Costul total al reconstrucției și redresării în Ucraina este de 486 de miliarde de dolari (452,8 miliarde de euro) în următorul deceniu, în creștere față de 411 miliarde de dolari (383 miliarde de euro), estimat cu un an în urmă. Datele au fost prezentate de Guvernul Ucrainei, Grupul Băncii Mondiale, Comisia Europeană și Organizația Națiunilor Unite.
Numai în 2024, autoritățile ucrainene estimează că țara va avea nevoie de aproximativ 15 miliarde de dolari (14 miliarde de euro) pentru prioritățile imediate de reconstrucție și de redresare atât la nivel național, cât și la nivel comunitar, punând accent deosebit pe sprijinirea și mobilizarea sectorului privat, alături de refacerea locuințelor, a infrastructurii și serviciilor de bază, a energiei și a transporturilor.
Este menționat că în timp ce aproximativ 5,5 miliarde de dolari (5,1 miliarde de euro) din această finanțare au fost asigurate, atât de la partenerii internaționali, cât și din resursele proprii ale Ucrainei, aproximativ 9,5 miliarde de dolari (8,9 miliarde de euro) sunt în prezent nefinanțate.
„În ciuda războiului de amploare în curs de desfășurare, guvernul ucrainean, cu sprijinul partenerilor internaționali, continuă să implementeze un program de redresare rapidă. Executarea celei de-a treia evaluări rapide a pagubelor și nevoilor (RDNA3) ne permite să abordăm acest proces mai sistematic”, a declarat prim-ministrul Ucrainei, Denis Shmyhal.
„Constatăm că nevoile de reconstrucție au continuat să crească în ultimul an. Principala resursă pentru redresarea Ucrainei ar trebui să fie confiscarea activelor rusești înghețate în Occident. Trebuie să începem acest proces încă din acest an. Concomitent, guvernul ucrainean creează condiții pentru a atrage investiții private, ceea ce va accelera procesul de reconstrucție și va transforma țara noastră pe drumul său către UE”, a mai spus premierul.
„Războiul de agresiune al Rusiei continuă să aibă consecințe profunde asupra Ucrainei. UE va continua să joace un rol-cheie în abordarea provocărilor pe termen scurt și mediu identificate în raportul RDNA3 de astăzi. Prin punerea la dispoziție a informațiilor actualizate, RDNA3 contribuie la concentrarea în continuare a eforturilor de redresare, reconstrucție și modernizare prin intermediul mecanismului pentru Ucraina și al Planului pentru Ucraina”, susține comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.
RDNA3, care acoperă pagubele suferite pe o perioadă de aproape doi ani, de la invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, până la 31 decembrie 2023, constată că pagubele directe din Ucraina au ajuns acum la aproape 152 de miliarde de dolari (141,6 miliarde de euro).
Cele mai afectate sectoare sunt locuințele, transporturile, comerțul și industria, energia și agricultura. Pagubele sunt concentrate în regiunile Donețk, Harkov, Luhansk, Zaporojie, Herson și Kyiv.
Costurile totale reflectate în cifra de 486 de miliarde de dolari (452,8 miliarde de euro) pentru refacere și reconstrucție - estimate pe o perioadă de 10 ani - includ măsurile necesare pentru reconstrucția în vederea unui viitor modern, cu emisii reduse de dioxid de carbon, favorabil incluziunii și rezistent la schimbările climatice.
Cele mai mari nevoi de redresare și reconstrucție estimate se referă la locuințe (17% din total), urmate de transporturi (15%), comerț și industrie (14%), agricultură (12%), energie (10%), protecție socială și mijloace de trai (9%) și gestionarea riscurilor de explozie (7%).
În toate sectoarele, costul de îndepărtare și gestionare a molozului (și de demolare acolo unde este necesar) a atins aproape 11 miliarde de dolari (10,2 miliarde de euro).