Centrul capitalei s-a umplut de nuanțe de alb și roșu. În locul decorului și personajelor de Crăciun, în Piața Marii Adunări Naționale au venit comercianții de mărțișoare. Aceștia și-au umplut tarabele cu simbolurile primăverii și își așteaptă cumpărătorii. Deocamdată, nu se laudă cu vânzări prea bune, dar sunt siguri că, în câteva zile, oamenii vor da năvală.
„În centrul capitalei nu s-a schimbat nimic. Aici întâlnim aceeași atmosferă de sărbătoare, doar în alte culori. De această dată în centrul atenției sunt mărțișoarele, semn că se apropie primăvara”.
„- O floare în ghiveci și cu doi fluturași.
- Pentru dispoziție, pentru că vine primăvara.
- Da pentru toți care intră, pentru că lucrez la primărie și vin des oameni, trebuie să le creăm și lor dispoziție și o vioară, pentru că am cântat la vioară, să îmi aducă aminte de copilărie”.
„- Am reușit să văd mărțișoarele și deja am decis care să le procur pentru prieteni, cunoscuți, apropiați și voi veni să procur.
- Țineți la această tradiție, veți purta în piept?
- Da, este o tradiție din moși strămoși și nu vreau să se piardă”.
Printre puținii vizitatori, am întâlnit și turiști din România.
„Așteptăm să achiziționăm câteva și să le ducem acasă la noi, la Piatra Neamț. Sunt ingenioase, ne place că sunt făcute manual și vrem să cumpărăm”.
Olga Ursu are 63 de ani și spune că pune mult suflet în fiecare mărțișor. Le face din mare plăcere, dar și necesitate- are o pensie mică și speră să mai facă ceva bani în plus din vânzarea simbolurilor primăverii.
„Neavând ce face, mai facem mărțișoare ca să ai facem niște bani în plus, pentru că nu ne ajunge”.
„- Cât timp vă ia ca să confecționați un asemenea mărțișor?
-Chiar m-am uitat la oră, spre exemplu unul mare îl confecționez în 40 de minute”.
Chiar dacă majoritatea celor care trec pe la târg se opresc și admiră mărțișoarele, deocamdată nu se înghesuie să le cumpere. Comercianții sunt, însă, optimiști și cred că, spre finele lunii, numărul cumpărătorilor va crește simțitor.
„- Nimeni nu trece, nu sunt cointeresați de mărțișoare.
- De ce credeți că este această lipsă de interes?
- Nu știu, din cauza lipsei de bani, multă lume nu lucrează, poate nu au posibilități”.
„Deocamdată sunt puțini și ne pare rău că lumea tot pleacă din țară, dar suntem cu speranța că în ultima săptămână, mai aproape de perioada mărțișorului va fi mai multă lume”.
La fel ca mărțișoarele, pe care le găsești de toate mărimile și preferințele, și prețul acestora variază. Cele mai ieftine costă cinci lei, iar cele mai mari trec de 100 de lei. Târgul de primăvară din centrul capitalei va fi deschis până la 12 martie.