Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, nu crede că regiunii transnistrene îi arde acum de unire cu Rusia. Expertul consideră că reuniunea din 28 februarie, a așa-numiților deputați ai sovietului suprem de la Tiraspol, este mai degrabă un răspuns la noul Cod Vamal.
„Acest așa-numit congres nu este o inițiativă a lui Vladimir Putin. Este o inițiativă internă de la Tiraspol, o inițiativă a companiei Sheriff care încearcă să exploateze ambițiile și acțiunile imperialiste ale lui Vladimir Putin ca să-și rezolve propriile probleme de afaceri, inclusiv punând presiune și amenințând Chișinăul prin scurgeri mediatice despre un eventual apel despre anexarea acestei regiuni”, a declarat pentru TV8, Alexandru Flenchea.
Fostul vicepremier pentru Reintegrare a ținut să precizeze că astfel de congrese au mai avut loc și anterior, iar în trecut, Tiraspolul a mai cerut aderarea regiunii separatiste la Federația Rusă, lucru care nu s-a întâmplat.
Anterior, președintele WatchDog, Valeriu Pașa, a menționat că mesajele privind intenția Transnistriei de a discuta anexarea la Federația Rusă, ar fi cel mai probabil parte a unei ample campanii de dezinformare.
„Tot ceea ce circulă în legătură cu așa-numitul congres al deputaților de toate nivelurile din regiunea transnistreană seamănă mai mult cu o operațiune de dezinformare sau mai bine spus de influențare a opiniei publice. Cred că este un mix de interpretări exagerate ale declarațiilor politicianului din regiunea transnistreană Ghenadie Ciorba. Atrag atenție că acesta nu a afirmat precum că ar avea informații concrete că este un scenariu prin care acești deputați urmează să ceară alipirea la Federația Rusă. El doar a făcut o deducție a presupus da și este important să înțelegem acest lucru”, a spus Valeriu Pașa.
TV8.md reamintește că pe 22 februarie, un politician de opoziție din stânga Nistrului, Ghenadie Ciorba, a declarat că, pe 28 februarie, autoritățile separatiste vor cere alipirea la Federația Rusă în cadrul unui congres:„Ei nu au anunțat nimic deschis. Formal pe agendă este trecut faptul că condamnă acțiunile Chișinăului, dar am informații aproape 100% veridice că în cadrul reuniunii, va fi supusă votului o adresare lui Putin cu privire la acceptarea Transnistriei în componența Federației Ruse”.
Precizăm că Ghenadie Ciorba se crede victima sistemului separatist. În urma unui protest pașnic, în 2020, acesta a fost băgat în pușcărie, fiind eliberat după un an în urma presiunilor din exterior.
Guvernarea de la Chișinău, însă, este mai optimistă. Într-un comunicat, Biroul politici de reintegrare a subliniat că în prezent nu există temei să credem că situația din regiunea transnistreană s-ar putea deteriora. De asemenea, Chișinăul este convins că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți.
La congresul, convocat pe 28 februarie, sunt așteptați aproximativ 600 de participanți, aceștia fiind așa-ziși deputați ai sovietului suprem de la Tiraspol, aleși din consiliile raionale și orășenești.