Este o încercare de „dezinformare” și de „amplificare a tensiunilor dintre Chișinău și Tiraspol”. Astfel califică experții WatchDog informația apărută astăzi în spațiul public despre organizarea unui așa-numit congres al „deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului, la care ar urma să fie adoptată o solicitare privind anexarea regiunii Transnistrene la Federația Rusă. Mai mult, Valeriu Pașa consideră că Putin nu ar fi gata pentru acest scenariu „pentru că nu are controlul la frontiera acestei regiuni”.
Președintele Comunității WatchDog, Valeriu Pașa susține că mesajele, privind intenția Tiraspolului de a discuta anexarea la Federația Rusă, sunt cel mai probabil parte a unei ample campanii de influențare a opiniei publice.
„Tot ceea ce circulă în legătură cu așa-numitul congres al deputaților de toate nivelurile din regiunea transnistreană seamănă mai mult cu o operațiune de dezinformare sau mai bine spus de influențare a opiniei publice. Cred că este un mix de interpretări exagerate ale declarațiilor politicianului din regiunea transnistreană Ghenadie Ciorba. Atrag atenție că acesta nu a afirmat precum că ar avea informații concrete că este un scenariu prin care acești deputați urmează să ceară alipirea la Federația Rusă. El doar a făcut o deducție a presupus da și este important să înțelegem acest lucru”, a spus Valeriu Pașa.
Totodată, expertul susține că acest narativ este activ promovat de tot felul de pagini anonime în Twitter, în secțiunile de limbă engleză, dar și pe surse anonime din Federația Rusă. Pașa mai spune că este puțin probabil ca acest scenariu să se îndeplinească.
„ De ce cred că Putin nu este gata pentru recunoașterea sau cu atât mai mult acceptarea regiunii Transnistrene în Federația Rusă, pentru că nu are controlul la frontiera acestei regiuni. Ceea ce nu este cazul, de exemplu, a regiunilor separatiste din Georgia, atâta timp cât armata rusă nu poate ajunge în acest teritoriu, este foarte puțin probabil ca el să-și asume riscul acceptării între ghilimele a acestei regiuni în componența Federației Ruse. Nu o să o poată apară în caz de ceva. Și nu zic că asta ar provoca neapărat un conflict militar. Dar gândirea strategică rusească astăzi este dominată de termeni militari. Ei văd riscuri militare oriunde, respectiv această regiune va rămâne un status-quo-ul existent, cel mai probabil”, a punctat președintele WatchDog.
Și expertul Andrei Curăraru a scris, pe contul de telegram al Comunității WatchDog, că astfel, trollii ruși încearcă amplificarea tensiunilor dintre Chișinău și Tiraspol. Or, aceleași mesaje ar fi distribuite și de „influenceri” gen Megatron, Armchair Warlord, Faytuks News și alte conturi „încălzite cu inside-uri”.
„ În primul rând, este posibil ca aceasta să fie o reacție la decizia Moldovei de a nu permite deschiderea secțiilor de vot în Moldova, o acțiune care ar putea fi interpretată ca o provocare la adresa influenței ruse în regiune. Există posibilitatea ca această mișcare ar putea fi orientată spre mobilizarea transnistrenilor pentru a vota în favoarea lui Putin în alegerile iminente. În plus, există temeri că aceasta ar putea fi parte a unei strategii mai ample de a întinde mai mult forțele armate ucrainene pentru a monitoriza frontiera, într-o perioadă în care fiecare soldat contează”, susține Andrei Curăraru.
Menționăm că, pe 19 februarie, așa-zisul lider de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a anunțat convocarea așa-zișilor deputați de toate nivelele în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea Chișinăului, care se va desfășura în stânga Nistrului pe 28 februarie curent.
Astăzi, în spațiul public a apărut o informație prin care se vehiculează că la așa-numitul congres al „deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului ar urma să fie adoptată o solicitare către Moscova privind anexarea regiunii separatiste la Federația Rusă. Biroul Politici de Reintegrare menționează că urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali.„Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”, au punctat autoritățile centrale de la Chișinău.