Întâlnire cu soluții și scântei. După aproape două ore de discuții și schimb de replici cu premierul și ministrul Agriculturii, soluția agricultorilor a fost să fie alocați acum banii pentru subvenții (200 de milioane de lei), iar restul 200 de mii să fie alocați din ajutoare externe. De altă parte, Vladimir Bolea a propus posibilitatea de a lua credite de până la 500 de mii de lei, garantate de ODA în proporție de 90%. Mecanismul urmează a fi definitivat până marți, când a fost stabilită o nouă întâlnire cu fermierii. Dorin Recean a aținut, totuși, să atenționeze protestatarii că blocarea drumurilor și vămilor „nu va aduce mai multe subvenții”. Între timp, președinta Maia Sandu a propus să fie făcută publică lista tuturor beneficiarilor de subvenții.
Întâlnirea producătorilor agricoli cu ministrul Agriculturii și prim-ministrul s-a lăsat cu multe discuții în contradictoriu, replici tăioase și acuzări. Totuși, Dorin Recean a menționat că blocarea drumurilor nu este o soluție.
„Agricultura este foarte importantă pentru țara noastră, dar noi avem obligația să fim alături de toate celelalte sectoare, pentru că toți, absolut toți sunt ai noștri. Nu ajută să blocați drumurile și vămile, din contra dumneavoastră impuneți un cost și mai mare asupra agenților economici care plătesc taxe din care se plătesc subvențiile și ajutoarele din agricultură. Blocarea vămilor nu va aduce mai multe subvenții”, a spus premierul.
În replică, agricultorii spun că nu au altă ieșire din situație, mai ales că mulți din cei care protestează, nu primesc subvenții pentru că nu investesc: „La noi subvențiile poartă carter post investițional, cu mici excepții, faci investiții și peste un an statul își întoarce. Dar acești agricultorii care stau în stradă, în ultimii doi ani, nu au avut capacitate să facă investiții, cu excepția dobânzilor la credite, nu cred că cineva din ei are de primit multe subvenții. În doi ani acești agricultori au primit doar 200 de milioane de lei”.
Respectiv reprezentanții protestatarilor au venit o propunerea ca banii pentru subvenții să fie alocați acum, după care golul creat să fie acoperit din surse externe: „Deci noi avem nevoie de acest flux acum, nu în toamnă. Deci noi avem două soluții: Luăm din Fondul de Subvenționare 200 milioane acuma și când vor veni din Europa să completăm gaura pe care o facem și încă 200 de milioane, Guvernul să ia credit sub 5%, fiindcă nouă, agricultorilor ne dau cu 10%. Așa Guvernul ia, dă agricultorilor, le-au transferat pe conturi și a început anul agricol și s-a început circuitul economic. În caz contrar în toamnă o să ne mușcăm toți coatele”.
”Acești 400 milioane acuma vor salva situația. Agricultorii vor cumpăra motorină pentru că nu mai pot aștepta pe cea din România, îngrășăminte, semințe, fertilizanți. Pe lângă asta din TVA și accize, pe care statul le va avea de la acesta 400 de milioane o să fie undeva 120 -14 de milioane”, a menționat Alexandr Slusari.
Într-un final, ministrul Agricultorii a declarat că a fost identificată o modalitate de a oferi suport agricultorilor prin garanții de stat.
„Ce putem face acum este o sumă de garanție a statului de 90% din partea statului de 500 de mii de lei cu o perioadă de 18 luni de acordare inițială și cu 6 luni de garanție de plată și cu 7% dobânzile plătite din partea statului. Adică noi, prin subvenționare (ODA garantează 90%), de 500 de mii de lei, voi mergeți să luați banii, vă cumpărați, îngrășăminte, motorină și ce vă trebuie, dar dobânda e subvenționată de AIPA. Pentru agenții economici care produc cereale”, a menționat Vladimir Bolea.
Într-un final, fermierii au stabilit o nouă întâlnire cu oficialii pentru ziua de marți, până atunci urmează a fi definitivat mecanismul de creditare.
În contextul în care protestatarii au solicitat întâlniri cu toată conducerea țării, președinta Maia Sandu prezentă astăzi la un eveniment a declarat că nu a primit o solicitare oficială în acest sens.
„Eu nu am primit o solicitare de întrevedere, de fiecare dată când a fost o solicitare eu m-am întâlnit, respectiv nu există o problemă în acest sens. Eu aș sugera Guvernului să facă publică lista beneficiarilor de subvenții ca să vadă toată societatea cine și câte subvenții a primit de-a lungul timpului, fiindcă acești bani din subvenții nu sunt bani desenați de cineva, sunt banii cu care contribuie tot oamenii care muncesc și plătesc impozite. Ca să avem o discuție mai clară și mai transparentă: dacă e suficient sau nu e suficient, dacă se poate mai mult sau nu se poate mai mult, deci trebuie să asigurăm mai multă transparență”, a menționat președinta.
Menționăm că, fermierii protestează pentru a cincea zi consecutiv, blocând drumul de acces spre vama Leușeni-Albița. Către ora 17:00, traseul a fost deblocat.