Au apărut primele roade ale cursei de caritate Run for Children, la care a participat și echipa TV8. Din banii colectați în urma acestei campanii, aproape 790 mii de euro, au fost deschise 8 săli pentru reabilitarea copiilor cu dizabilități din cele 18 planificate. Este locul unde micuții abia așteaptă să revină, spun părinții acestora.
În septembrie 2023, echipa TV8 a participat la Maratonul Internațional Chișinău, în echipa „Run for children”. Deși nu a fost ușor, cauza nobilă le-a dat colegilor noștri forță și determinare. În cadrul acestei acțiuni, sau colectat bani pentru copiii cu deficiențe de auz, care au nevoie de clase speciale pentru acces la învățământul de calitate.
Rezultatele nu s-au lăsat așteptate - prima sală senzorială a fost deja amenajată la gimnaziul „Mihai Viteazul” din Strășeni. Este o binecuvântare atât pentru copii, cât și pentru adulți, spune Ana, mama unui copil cu nevoi speciale. Deși a fost diagnosticat cu tulburări din spectrul autist, copilul face deja progrese uimitoare. Are 10 ani și este în clasa a treia, iar de când frecventează vine aici, este mai bine dispus și foarte nerăbdător să revină la ore, spune femeia.
„Copilul vine cu plăcere. Pentru el este un loc unde se simte în largul său”.
„Se calmează, se liniștesc și merg în clasă unde interacționează fără dificultate cu ceilalți copii”.
„Ce schimbări ați văzut la copilaș?”
„De obicei avea starea asta de a se împiedica să cadă. Acuma este mult mai echilibrat, îi place să calculeze, îi place să steie în întuneric. Înainte avea frică de acest lucru”.
Copii străini nu există, spune Natalia Madan, o participantă a maratonului Run for Children. Este al patrulea an de când participă la această acțiune, iar astăzi a venit la gimnaziu să vadă inovațiile menite să-i ajute pe copii.
„- Cum vi s-a părut această sală? - Eu nu m-am așteptat atunci când am venit aici să văd atâtea lucruri care dezvoltă atât motricitatea fină, dar și locomotoră”.
„A fost interesantă toată testarea acestor activități. Inclusiv eu am încercat și pot să zic că a fost destul de greu”.
„Asta cu siguranță o să-l dezvolte să se poată orienta în viață mult mai bine”.
Proiectul aparține organizației non-guvernamentale „Copil Comunitate Familie”. Datorită acestuia,18 instituții vor fi dotate cu săli și grădini senzoriale.
„Drept criteriu a fost numărul copiilor per instituție și numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale. Un alt criteriu destul de important este dotarea instituției cu specialiști”.
„Cadre didactice de sprijin, psiholog, logoped, psihopedagog”.
Sala este dotată cu mai multe echipamente pentru reabilitare. Este vorba despre diferite tipuri de stimuli, atât pentru dezvoltare, cât și pentru relaxare sau chiar calmare.
„O sală senzorială este un beneficiu, în primul rând pentru copiii cu cerințe educaționale speciale. Cu aceste dispozitive putem mai ușor să dezvoltăm percepțiile sau senzațiile copiilor”.
„În primul rând avem o zonă de relaxare unde este foarte benefic pentru a avea acel echilibru emoțional pentru copii. Avem o zonă de dezvoltare locomotorie”.
„Avem o zonă de terapie psihologică.” „Și avem o zonă de dezvoltare psihocognitivă”.
De toate aceste servicii pot beneficia toți copiii, nu neapărat cei cu nevoi speciale. Asta în timp ce adulții care îi însoțesc se pot relaxa.
„Am avut așa situație când cadrul didactic de sprijin lucra cu copilul, dar părintele s-a făcut confortabil și a asistat la acea ședință”.
„S-a odihnit foarte bine, și-a revenit și deja poate să lucreze în continuare foarte relaxat și tacticos cu copilul său. La fel, de această sală senzorială pot beneficia și copiii din grădinița de alături.”
„Dar să știți că nu ne oprim aici. În acest an, până în luna septembrie, vor fi dotate încă 7 săli senzoriale din 7 instituții și 3 grădini senzoriale”.
Pentru mai multe șanse de recuperare pentru acești copii, adulții sunt îndemnați să fie activi și să se implice în campaniile de caritate.
„Schimbăm destine și transformăm sistemul și în acest an. Înregistrați-vă în echipa „Run for Children” din cadrul maratonului internațional Chișinău”.
Gimnaziul „Mihai Viteazul” din Strășeni este prima instituție din cele 18, care vor fi dotate cu echipament senzorial. Proiectul organizației nonguvernamentale „Copil Comunitate Familie” a fost sprijinit de Ministerul de cooperare economică și dezvoltare al Germaniei, dar și alți parteneri, care au donat în total peste 788 mii de euro.