Peste 112 mii de ucraineni fugiți de urgia războiului și-au găsit pacea în țara noastră. Aproximativ 30 la sută sunt angajați în câmpul muncii, iar zece procente și-au deschis propriile afaceri. Mai multe povesți de succes au fost prezentate, astăzi, în cadrul unei întruniri desfășurate la Mediacor. Despre obstacole, greutăți, dar și dorul de casă ne povestesc ucrainenii, care au reușit să renască în Republica Moldova.
Victoria Pysarenco a venit în Republica Moldova exact acum doi ani. Din cauza războiului a fost nevoită să-și părăsească țara și să-și găsească refugiu în Moldova. Chiar dacă avea o afacere de succes în Ucraina, fiind make-up artist profesionist, războiul a distrus tot ce avea mai de preț. Femeia și-a luat copilul și a venit în țara noastră, aici unde și-a deschis propria afacere în domeniul frumuseții, predând arta machiajului și dând putere atât femeilor din țara noastră, cât și celor refugiate.
„Am avut anumite scopuri care a trebuit să le ating. Mi-am dat seamă că aveam nevoie să mă întrețin, să închiriez un apartament, să-i ofer copilului studii de calitate, iar pentru asta am nevoie de bani, pentru ca să nu cer de la cineva, ci să am posibilitatea să mă simt liberă, mai ales că nu sunt obișnuită să stau și să nu fac nimic.”
Femeia spune că în Moldova a avut parte de multă susținere.
„Primitoare și caldă este Moldova. Caldă nu doar din cauză că în februarie sunt 18 grade, dar pentru că aici trăiesc oameni cu inimă mare. Când am venit aici cu copilul eram într-o stare de stres, dar am primit multă susținere.”
Și Ana Ciuparcanu a apreciat ospitalitate moldovenilor. Femeia a lucrat până acum la o televiziune națională, fiind parte a echipei de montaj la un proiect media despre refugiați, iar integrarea a fost una ușoară, ne-a povestit ea.
„Am fost primită foarte bine. Această țară mi-a plăcut mult, pentru că avem aceeași mentalitate, așa că nu a fost foarte greu să mă integrez. În general, totul a fost ca și acasă.”
În anul școlar 2023-2024, în grădinițele, gimnaziile și liceele din R. Moldova au fost înmatriculați 2078 de copii refugiați din Ucraina. Jumătate dintre ei, adică 1084, sunt în Chișinău. Tatiana este elevă în clasa a patra și spune că s-a adaptat ușor.
„Aici învăț la un liceu, sunt în clasa a patra. Deja am reușit să însușesc toată materia, iar acum sunt eminentă.„
Pentru că mama Tatianei face voluntariat, iar tata a rămas în Ucraina, fetița a rămas în grija bunicii. Galina Patsaliuc ne spune că nu și-a imaginat vreodată că va vedea războiul, însă femeia a găsit putere să reziste, mai ales că și familia are nevoie de ea.
„A fost greu pentru că nu ne-am gândit că vom veni aici pentru un timp îndelungat, am crezut că va fi pentru o zi, două sau trei. A fost greu la început, dar mai mult ne era frică, pentru că este război. Nu am crezut că vom ajunge la această vârsta să vedem războiul, atunci fiica ne-a rugat să venim aici.”
La eveniment a fost prezent și președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Expoziția „Big Heart: Keep on Beating” a fost organizată de Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova UNHCR și Agenția ONU pentru Refugiați.