărării, Sebastien Lecornu.

UPDATE Kremlinul ar pregăti condițiile pentru o operațiune hibridă în Republica Moldova, în viitorul apropiat. Rusia pregătește o operațiune hibridă în Republica Moldova, similară celei folosite înainte de invaziile sale în Ucraina din 2014 și din februarie 2022, astfel încât să poată justifica o posibilă escaladare a conflictului în regiune, conform Institutului pentru Studiul Războiului

UPDATE Avertismente de alertă aeriană au răsunat în toată Ucraina, când Rusia a lansat un atac masiv cu rachete. Autoritățile ucrainene au raportat decolarea bombardierelor strategice Tu-95 (Kalibr) la primele ore ale dimineții de joi, exploziile fiind auzite la scurt timp după aceea.

UPDATE Comandamentul Forțelor Armate poloneze a raportat că „toate procedurile necesare sunt în vigoare pentru a asigura siguranța spațiului aerian al țării”. „Avertizăm că au fost implicate avioane poloneze și aliate, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de zgomot, în special în partea de sud-est a țării”, se spune în mesaj.

UPDATE Există deja patru victime în Zaporojie ca urmare a unui atac rusesc cu rachete. „O instalație de infrastructură a fost atacată. Potrivit datelor preliminare, patru persoane au fost rănite. Se știe, de asemenea, că au fost avariate blocuri de locuințe, o instituție de învățământ și un local comercial (au fost sparte ferestre, acoperișuri avariate)”, a scris Secretarul Consiliului orașului Zaporojie Anatoly Kurtev.

UPDATE Ministrul francez al apărării, Sebastien Leconneru, a anunțat, miercuri, crearea împreună cu împreună cu omologul german Boris Pistorius a unei coaliții de sprijinire a apărării aeriene a Ucrainei. „Consolidarea potențialului de apărare aeriană al Ucrainei este importantă pentru protecția viitoare a populației civile. După lansarea coaliției pentru artilerie, împreună cu ministrul apărării al Germaniei, vom oficializa coaliția de sprijinire a apărării aeriene a Ucrainei”, a spus Sebastian Sejourne. Lecorne și Pistorius au semnat acordul privind aceste intenții în cadrul celei de-a 19-a întâlniri a Grupului de Contact al Apărării privind Ucraina în așa-numitul format „Ramstein” la sediul NATO de la Bruxelles. Astfel, Franța și Germania vor conduce o coaliție care include cincisprezece țări. Eforturile vor fi îndreptate spre consolidarea potențialului de apărare aeriană al Ucrainei în războiul cu Rusia.

UPDATE Un depozit de petrol din Kursk, Rusia, a fost aruncat în aer într-un atac cu dronă ucraineană, potrivit rapoartelor care circulă online. „Ca urmare a unui atac al unui UAV ucrainean în regiunea Kursk, a avut loc un incendiu la un depozit de petrol”, a declarat un cont Telegram pe numele lui Roman Starovoit, guvernatorul rus al regiunii Kursk. „Conform informațiilor preliminare, nu există victime. Toate serviciile speciale lucrează în prezent la fața locului. Vă rog să rămâneți calmi.”

UPDATE Bloomberg: Trump se gândeşte să facă presiuni asupra lui Zelenski ca să facă pace cu Putin, dacă va fi ales. Donald Trump ia în considerare să facă presiuni pentru ca Ucraina să negocieze încheierea războiului cu Rusia, dacă va reveni la putere anul viitor, potrivit unor persoane familiarizate cu acest subiect.

„Distorsionare gravă a realității”: Președinția îi răspunde lui Krasnoselski și explică cine poate transporta gaz Tiraspolului
„Distorsionare gravă a realității”: Președinția îi răspunde lui Krasnoselski și explică cine poate transporta gaz Tiraspolului
/PROMO/ Provocările comunității LBGT din Moldova - sâmbătă, de la 19:45, la  „Moldova gândește”
/PROMO/ Provocările comunității LBGT din Moldova - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1059: Atac lângă Moldova, RO-Alert și moarte la Krivoi Rog! G7 acuză Rusia, iar Orban îl apără pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1059: Atac lângă Moldova, RO-Alert și moarte la Krivoi Rog! G7 acuză Rusia, iar Orban îl apără pe Putin
/VIDEO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Mileștii Mici: Care sunt grijile locuitorilor la început de an, aflați la TV8
/VIDEO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Mileștii Mici: Care sunt grijile locuitorilor la început de an, aflați la TV8
/VIDEO/ Depășirea crizei se amână: Tiraspolul și Chișinăul nu pot conveni asupra furnizorului de gaze
/VIDEO/ Depășirea crizei se amână: Tiraspolul și Chișinăul nu pot conveni asupra furnizorului de gaze

/VIDEO/ Fâșia Gaza, atracție turistică după armistițiu: Oamenii vin să vadă cu ochii lor urmările bombardamentelor

missing
17 ianuarie 2025, ora 23:12

Încetarea focului în Fâșia Gaza a adus turiști în țara sfântă. La numai o zi de la încheierea armistițiului dintre Israel și Hamas, în regiune au început să apară turiștii dornici să vadă ruinele lăsate în urmă de bombardamentele israeliene.

De o zi, de când Fâșia Gaza nu mai este bombardată de armata israeliană, în regiune au început să ajungă primii turiști. De pe un deal de unde se vede nordul Gazei, aceștia vin să admire regiunea făcută una cu pământul în urma războiului.

Oamenii spun că au făcut acest drum pentru a vedea cu propriii ochii care sunt consecințele unui război.

„Sper că au învățat o lecție și că nu este ceva la care se vor gândi să o facă din nou, deoarece groaza pe care am văzut-o pe 7 octombrie este ceva ieșit din lumea asta”,

„Ca și cum s-a terminat. Așa vedem noi. Războiul s-a terminat. Asta poți vedea”,

„Sper că ceva se va schimba și că vom începe lucruri noi, adică, o nouă eră”.

În paralel, în mai multe orașe din lume, printre care și Paris, au fost organizate mitinguri la care s-a cerut eliberarea ostaticilor din Gaza. Acesta a fost organizat de Consiliul Reprezentativ al Instituțiilor Evreiești din Franța.

Iar la Toronto, Canada, aseară a fost organizat un protest în susținerea Gazei, după acordul de încetare a focului. Protestatarii spun că în opinia lor, armistițiul este unul întârziat. 

„Acord de încetare a focului după 15 luni de crime odioase asupra oamenilor din Gaza. Acum, după încetarea focului, noi trebuie să ajutăm la reconstruirea Gazei și trebuie să ne asigurăm că toți cei care au făcut acest genocid sunt opriți și trași la răspundere”.

După mai bine de un an și trei luni de război, Israel și Hamas au ajuns la un acord pentru încetarea focului în Fâșia Gaza. Înțelegerea care intră în vigoare la sfârșitul acestei săptămâni ar urma să pună capăt luptelor și să ducă la eliberarea treptată a ostaticilor israelieni și a prizonierilor palestinieni. 

Potrivit acordului, Hamas va elibera 33 de ostatici, printre care femei, copii, persoane vârstnice și bolnavi. În schimb, israelienii vor trimite acasă sute de palestinieni ținuți în centrele de detenție și închisorile din țară. Negocierile au avut loc la Doha și au fost mediate de Qatar, Statele Unite și Egipt. 

Cel puţin 46.707 persoane, majoritatea civili, au fost ucise în campania militară de represalii a Israelului în Fâşia Gaza, care a provocat şi un dezastru umanitar, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al Hamas, considerate fiabile de ONU.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/PROMO/ Provocările comunității LBGT din Moldova - sâmbătă, de la 19:45, la  „Moldova gândește”
/PROMO/ Provocările comunității LBGT din Moldova - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
Președinta a dat-o în judecată pe cetățeana care i-a denigrat bunicul într-o postare pe Facebook. Când are loc prima ședință
Președinta a dat-o în judecată pe cetățeana care i-a denigrat bunicul într-o postare pe Facebook. Când are loc prima ședință
/VIDEO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Mileștii Mici: Care sunt grijile locuitorilor la început de an, aflați la TV8
/VIDEO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Mileștii Mici: Care sunt grijile locuitorilor la început de an, aflați la TV8
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.