Regatul Unit a sancționat miercuri, 21 februarie, șase persoane pe care îi acuză că conduc „lagărul de prizonieri brutal” în care a murit politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, transmite Politico.
Printre aceștia se numără Vadim Kalinin, șeful coloniei penale „Polar Wolf” din Cercul Polar, care a supravegheat tabăra de prizonieri IK-3, unde Navalnîi a fost ținut în izolare timp de până la două săptămâni la rând.
Un comunicat de presă a Ministerului de Externe a spus că Regatul Unit a fost prima națiune care a impus sancțiuni pentru moartea lui Navalnîi. Totodată, înainte de a deceda Alexei Navalnîi, oficialii britanici au luat deja în considerare noi sancțiuni pentru a marca doi ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.
Prim-ministrul Rishi Sunak a declarat miercuri Camerei Comunelor că Navalnîi „a murit pentru o cauză căreia și-a dedicat întreaga viață, libertatea” și „împreună cu aliații noștri luăm în considerare toate opțiunile de a cere socoteală Rusiei și lui Putin”.
Secretarul de Externe David Cameron a anunțat sancțiunile de la Rio de Janeiro, Brazilia, unde a participat miercuri la o reuniune a miniștrilor de Externe din țările G20. Printre alți participanți s-a numărat și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Marea Britanie a sancționat peste 1.900 de persoane și entități rusești, majoritatea în ultimii doi ani. Printre aceștia se numără fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, precum și Lavrov, soția, fiica și fiica sa vitregă.
Oficialii britanici iau în considerare o presiune economică suplimentară asupra gazului natural lichefiat (GNL), petrolului, metalelor, uneltelor și pieselor de schimb din Rusia.
Moscova a sancționat în schimb ceea ce ministerul său de Externe numește „reprezentanți britanici acuzați rusofobie”. Luna aceasta au inclus ministrul Apărării James Cartlidge și academicieni, inclusiv istoricul Timothy Garton Ash.