Occidentul avertizează că adevăratul război hibrid al Federației Ruse împotriva Republicii Moldova abia urmează. Institutul pentru Studiul Războiului susține că aceeași tactică a fost folosită de Kremlin și în Ucraina, înaintea invaziilor din 2014 și 2022. Într-un interviu acordat exclusiv pentru TV8, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că războiul hibrid se va intensifica mai ales în perioada electorală.
Kremlinul desfășoară operațiuni de informare împotriva Moldovei foarte asemănătoare cu cele pe care acesta le-a folosit înainte de invaziile sale în Ucraina, în 2014 și 2022, de natură să stabilească condiții care să justifice o posibilă escaladare viitoare a Rusiei împotriva Moldovei.
Oficiali ai Ministerului de Externe al Rusiei, inclusiv purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a susținut anterior că autoritățile moldovenești încearcă să „constrângă” economic Transnistria, împiedică rezolvarea pe cale diplomatică a conflictului transnistrean și se confruntă cu nemulțumirea internă larg răspândită față de politicile guvernului moldovenesc. Momentul unei posibile operațiuni hibride rusești în Moldova este neclar, dar Kremlinul stabilește condiții informaționale pentru a face posibilă în curând.
„Kremlinul desfășoară operațiuni de informare împotriva Moldovei foarte asemănătoare cu cele pe care acesta le-a folosit înainte de invaziile sale în Ucraina în 2014 și 2022, de natură să stabilească condiții care să justifice o posibilă escaladare viitoare a Rusiei împotriva Moldovei... Momentul unei posibile operațiuni hibride rusești în Moldova este neclar, dar Kremlinul stabilește condiții informaționale pentru a face posibilă în curând”, se arată în comunicatul Institutului pentru Studiului Războiului.
De aceeași părere este și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a oferit un interviu exclusiv pentru TV8. Potrivit acestuia, Federația Rusă va folosi toate mijloacele pentru a destabiliza situația din țara noastră.
„Republica Moldova și alte țări din Balcanii din Vest, țări din NATO și din UE sunt supuse unei agresivități sporite a Federației Ruse, în tot ce înseamnă arsenalul de război hibrid. Deci, în Republica Moldova, Federația Rusă folosește întreg arsenalul de război hibrid pe care-l are la dispoziție, iar în zona dezinformării, folosirea tehnologiilor de tip inteligența artificială și deepfake sunt lucruri pe care va trebui să le înfruntăm împreună”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Interviul integral oferit de Mircea Geoană pentru postul nostru de televiziune poate fi urmărit mai jos. Anterior, și șefa statului, Maia Sandu, a declarat că Rusia reprezintă un adevărat pericol pentru Chișinău. Potrivit acesteia, Kremlinul nu va renunţa la ideea preluării puterii în Republica Moldova şi va acționa prin diferite mijloace ale războiului hibrid pentru a-şi instala aici o guvernare prorusă.