Forțele ruse au lovit cu drone, în noaptea de joi spre vineri, un bloc înalt Dnipro, a anunțat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk. În urma atacului, opt persoane au fost rănite și există temeri că mai mulți oameni pot fi prinși sub dărâmături. Atacuri au fost și la Odesa, unde rușii au lansat 9 drone. Una dintre ele a lovit o întreprindere din zona de coastă, provocând un incendiu și ucigând o persoană, scrie Libertatea.
UPDATE Ucraina va pregăti o nouă contraofensivă în urma unei campanii care nu a adus rezultatele dorite, a declarat președintele Volodimir Zelenski înainte de împlinirea doi ani de război, relatează CNN.
UPDATE Consiliul Uniunii Europene a adoptat vineri, 23 februarie 2024, în ajunul împlinirii a doi ani de când Rusia a lansat invazia pe scară largă împotriva Ucrainei, încălcând dreptul internațional, cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni contra regimului lui Putin. Consiliul a decis să impună măsuri restrictive împotriva a încă 106 persoane și 88 de entități responsabile de acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.
UPDATE Ucraina va oferi ajutor Moldovei, dacă această țară îl va solicita, în eventualitatea escaladării situației din Transnistria, a declarat ambasadorul ucrainean la Chișinău, Marko Șevcenko. Ucraina tratează serios problema Transnistriei, în special din cauza prezenței trupelor ruse și a posibilei activități a serviciilor ruse în acea zonă. Ambasadorul a adăugat că nu există o amenințare imediată pentru Ucraina din acea regiune. "Dacă oficialii moldoveni consideră că există o amenințare la adresa securității sau stabilității, pot cere ajutor, iar noi vom discuta despre ce fel de asistență are nevoie Moldova și cum va fi acordată în măsura în care circumstanțele o permit", a adăugat diplomatul.
UPDATE Joe Biden a anunţat vineri, o serie de noi sute de sancţiuni la adresa Rusiei. Sancțiunile vizează persoane cu legături cu otrăvirea lui Navalnîi, cu maşinăria de război rusă şi aproximativ 100 de entităţi pe care le acuză de faptul că ajută Mscova să ocolească sancţiunile care i-au fost impuse.
UPDATE Şefa guvernului danez, Mette Frederiksen, s-a întâlnit vineri cu Volodimir Zelenski în oraşul Liov din vestul Ucrainei, cu o zi înainte de marcarea a doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei. Cei doi lideri au vizitat un cimitir şi le-au adus un omagiu soldaţilor căzuţi, a transmis biroul de presă al preşedintelui ucrainean. Danemarca a anunţat joi un nou pachet de ajutor militar de 247,4 milioane de dolari pentru Ucraina şi a cerut aliaţilor să-şi intensifice donaţiile pentru a sprijini Kievul în războiul cu Rusia. Frederiksen a declarat joi că se aşteaptă ca Danemarca să efectueze prima livrare de avioane de luptă F-16 către Ucraina în această vară.
UPDATE După capturarea orașului Avdiivka, comandanții ruși sunt "avizi de victorie" și dornici să atace mai departe, dar armata ucraineană a creat o nouă linie defensivă, a scris Julian Röpcke, analist Bild, alături de o hartă cu noile poziții de apărare.
UPDATE Aliaţii liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, mort în circumstanţe suspecte în urmă cu o săptămână într-o colonie penitenciară dincolo de Cercul Polar, au lansat o campanie pentru ca autorităţile să-i predea trupul cât mai repede posibil familiei sale, care acuză Kremlinul că plănuieşte să-l înmormânteze în secret pe opozantul rus, relatează EFE.
UPDATE Franţa este pe punctul de a convinge Uniunea Europeană să monitorizeze mai atent producţia de cereale a Ucrainei, într-un moment în care blocul comunitar vrea să prelungească, pentru încă un an, suspendarea taxelor de import pentru produsele ucrainene, transmite agenția Bloomberg. La reuniunea de miercuri a ambasadorilor statelor membre, Franţa ar fi cerut Executivului comunitar să publice în mod regulat informaţii cu privire la importurile de produse din Ucraina care sunt sensibile pentru statele membre, au dezvăluit surse din apropierea acestui dosar.
UPDATE Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a primit joi pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care a acuzat ţările occidentale că au făcut „acuzaţii nefondate” împotriva Moscovei și că acționează precum „călăi”.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut că rușii au pierdut peste 400.000 de soldați de la începutul războiului. „Știm că zeci de mii de oameni au fost uciși. Zeci de mii de copii au fost deportați. Dacă comparăm numărul de soldați uciși, aș spune că raportul este de 1:5. Pentru fiecare soldat ucrainean ucis în luptă, sunt 5 soldați ruși. Aceasta este o statistică aproximativă” , a spus Zelenski, într-un interviu pentru Fox News.
UPDATE În timpul unui atac asupra regiunii Odesa, de noaptea trecută, una dintre drone a căzut pe o clădire a întreprinderii din zona de coastă a Odesei, provocând distrugeri și un incendiu. Salvatorii au salvat agentul de pază, dar și au descoperit cadavrul bărbatului decedat. Dimineața, s-a aflat despre încă doi morți care au fost găsiți sub dărâmături, transmite presa ucraineană.
UPDATE Rusia a lansat peste 8.000 de rachete şi 4.630 de drone asupra unor ţinte din Ucraina de la invazia sa de acum doi ani, conform purtătorului de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, citat de Reuters. Apărarea aeriană ucraineană a doborât 3.605 dintre drone, a spus el la televiziune schiţând amploarea atacului aerian al Rusiei asupra Ucrainei în cei doi ani de război de la invazia la scară largă din 24 februarie 2022.
UPDATE Vineri, ministrul de externe Dmytro Kuleba va efectua o vizită de lucru la sediul ONU din New York unde va participa la dezbaterea Adunării Generale a ONU privind situația din Ucraina și la o reuniune ministerială a Consiliului de Securitate al ONU privind agresiunea Rusiei. Ministrul va vorbi și la un alt eveniment despre deportarea copiilor ucraineni.