Rusia a lansat zeci de rachete şi drone asupra Ucrainei, ucigând 15 persoane, a anunţat sâmbătă Kievul, ambele părţi învinuindu-se reciproc pentru un atac care a ucis patru persoane la o școală care servea drept azil în regiunea rusă Kursk, ocupată de armata ucraineană, scrie AFP.
Aderarea Ucrainei la NATO ar fi cea mai rentabilă garanţie de securitate şi un succes important pentru Donald Trump, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pentru AP. „Va fi un semnal că nu Rusia decide cine ar trebui să fie în NATO şi cine nu, ci Statele Unite ale Americii. Cred că aceasta este o mare victorie pentru Trump”, a afirmat el.
UPDATE Șeful NATO, Mark Rutte, a declarat că are câteva idei despre viitoarele negocieri de pace între Kiev și Moscova, care îl vor face pe Vladimir Putin să „nu mai încerce niciodată” să cucerească Ucraina. „Nu vă pot descrie exact cum vor decurge aceste discuții. Am deja idei despre cum ar putea arăta această componență. Dar nu vrem să îl facem pe Putin mai deștept decât este deja. Facem un mic secret. Doar sfârșitul este sigur: Putin nu va mai încerca niciodată după asta”, a spus șeful NATO. Rutte nu a dat mai multe informații, însă, notează Adevărul.
UPDATE Trimisul SUA pentru războiul din Ucraina, fostul general Keith Kellogg, este de părere că „ambele părţi vor trebui să accepte concesii” pentru a pune capăt conflictului declanşat de invazia rusă, relatează AFP, citată de Agerpres.
UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că primul pas pentru Ucraina este o întâlnire la nivel înalt cu Donald Trump, înainte de a trece la un format de negocieri de pace care să includă Ucraina, Rusia, SUA şi UE, scrie The Kyiv Independent.
UPDATE Președintele Volodimir Zelenski afirmă că forțele ucrainene au lovit un post central de comandă rusesc în regiunea Kursk, ucigând „zeci” de militari din Coreea de Nord și Rusia. Într-un interviu acordat Associated Press, el a precizat că erau ofițeri „cheie”.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la mai mult sprijin occidental pentru a respinge forțele Rusiei, afirmând că Moscova a efectuat peste 1 400 de atacuri aeriene asupra Ucrainei numai în această săptămână, scrie NewsWeek.
UPDATE Războiul Moscovei din Ucraina se apropie cu pași repezi de borna celor trei ani și el continuă nebunește, în ciuda a sute de mii de pierderi de ambele părți. Acum, Volodimir Zelenski îl atacă dur pe Donald Trump, spunând că discuțiile SUA cu Rusia despre război, excluzând Ucraina, reprezintă ”un lucru foarte periculos pentru toată lumea”.
UPDATE Atac aerian la Herson. Pompierii au salvat trei persoane, iar o femeie a fost scoasă de sub dărâmături. A fost nevoie de aproape o oră pentru a scăpa femeia blocată. În timpul operațiunii de salvare, au discutat constant cu femeia pentru ca aceasta să rămână sub supraveghere. Din fericire, operația a reușit, iar victima a fost predată medicilor. Încă două persoane au fost salvate din încăperea care fusese distrusă de explozie. De asemenea, li se oferă asistență medicală.
UPDATE Apărarea aeriană ucraineană a doborât 40 din cele 55 de drone lansate de Rusia în timpul ultimului său atac nocturn, au declarat duminică forțele aeriene de la Kiev. Conform sursei citate, alte 13 au fost „pierdute din punct de vedere locațional” și nu și-au atins țintele, în mod tipic o referire la bruiajul electronic, scrie Reuters.
UPDATE Forțele ruse au doborât 44 de drone ucrainene și a lovit un sistem de lansare de rachete HIMARS de producție americană în ultimele 24 de ore, a declarat duminică Ministerul rus al Apărării, informează Reuters. Loviturile rusești au vizat aerodromuri militare și instalații de stocare a combustibilului în Ucraina, a precizat ministerul de la Moscova, scrie HotNews.
UPDATE Un proiectil lansat de armata rusă care viza Ucraina a căzut în districtul Elețki din regiunea Lipețk din Rusia Centrală. Anunțul a fost făcut de serviciul de presă al guvernului regional. Potrivit acestuia, nu au existat victime în urma incidentului, însă au fost înregistrate întreruperi de curent în mai multe localități, scrie The Moscow Times. Potrivit unei publicații locale, sâmbătă dimineață locuitorii unui sat din regiune au auzit un „bubuit puternic”, după care au rămas fără curent electric și apă, și au reclamat probleme de comunicații, scrie HotNews.
UPDATE Flota rusă din Marea Neagră a folosit o dronă cu rachete pentru a distruge o dronă navală ucraineană, scriu analiștii de la think tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War – ISW), în cea mai recentă analiză a evoluțiilor războiului din Ucraina. ISW sugerează că acest lucru poate indica dezvoltarea de către ruși a unor noi metode pentru eliminarea dronelor navale ucrainene care acționează în Marea Neagră, scrie HotNews.
UPDATE SUA vor ca Ucraina să organizeze alegeri, eventual până la sfârşitul anului, în cazul în care Kievul reuşeşte să ajungă la un acord de încetare a focului cu Rusia în următoarele luni. Declaraţia a fost făcută de principalul oficial al preşedintelui Donald Trump, Keith Kellogg, trimisul special pentru Ucraina şi Rusia. Kellogg a declarat într-un interviu că alegerile prezidenţiale şi parlamentare ucrainene, care au fost suspendate în timpul războiului cu Rusia, „trebuie făcute”, potrivit Reuters.
UPDATE Volodimir Zelenski a denunţat presupusul bombardament rusesc asupra unui azil de bătrâni din regiunea Kursk, comparând atacul asupra civililor cu crimele de război comise de Rusia în Cecenia, Siria şi Ucraina. Ucraina a lansat o ofensivă surpriză în august 2024 în regiunea Kursk, preluând controlul a zeci de sate și mici orașe, între care Sudja, unde trăiau circa 6.000 de persoane înainte de declanșarea luptelor.
UPDATE Armata ucraineană a acuzat Rusia că a lovit clădirea unei școli care servea de adăpost pentru persoanele în vârstă din orașul Sudja, aflat în partea din regiunea rusă Kursk ocupată de trupele ucrainene. Potrivit purtătorului de cuvânt al comandamentului ucrainean în regiune, Oleksii Dmitrașkivski, „95 de persoane sunt blocate sub dărâmături”.
UPDATE Serviciile de informaţii militare ale Ucrainei au respins acuzaţiile Slovaciei, afirmând că nu există nicio unitate numită Legiunea Georgiană în cadrul agenţiei. Oficialii slovaci acuzaseră Legiunea Georgiană că a acţionat la ordinul Kievului pentru a încerca o lovitură de stat la Bratislava, după protestele antiguvernamentale.