Aproape 700 de hectare de pădure au fost arendate în 2008, pentru 49 de ani, de o companie afiliată familiei fostului președinte comunist, Vladimir Voronin. Este vorba de Pădurea Țiganca, din Parcul Național Orhei. Fostul șef de stat era văzut deseori venind aici pentru a se relaxa. Acum trei ani, Voronin declara la TV8 că ar vrea să renunțe la arenda pădurii pentru că bate la buzunar. Dar, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Compania respectivă continuă să arendeze pădurea. De altfel, un raport al Curții de Conturi a stabilit că unele construcții edificate pe terenul arendat sunt ilegale, pentru că nu sunt ușor demontabile, așa cum este stipulat în lege.
Noiembrie, anul 2010. La bordul elicopterului prezidențial, în plină campanie electorală, președintele interimar de atunci, Mihai Ghimpu, le face o excursie jurnaliștilor peste averile imobile atribuite familiei Voronin. Ultimul popas a fost pădurea Țiganca, arendată pe o suprafață de circa peste 600 de hectare de o companie afiliată fiului fostului președinte. Sunt, probabil, primele imagini surprinse la înălțimea zborului de pasăre cu intervențiile făcute în trupul de pădure, cum ar fi iazuri sau vile. Jurnaliștii de investigație au relatat, în mai multe rânduri, despre faptul că această firmă fusese fondată de fostul bodyguard al lui Oleg Voronin, care, mai apoi, a murit fiind ucis. Contractul de arendă între BiotexCom și Moldsilva a fost încheiat în 2008, la o lună după ce Guvernul Tarlev a dat undă verde pentru arendarea pădurilor țării. În timpul excursiei, Ghimpu declara că, din această afacere, statul a suferit pierderi de sute de mii de lei, iar cei care administrau terenul ar fi comis mai multe abuzuri, sfidând legea.
„Am să vă arăt și fotografiile, iată contractul cu suprafața, contractul cu Biotexul, firma lui Voronin. Circa 700 de ha. Știți că procuratura a venit cu un demers de ridicare a imunității, Comisia Juridică a mai cerut niște date de la Procuratură. Este arendată până în 2057. Construcții ilegale, capitale, care nu permite legislația. Le vedeți aici, casa de odihnă, se vede bine. Din bârne o casă. Sunt și din beton, fapt interzis de lege. Mă întrebați la Condrița unde sunt sticlele de vin, iată-le aranjate frumos aici. Și două lebede, cred că tot de la Condrița. Și un lac este aici, cu insulă, cred că juca golf acolo”.
Vladimir Voronin era, deseori, văzut de localnici venind la această pădure. În februarie 2021, când a fost invitat la emisiunea Cutia Neagră, fostul președinte a declarat că vrea să renunțe la arenda pădurii pentru că plata chiriei s-ar fi majorat semnificativ.
„- Nu-s luate în arendă de Vladimir Voronin. - De Biotex Com. - De firmă, da. Și cred că o să renunțăm pentru că suma de arendă s-a majorat de 20 de ori. - Plătiți această sumă? - Da, anul acesta am plătit-o. Arenda e Doamne ferește ce-i de mare! Conducerea Moldsilva trebuia să ia în considerație mai multe lucruri. În tot acest timp, cât pădurea este în arendă, din ea nu s-a tăiat niciun copac. Nu a fost braconaj, categoric. Eu nu-s vânător, nu mă duc la vânat ca la supermarket. Eu mă duc să văd lumea animalieră, să umblu prin pădure, la aer curat”.
Declarațiile au rămas doar declarații, pentru că firma BiotexCom continuă să arendeze pădurea respectivă și nu a dat semne că ar vrea să renunțe.
„- Arendează, în continuare, persoana juridică BiotexCom SRL. Până la moment, nu a depus cerere de reziliere a contractului, avem relații contractuale, sunt exemplari. Mereu achită până la 1 martie a fiecărui an. - Prețul pentru terenurile transmise nu s-a majorat, cele stabilite in 2008, sunt pana în prezent - 315 lei per hectar anual”, a spus șeful direcției juridice de la Agenția Moldsilva, Petru Ostafi.
Deci, prețul de arendă pentru fiecare hectar de pădure, luat în scop cinegetic, nu s-a schimbat din 2008 încoace. A rămas la 315 lei pentru un hectar. Un calcul simplu ne arată că firma trebuie să plătească puțin peste 220 de mii de lei. Joi, la ședința Parlamentului, l-am abordat pe fostul președinte, Vladimir Voronin, să ne spună când ultima oară a călcat prin renumita pădure. Întrebarea nu a fost deloc pe placul său.
„- Când ultima dată ați mers la Țiganca, la pădure? - Ce prostii de dimineață te apucă pe tine? - Mai mergeți acolo din când în când? - În mintea ta...”
De altfel, pădurea face parte din Parcul Național Orhei, o structură care a fost instituționalizată începând cu anul 2020. Din spusele vicedirectorului parcului, Vladislav Grati, arendașul pădurii Țiganca a renunțat la vânătoare pe teritoriu.
„În cadrul acestei păduri, nu se mai practică vânătoarea, ca gen de recreare. Treptat, pădurea își reintră în drepturile sale, de când este o arie protejată, acolo nu se mai practică așa gen de relaxare. Arendașul respectiv a înțeles că nu este posibil și nu trebuie să practice așa gen de distracție”.
La fel ne-a spus și reprezentantul Agenției Moldsilva, instituție care, potrivit legislației, dă undă verde sezonului de vânătoare în țară.
„Noi monitorizăm. Sezonul de vânătoare îl declara Moldsilva. Nu au fost din partea acestui agent economic solicitări de vânătoare. - Îl ultimii ani, da? - Da”.
Anterior, și Curtea de Conturi a menționat, într-un raport, că „la transmiterea în arendă a terenului respectiv, nu s-a efectuat inventarierea construcțiilor edificate anterior de alt arendaş. (...) În cadrul auditului, pe terenul respectiv au fost vizualizate şi alte construcţii una capitală – „Gospodăria Vînătorului”, şi două auxiliare, edificate cu încălcarea Codului silvic. O altă parte din bunurile amplasate pe terenurile arendate de către „Biotex-Com” aparţin Întreprinderii Silvice „Orhei”, cum ar fi moara cu motor electric, trei căsuţe din lemn, un țarc pentru porci sau un grajd pentru cai. Aceste bunuri au fost transmise în arendă în vara anului 2009, cu plata lunară în sumă de 6 mii de lei.
„- Ei nu au dreptul la gestiunea fondului silvic, ei doar cu arenda cinegetică se ocupă. Suprafața este 696,8 hectare, care este în arendă. Construcții capitale nu au, doar construcții din lemn sunt acolo. - Deci legea este respectată? - Da, legea este respectată”, a spus directorul interimar al Întreprinderii Silvice Orhei. Savelie Mîrzac.
S-au depistat și abateri la gestionarea fondului de vânătoare, fiind constatată suprapopularea cu efectiv de vânătoare, fapt ce influenţează negativ starea copacilor. Firma Biotex Com nu a comentat niciodată constatările din raportul Curții de Conturi, dar nici faptul că este compania care face parte din imperiul afacerilor familiei Voronin. Am vrut să le oferim posibilitatea să comenteze aceste informații, dar compania nu are afișat niciun număr de contact.
Un reportaj de Veronica Gherbovețchii
Imagine și montaj de Vlad Glinjan