Kremlinul folosește aceleași metode hibride împotriva Republicii Moldova, foarte asemănătoare cu cele pe care le-a folosit înainte de invaziile sale în Ucraina în 2014 și 2022, care stabilesc condiții să justifice o posibilă escaladare viitoare a Rusiei împotriva Moldovei, conform unui studiu recent al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a răspuns la o întrebare după discursul său la Duma de Stat a Rusiei din 14 februarie despre conflictul din regiunea transnistreană și a susținut în mod fals că Statele Unite și Uniunea Europeană (UE) controlează Guvernul Republicii Moldova.
De asemenea, Lavrov a susținut că Occidentul a oprit procesul de negociere 5+2 în conflictul transnistrean și că Rusia va „face totul” pentru a relua procesul. Viceprim-ministrul moldovean Oleg Serebrian a declarat la 28 ianuarie că formatul 5+2 nu poate funcționa în perioada actuală, atâta timp cât Rusia și Ucraina se află în război.
O altă declarație îngrijorătoare ce îi aparține lui Lavrov este că în stânga Nistrului s-ar afla aproximativ 200.000 de cetățeni ruși și că Rusia este „îngrijorată de soarta lor” și „nu le va permite să devină victimele unei alte aventuri occidentale”.
Lavrov a mai susținut că în continuare Moldova a decis să nu dea din bugetul de stat subvenții pentru regiuni precum Găgăuzia, care se opun integrării Moldovei în UE, ceea ce este un alt fals.
Studiul ISW reamintește că, Kremlinul a acuzat anterior Ucraina că a abandonat și nesocotit Acordurile de la Minsk, care au stabilit armistițiul post-2014 în urma primei invazii ruse a Ucrainei și au implicat Ucraina, Rusia și OSCE cu Franța și Germania ca mediatori, iar președintele rus Vladimir Putin a susținut că presupusele încălcări ale Ucrainei ale Acordurilor de la Minsk au „forțat” Rusia să invadeze Ucraina în 2022. Kremlinul a folosit și ideea de a-și proteja „compatrioții din străinătate” pentru a justifica faptul că trupele ruse au ocupat regiunea transnistreană în 1992, precum și invaziile pe scară largă ale Rusiei în Ucraina în 2014 și 2022.
„Faptul că Lavrov a promovat aceste narațiuni și a adăugat acuzații suplimentare sugerează că Kremlinul orchestrează aceste eforturi mai ample în spațiul informațional. Momentul unei posibile operațiuni hibride rusești în Moldova este neclar, dar Kremlinul stabilește condiții informaționale pentru a face posibilă în curând”, a concluzionat studiul ISW.
Menționăm că, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat pe 14 februarie că NATO nu vede nicio amenințare imediată cu atacuri militare asupra unui membru NATO, dar a remarcat că există un „risc constant” de atacuri hibride.