Fugarul penal Ilan Șor și deputata Marina Tauber au reacționat pe rețelele sociale după ce deputata a fost sancționată de SUA. Șor a făcut-o printr-un atac în adresa administrației americane, iar Tauber criticându-l pe ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon.
„Actuala administrație americană a devenit un spin în fund pentru democrația globală”, a scris Ilan Șor într-o postare pe canalul său de Telegram.
„Domnule Logsdon, dar Dumneavoastră cine sunteți?
A venit domnul, a pus picioarele pe masă, și ne scuipă pe toți direct în față. Roaba Maia și lacheul Dorin sunt fericiți să-l servească. Ambasadorul SUA a decis să anunțe despre aplicarea sancțiunilor împotriva mea, în contextul luptei împotriva "influenței păguboase a Kremlinului" asupra Moldovei. Posibil, am ratat momentul, de când ambasadorul SUA decide ce este sau nu este dăunător pentru țara noastră. Vă reamintesc, Moldova este un stat neutru! Numai cetățenii moldoveni vor decide cum și ce trebuie să facem. Decizia de astăzi - o ingerință directă a SUA în afacerile interne ale Moldovei. Fac apel la întreaga opoziție moldovenească să-l recunoască pe ambasadorul SUA persona non grata în țara noastră. Orice întâlniri, la orice nivel, cu acest om favorizează actuala guvernare. Este timpul să demonstrăm că nu suntem robi”, este mesajul de pe Facebook al Marinei Tauber.
Statele Unite au anunțat vineri, 23 februarie, sancțiuni împotriva Marinei Tauber „pentru facilitarea încercărilor oligarhului fugar condamnat Ilan Șor de a submina procesele electorale din Moldova în interesele Kremlinului prin cumpărarea ilegală de voturi”. Anunțul a fost făcut de Ambasada SUA în R. Moldova. „Cetățenii Republicii Moldova merită instituții și procese democratice libere și corecte. Ei merită un viitor lipsit de influența maligna a Kremlinului. Statele Unite salută progresele înregistrate de Moldova în implementarea reformelor democratice și economice. Vom continua să sprijinim poporul și guvernul Moldovei în construirea unui viitor mai democratic, prosper și sigur”, a afirmat ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.
Amintim că și Consiliul Uniunii Europene a impus joi, 22 februarie 2024, măsuri restrictive împotriva a șase persoane și a unei entități responsabile pentru acțiuni care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova.
Cei șase au interdicție de tranzitare sau călătorie pe teritoriile Uniunii Europene, iar activele acestora vor fi înghețate. De asemenea, cetățenilor și companiilor UE le este interzis să le pună la dispoziție fonduri.