Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1018: Bilanțul atacului din Zaporojie a crescut la 10 morți. Discuții cu Trump și anunțul lui Putin

Victimele lui Putin: De la Nemțov la Navalnîi. Cum liderul de la Kremlin și-a înlăturat principalii oponenți

missing
16 februarie 2024, ora 23:08

Întreaga Planetă a fost șocată să afle azi vestea morții opozantului rus Alexei Navalnîi, într-o închisoare din Siberia. Decesul lui Navalnîi readuce în prim-plan și alte crime ale regimului de la Kremlin, care nu a ezitat să înlăture și alți oponenți ai lui Vladimir Putin. În cei peste 20 de ani de când Putin este la putere, mai mulți oponenți ai regimului din Federația Rusă au fost împușcați sau otrăviți. Alții, însă, au murit în circumstanțe rămase și acum neclare. 

Boris Nemțov - adversarul înverșunat al lui Putin, împușcat mortal în apropierea Kremlinului

Boris Nemțov a fost un adversar înverșunat al lui Vladimir Putin. Acesta a fost împușcat mortal în apropierea Kremlinului, în 27 februarie 2015, cu doar două zile înainte de un proteste anti-război pe care trebuia să îl conducă. Cinci bărbați cu origini cecene au fost imediat arestați și ulterior închiși pentru asasinarea sa. Însă investigația oficială a lăsat cele mai urgente întrebări fără răspuns: cine a ordonat asasinatul și de ce? Trei publicații străine au arătat dovezi că în lunile care au precedat momentul, Nemțov a fost urmărit în Rusia de un agent guvernamental care avea legături cu o echipă secretă de asasini. 

Folosind date scurse despre rezervările de tren și avion, investigația arată că Nemțov a fost urmărit în cel puțin 13 călătorii. Ultima dată când agentul l-a urmărit pe Nemțov a fost pe 17 februarie 2015, la doar 10 zile înainte să fie asasinat. Potrivit documentelor, numele agentului este Valeri Suharev. 

Toate dovezile sugerează că la acea vreme, el a lucrat pentru FSB, principala agenție de securitate a Rusiei. Unul dintre mandatele FSB este de a gestiona amenințările politice interne din partea Kremlinului, inclusiv monitorizarea mișcărilor oamenilor în țară. Toate rezervările de tren și avion au fost înregistrate într-o bază de date a FSB, numită Magistral.

Anna Politkovskaia - jurnalista împușcată în scara casa scărilor din blocul unde domicilia

Critic al Kremlinul, în special al războiului sângeros în Cecenia şi al liderului pro-Kremlin al acestei republici, Ramzan Kadîrov, jurnalista de investigaţie de la Novaia Gazeta, Anna Politkovskaia a fost împuşcată în casa scărilor din blocul unde domicilia în data de 7 octombrie 2006, un asasinat care a coincis cu ziua de naştere a preşedintelui Vladimir Putin. Asasinarea Annei Politkovskaia a provocat o undă de şoc în Rusia şi în toată lumea. Însă doar executanţii crimei au fost condamnaţi.

În 2014, cinci bărbaţi au fost recunoscuţi vinovaţi că ar fi organizat, executat sau participat la asasinarea Annei Politkovskaia. Ei au primit pedepse grele cu închisoarea. Cecenul Lom-Ali Gaitukaiev, organizatorul logistic al crimei, a decedat în 2017 în închisoare. 

Despre Gaitukaiev, Novaia Gazeta a dezvăluit în 2018 că fusese informator al FSB şi totodată unul din capii mafiei cecene. Numele lui Gaitukaiev apare şi în dosarul asasinării în 2004 la Moscova a jurnalistului american Paul Khlebnikov, editorul variantei ruse a revistei Forbes Magazine. 

În 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Rusia pentru că nu a investigat corespunzător asasinarea jurnalistei ruse.

Fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa, Iulia - otrăviți cu un agent neurotoxic

În anul 2018, fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi, pe 4 martie, pe o bancă, la Salisbury, în sud-estul Angliei. Aceștia ar fi fost otrăviți cu un agent neurotoxic, dar au supraviețuit, din fericire. 

Otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale, Iulia, a provocat o gravă criză diplomatică între Londra, susţinută de aliaţii săi occidentali, şi Moscova, acuzată că este vinovată de această otrăvire.

Poliţia britanică consideră că familia Skripal a intrat în contact cu otrava la domiciliul lui Serghei, unde fiica sa a venit să-l viziteze din Rusia. Un fost colonel din cadrul serviciului de informaţii al armatei ruse GRU, Serghei Skripal a fost acuzat de „înaltă trădare”, după ce a vândut informaţii serviciilor britanice de informaţii şi a fost condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare. În 2010, el a beneficiat de un schimb de spioni între Moscova, Londra şi Washington şi s-a instalat în Anglia.

Alexander Litvinenko - spionul ucis în 2006 cu poloniu

În 2006, același an în care a fost ucisă jurnalista Anna Politkovskaia, societatea a fost cutremurată și de moartea lui Alexander Litvinenko - un alt opozant al regimului dictatorial de la Moscova. Acesta a fost otrăvit cu poloniu 210, un izotop radioactiv rar. 

Litvinenko era un aspru critic al lui Vladimir Putin. El a fugit din Rusia în Marea Britanie cu șase ani înainte să fie otrăvit. El a murit după ce a băut ceai verde în care fusese pus poloniu.
Aleksander Litvinenko a deţinut poziţii importante în cadrul Serviciului Federal de Securitate. A condus Direcţia a 7-a, cea care se ocupa cu lupta împotriva grupărilor de crimă organizată.  Alexander Litvinenko a făcut o conferinţă de presă în care a spus public tot ce descoperise despre activităţile FSB. 

Potrivit anchetatorilor britanici, spionul rus a fost otrăvit cu poloniu pe 1 noiembrie 2006. O anchetă publică a Marii Britanii, din 2016, a concluzionat că uciderea lui Litvinenko a fost, cel mai probabil aprobată de Vladimir Putin. Conform anchetei britanicilor, fostul membru KGB Andrei Lugovoi și un alt rus, Dmitri Kovtun, l-au otrăvit pe Litvinenko punându-i substanța radioactivă în ceai.

Pe acest caz s-a pronunțat și CEDO, care a constatat că Rusia este vinovată de moartea lui Litvinenko.

Evgheni Prigojin - mort în august 2023 în urma prăbușirii unui avion 

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a murit în august 2023, în urma prăbușirii unui avion. Presupusul accident a avut loc la doar două luni după ce Prigojin a condus o revoltă împotriva conducerii armatei ruse. Rusia a negat atunci orice implicare legată de prăbușirea avionului. 

Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.

/VIDEO/ Accident în cotitură la Orhei: O femeie a ajuns la spital
/VIDEO/ Accident în cotitură la Orhei: O femeie a ajuns la spital
/VIDEO/ „Moldova gândește”: Marea împădurire, doar pe jumătate? De ce pe unele terenuri „pădurile noi” întârzie să apară
/VIDEO/ „Moldova gândește”: Marea împădurire, doar pe jumătate? De ce pe unele terenuri „pădurile noi” întârzie să apară
Reacția fermă a SUA după anularea alegerilor din România: „Facem apel la un proces democratic pașnic”
Reacția fermă a SUA după anularea alegerilor din România: „Facem apel la un proces democratic pașnic”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Piața neagră de cetățenie pentru miliardarii ruși
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Piața neagră de cetățenie pentru miliardarii ruși
/FOTO/ Bijuterii de lux din Abu Dhabi și telefoane de ultimă generație, confiscate pe Aeroportul Chișinău. Cine riscă să fie sancționat
/FOTO/ Bijuterii de lux din Abu Dhabi și telefoane de ultimă generație, confiscate pe Aeroportul Chișinău. Cine riscă să fie sancționat

/FOTO/ Zelenski, Trump și Macron s-au întâlnit la Paris. Pacea în Ucraina, discutată în secret: „Lumea pare să devină un pic nebună”

missing
07 decembrie 2024, ora 21:02

Preşedintele ales al Statelor Unite Donald Trump şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski participau sâmbătă, la Palatul Élysée, la o întâlnire trilaterală cu gazda lor, preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează AFP și news.ro.

Donald Trump a sosit sâmbătă, puţin diupă ora locală 16.50 (17.40, ora României), la Palatul Élysée  unde a fost primit de către Emmanuel Macron, în cadrul primei sale vizite în străinătate după ce a fost ales.

Volodimir Zelenski a sosit la sediul preşedinţiei franceze către ora locală 17.30 (18.30, ora României). O reuniune între cei trei a început după aceea.
Viitorul preşedinte al Statelor Unite a fost primit la palatul prezidenţial cu Garda Republicamă, cu mare pompă.

În schimb, şeful statului ucrainean a fost primit de către şeful de protocol de la Palatul Élysée Frédéric Billert.

Această întâlnire între Emmanuel Macron, Volodimir Zelenski şi Donald Trump are loc în marja redeschiderii Catedralei Notre-Dame de Paris, sâmbătă seara.

După o discuţie de aproximativ 30 de minute între cei trei, Volodimir Zelenski şi Donald Trump au plecat de la Palatul Élysée.

În Catedrala Notre-Dame, şeful statului francez se va aşeza în primul rând, alături de Donald Trump.

În dreapta preşedintelui ales american se va aşeza Prima Doamnă a Statelor Unite Jill Biden.

Un pic mai departe, la dreapta, se va aşeza Volodimir Zelenski.

”LUMEA PARE SĂ DEVINĂ UN PIC NEBUNĂ”

La sosirea sa, Donald Trump s-a îmbrăţişat călduros cu Emmanuel Macron şi şi-au strâns mîna în câteva rânduri pe treptele palatului prezidenţial.

Ei au făcut după aceea câteva declaraţii în faţa presei, înăuntrul palatului.

”Este o mare onoare pentru poporul francez să vă primească. Bine aţi venit din nou”, i-a spus Emmanuel Macron lui Donald Trump.

”Este o onoare să mă aflu aici”, i-a răspuns Donald Trump, subliniindu-şi ”relaţiile excelente” cu preşedintele francez.

”Noi am avut mare succes lucrând împreună”, a declarat el.

”Lumea pare să devină un pic nebună în acest moment”, a adăugat Trump în prezenţa camerelor de luat imagini.

MIZE MARI

Întâlnirea preşedintelui ales american şi preşedintelui ucrainean poate să aibă o importanţă crucială pentru Volodimir Zelenski, care a purtat cu Donald Trump doar o scurtă discuţie la telefon după alegerile americane de la 5 noiembrie.

Viitorul preşedinte american a declarat în mai multe rânduri că intenţionează să se demarce puternic de politica de susţinere masivă a Kievului a lui Joe Biden în războiul de după invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Donald Trump, foarte critic faţă de miliardele de dolari deblocate de către Statele unite în susţinerea militară a Ucrainei împotriva invziei Rusiei, a promis să rezolve Războiul din Ucraina ”în 24 de ore”, fără să spună cum anume.

GAZA ŞI SIRIA

Emmanuel Macron şi Donald Trump urmau să discute în întâlnirea lor despre războaiele din Orientul Mijlociu, unde evenimentele se precipită, de la armistiţiul fragil din Liban de la 27 noiembrie la continuarea Războiului în Fâşia gaza de către Israel şi ofensiva fulger a rebelilor în Siria.

Cu câteva momente înainte să sosească la Palatul Élysée, Donald Trump a declarart pe platforma sa Truth Social că Statele Unite nu ar trebui să se ”amestece” în situaţia din Siria, unde grupări rebele au anunţat că au început să încercuiască Damascul.

”Siria este o mizerie, dar ea nu e prietena noastră, iar Statele Unite nu are trebui să aibă de-a face cu asta. Nu este lupta noastră. Să şăsăm (situţia) să se dezvolte. Să nu ne amestecăm!”, a scris viitorul preşedinte american.

El a venit la Paris însoţit de către Steve Witkoff, emisarul său special în Orientul Mijlociu, şi de către consilierul său în Orientul Mijlociu Massad Boulos, potrivit autorităţilor franceze.

În afară de Trump şi Zelenski, aproximativ 40 de şefi de stat şi de guverne au fost invitaţi să asiste sâmbătă la redeschiderea catedralei Notre-Dame din Paris, restaurată timp de cinci ani în urma unui incendiu la 15 aprilie 2019.

Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.

/INFOGRAFIC/ Rezultate finale alegeri parlamentare în România: Care partide ajung în Senat și Camera Deputaților
/INFOGRAFIC/ Rezultate finale alegeri parlamentare în România: Care partide ajung în Senat și Camera Deputaților
/VIDEO/ „Moldova gândește”: Marea împădurire, doar pe jumătate? De ce pe unele terenuri „pădurile noi” întârzie să apară
/VIDEO/ „Moldova gândește”: Marea împădurire, doar pe jumătate? De ce pe unele terenuri „pădurile noi” întârzie să apară
/VIDEO/ Doliu în familia lui Nicolae Glib: Soția maestrului a murit, după ce s-a aflat în comă
/VIDEO/ Doliu în familia lui Nicolae Glib: Soția maestrului a murit, după ce s-a aflat în comă
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Piața neagră de cetățenie pentru miliardarii ruși
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Piața neagră de cetățenie pentru miliardarii ruși
Ministra Sănătății condamnă comportamentul medicului implicat în scandalul de la Ialoveni: „Am solicitat demisia cadrului medical”
Ministra Sănătății condamnă comportamentul medicului implicat în scandalul de la Ialoveni: „Am solicitat demisia cadrului medical”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.