Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1066: Tensiune la Nistru, alertă în Rusia și consens Donbas! Planul lui Trump de a opri imediat măcelul

/VIDEO/ Primele roade ale cursei „Run for Children”, la care a participat TV8: Gimnaziul din Strășeni a fost dotat cu o sală senzorială

missing
23 februarie 2024, ora 08:40

Au apărut primele roade ale cursei de caritate Run for Children, la care a participat și echipa TV8. Din banii colectați în urma acestei campanii, aproape 790 mii de euro, au fost deschise 8 săli pentru reabilitarea copiilor cu dizabilități din cele 18 planificate. Este locul unde micuții abia așteaptă să revină, spun părinții acestora. 

În septembrie 2023, echipa TV8 a participat la Maratonul Internațional Chișinău, în echipa „Run for children”. Deși nu a fost ușor, cauza nobilă le-a dat colegilor noștri forță și determinare. În cadrul acestei acțiuni, sau colectat bani pentru copiii cu deficiențe de auz, care au nevoie de clase speciale pentru acces la învățământul de calitate.

Rezultatele nu s-au lăsat așteptate - prima sală senzorială a fost deja amenajată la gimnaziul „Mihai Viteazul” din Strășeni. Este o binecuvântare atât pentru copii, cât și pentru adulți, spune Ana, mama unui copil cu nevoi speciale. Deși a fost diagnosticat cu tulburări din spectrul autist, copilul face deja progrese uimitoare. Are 10 ani și este în clasa a treia, iar de când frecventează vine aici, este mai bine dispus și foarte nerăbdător să revină la ore, spune femeia. 

„Copilul vine cu plăcere. Pentru el este un loc unde se simte în largul său”.

„Se calmează, se liniștesc și merg în clasă unde interacționează fără dificultate cu ceilalți copii”.

„Ce schimbări ați văzut la copilaș?”

„De obicei avea starea asta de a se împiedica să cadă. Acuma este mult mai echilibrat, îi place să calculeze, îi place să steie în întuneric. Înainte avea frică de acest lucru”. 

Copii străini nu există, spune Natalia Madan, o participantă a maratonului Run for Children. Este al patrulea an de când participă la această acțiune, iar astăzi a venit la gimnaziu să vadă inovațiile menite să-i ajute pe copii.

„- Cum vi s-a părut această sală? - Eu nu m-am așteptat atunci când am venit aici să văd atâtea lucruri care dezvoltă atât motricitatea fină, dar și locomotoră”.

„A fost interesantă toată testarea acestor activități. Inclusiv eu am încercat și pot să zic că a fost destul de greu”.

„Asta cu siguranță o să-l dezvolte să se poată orienta în viață mult mai bine”. 

Proiectul aparține organizației non-guvernamentale „Copil Comunitate Familie”. Datorită acestuia,18 instituții vor fi dotate cu săli și grădini senzoriale.

„Drept criteriu a fost numărul copiilor per instituție și numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale. Un alt criteriu destul de important este dotarea instituției cu specialiști”.

„Cadre didactice de sprijin, psiholog, logoped, psihopedagog”.

Sala este dotată cu mai multe echipamente pentru reabilitare. Este vorba despre diferite tipuri de stimuli, atât pentru dezvoltare, cât și pentru relaxare sau chiar calmare. 

„O sală senzorială este un beneficiu, în primul rând pentru copiii cu cerințe educaționale speciale. Cu aceste dispozitive putem mai ușor să dezvoltăm percepțiile sau senzațiile copiilor”.

„În primul rând avem o zonă de relaxare unde este foarte benefic pentru a avea acel echilibru emoțional pentru copii. Avem o zonă de dezvoltare locomotorie”.

„Avem o zonă de terapie psihologică.” „Și avem o zonă de dezvoltare psihocognitivă”.

De toate aceste servicii pot beneficia toți copiii, nu neapărat cei cu nevoi speciale. Asta în timp ce adulții care îi însoțesc se pot relaxa.

„Am avut așa situație când cadrul didactic de sprijin lucra cu copilul, dar părintele s-a făcut confortabil și a asistat la acea ședință”.

„S-a odihnit foarte bine, și-a revenit și deja poate să lucreze în continuare foarte relaxat și tacticos cu copilul său. La fel, de această sală senzorială pot beneficia și copiii din grădinița de alături.”

„Dar să știți că nu ne oprim aici. În acest an, până în luna septembrie, vor fi dotate încă 7 săli senzoriale din 7 instituții și 3 grădini senzoriale”. 

Pentru mai multe șanse de recuperare pentru acești copii, adulții sunt îndemnați să fie activi și să se implice în campaniile de caritate. 

„Schimbăm destine și transformăm sistemul și în acest an. Înregistrați-vă în echipa „Run for Children” din cadrul maratonului internațional Chișinău”. 

Gimnaziul „Mihai Viteazul” din Strășeni este prima instituție din cele 18, care vor fi dotate cu echipament senzorial. Proiectul organizației nonguvernamentale „Copil Comunitate Familie” a fost sprijinit de Ministerul de cooperare economică și dezvoltare al Germaniei, dar și alți parteneri, care au donat în total peste 788 mii de euro. 

Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1065: Soluția Chișinăului, teama lui Putin și condiția lui Zelenski! Trump: Opriți acest război ridicol
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1065: Soluția Chișinăului, teama lui Putin și condiția lui Zelenski! Trump: Opriți acest război ridicol
/VIDEO/ Alertă de poluare la Chișinău și Bălți: Aerul e greu de respirat! Cele mai periculoase zone
/VIDEO/ Alertă de poluare la Chișinău și Bălți: Aerul e greu de respirat! Cele mai periculoase zone
/VIDEO/ Krasnoselski o atacă pe Sandu, iar angajații sociali ar fi amenințați în stânga Nistrului: Precizările Chișinăului
/VIDEO/ Krasnoselski o atacă pe Sandu, iar angajații sociali ar fi amenințați în stânga Nistrului: Precizările Chișinăului
/VIDEO/ Scandalul facturilor continuă la Ciocana: „Cine sunteți?” Oamenii blochează ușile și cheamă poliția
/VIDEO/ Scandalul facturilor continuă la Ciocana: „Cine sunteți?” Oamenii blochează ușile și cheamă poliția
/VIDEO/ „M-am prins la ideea că îmi place să colorez”: Interpreta Kătălina Rusu s-a întors în copilărie. Cum e viața de mamă a trei fete
/VIDEO/ „M-am prins la ideea că îmi place să colorez”: Interpreta Kătălina Rusu s-a întors în copilărie. Cum e viața de mamă a trei fete

/VIDEO/ Proteste în stânga Nistrului. Chișinăul: „Fac parte din agenda de a crea tensiuni și a escalada situația de securitate”

missing
24 ianuarie 2025, ora 11:22

Tiraspolul continuă să acuze Chișinăul de criza energetică. Sute de oameni au ieșit la protest de dimineață, în stânga Nistrului, dar și la hotarul administrativ cu malul drept. Cu drapele ale regiunii transnistrene, ale Rusiei, dar și pancarte în mâini, cetățenii au cerut gaz și au învinuit Chișinăul de faptul că ar bloca livrările. De cealaltă parte, Guvernul spune că protestul este organizat de autoritățile separatiste și au scopul de a crea tensiuni și escalada situația.

Din imaginile publicate de presa din regiune se observă că la protest a participat și pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, dar și alți foști lideri ai malului stâng, precum Igor Smirnov. 

Cei adunați la miting aruncă vina pe Chișinău. Asta deși concernul rus Gazprom a încetat livrările de la 1 ianuarie 2025. Autoritățile constituționale au propus surse alternative de aprovizionare, iar Tiraspolul a refuzat.

„- Noi am format republica, noi o dezvoltăm, dar mai trebuie s-o și păstrăm. Din acest motiv, poporul din regiunea transnistreană, locuitorii Benderului, este neliniștit din cauză că Moldova ne-a format, pe lângă, blocada transportului, blocada informațională, și blocadă energetică. Noi suntem un popor călit, vom rezista! Îmi doresc, tuturor nouă, cer senin deasupra capului”.

„- Ce spuneți despre criza de gaze? - Este groaznic. Să se termine mai repede, avem nevoie de căldură cât mai repede”. 

”- Cum trăiți în aceste trei săptămâni? - Bărbătește”.

Iar o femeie s-a adresat președintei Maia Sandu, cu un mesaj asemănător celui promovat ieri de Krasnoselski, precum că oameni din regiune ar muri din cauza crizei.

„- Maia Sandu interzice ca gazul să vină în Transnistria. Oamenii la noi sunt bătrâni, copii mici, înghețăm. Noi suferim. Nu se poate să suferim. - Ce vreți să obțineți prin acest miting? - Maia Sandu să ne permită să avem gaz, lumină, să nu suferim... și iar oameni bătrâni îngheață în case, mor. - Credeți că protestul va ajuta? - Dumnezeu va ajuta și Maia Sandu va auzi”.

Guvernul a subliniat că protestele din regiunea transnistreană ar fi orchestrate de Moscova.

„Încep să răsară imagini de la Tiraspol și alte orașe din regiunea transnistreană. Face parte din agenda deja cunoscută de a crea tensiuni și escalada situația de securitate. Cunoaștem din experiența altor proteste din regiune că sunt coordonate de așa zisele autorități dirijate de Moscova. Vom comunica suplimentar poziția oficială a autorităților”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă.

TV8.md amintește că ieri, Vadim Krasnoselski a acuzat din nou Chișinăul că ar împiedica livrarea gazelor din Rusia către regiunea transnistreană și a declarat că președinta Maia Sandu ar sta în spatele acestor acțiuni. Consilierul pe comunicare a președintei a declarat că nu comentează acuzațiile.

Iar Biroul politici de reintegrare a subliniat că așa-zisele autoritățile de la Tiraspol nu doar că a refuzat categoric orice mână întinsă, dar ar fi amenințat angajații structurilor sociale din regiune în cazul acceptării acestor ajutoare.

Miercuri, malul stâng a anunțat că rezervele de gaz rămase mai ajung pentru 11 zile. În prezent, gaze naturale mai primesc spitalele, câteva companii din industria alimentară, dar și o parte din cetățenii care locuiesc la bloc, pentru pregătirea hranei. 

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman

/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ Alertă de poluare la Chișinău și Bălți: Aerul e greu de respirat! Cele mai periculoase zone
/VIDEO/ Alertă de poluare la Chișinău și Bălți: Aerul e greu de respirat! Cele mai periculoase zone
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/VIDEO/ Scandalul facturilor continuă la Ciocana: „Cine sunteți?” Oamenii blochează ușile și cheamă poliția
/VIDEO/ Scandalul facturilor continuă la Ciocana: „Cine sunteți?” Oamenii blochează ușile și cheamă poliția
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.