Autoritățile de la Chișinău sunt la curent că la Internatul Psihoneurologic din Bălți, pacienții cumpără și consumă băuturi alcoolice. Dar singurul lucru pe care îl pot face este să încerce să-i convingă verbal, așa cum acestora nu li se interzice să părăsească instituția. Problema ar putea fi soluționată, dacă organele de drept ar efectua controale și ar amenda comercianții neautorizați, susțin cei de la Oficiul Avocatului Poporului. O echipă de filmare a mers la internat pentru a vorbi cu administrația, însă nu a fost lăsată să intre. În schimb, pacienții au recunoscut că în internat se consumă alcool.
Pacienții întâlniți de echipa de filmare pe teritoriul instituției spun că pot cumpăra oricând alcool.
„- Aici pe teritoriu se poate de găsit rachiu? - Nu știu. - Nimeni nu vă aduce? - Nu știu. - Dar voi de unde luați? - De acolo. - De unde de acolo? - De acolo de sus. - Acolo se vinde? - Da. - Și cât costă? - 50 de lei”.
„-Unde găsim rachiu? - Pe aici. - Pe unde? - Unde sunt casele acestea. - De acolo cumpărați? - Da. Dar aici pe teritoriu vinde cineva? - Nu”.
„-Iată această casă, mai sus. Prima scară, etajul trei. - Și e bună? - Da e bună, tanti Nina și unchiul Vasile, care are garajuri. Eu de la ea nu iau că ea nu dă fără bani, dar are. - Dar aceștia de la spital iau? - Da, are ea niște clienți care îi sapă în curte. - Se îmbată și fac probleme? - Da”.
Administrația Internatului Psihoneurologic din Bălți a refuzat să vorbească cu jurnaliștii, iar accesul pe teritoriul instituției a fost restricționat.
„-Aici nu este un lagăr de concentrare. Oamenii liber ies în oraș. Acolo pe ei nimeni nu îi păzește. - Deci noi astăzi cu directorul nu vom vorbi? - Nu”.
Responsabilii de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în subordinea căruia se află Internatului Psihoneurologic din Bălți, sunt la curent că pacienții de acolo consumă alcool, dar spun că nu pot face nimic deocamdată, cât timp aceștia sunt liberi să iasă de pe teritoriul instituției.
„Ies în comunitate, își fac prieteni, relații în comunitate... respectiv, unii din ei poate având aceste relații cu vecinii, cu cunoștințele lor mai consumă și alcool... sunt cazuri, dar se lucrează cu ei referitor la comunicare, la informare”, a declarat secretarul de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușca.
Într-un comentariu pentru TV8, responsabilii de la Oficiul Avocatului Poporului spun că au fost anunțați despre decesul pacientei de la Internatul respectiv și susțin că poliția ar trebui să intervină.
„Din câte am înțeles este vorba despre un deces de la centrul de plasament, era rezidenta de acolo. Acolo, dacă există persoane care vând alcool sau produse de tutun în apropiere ar trebui poliția să ia act și să intervină dacă este comerț ilegal”, a menționat șeful Secției prevenirea torturii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului, Alexandru Zubco.
Am solicitat un comentariu din partea Inspectoratului General al Poliției, însă nu am primit până acum un răspuns. Situația de la centrul de plasament din Bălți a ajuns în atenția publicului, după ce o pacientă a murit în urma unei intoxicații cu alcool. Avocata Violeta Gașițoi spune că a a sesizat conducerea instituției despre faptul că alcoolul se vinde inclusiv pe teritoriul internatului, însă nu au fost luate măsuri.