Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dezvăluit un plan pentru viitorul post-Hamas al Fâșiei Gaza, care include „demilitarizarea completă” a enclavei, închiderea graniței sudice a teritoriului cu Egiptul, dar și revizuirea administrației civile și a sistemelor de educație din Gaza. Între timp, cel mai recent raport al agenției ONU pentru refugiații palestinieni, UNRWA, a declarat că „intensificarea atacurilor aeriene în Rafah a sporit temerile pentru operațiunile umanitare deja „suprasolicitate” din sudul orașului Gaza”. UNRWA a mai spus că mii de palestinieni continuă să fugă în Rafah după săptămâni de „lupte intense”.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de externe, Nasser Kanani, a condamnat ultima rundă de lovituri ale SUA și Marii Britanii împotriva a 18 ținte houthi.
Potrivit AFP, acesta a declarat că SUA și Marea Britanie „caută să escaladeze tensiunile și crizele din regiune și să extindă sfera de acțiune a războiului și a instabilității”.
UPDATE Negociatori ai unor ţări-cheie în vederea unui acord care să conducă la un armistiţiu în Fâşia Gaza, în schimbul eliberări a ostaticilor, au ajuns, în cadrul unor negocieri la Paris, un ”teren de înţelegere”, anunţă duminică consilierul în probleme de securitate naţională al lui Joe Biden Jake Sullivan, relatează AFP și News.ro.
”Este adevărat că reprezentanţii Israelului, Statelor Unite, Egiptului şi Qatarului s-au întâlnit la Paris şi au ajuns la un teren de înţelegere în patru privind conturul” unui posibil acord în vederea unei eliberări a ostaticilor şi ”unui armistiţiu temporar”, declară CNN consilierul în probleme de securitate naţională al Casei Albe.
UPDATE Cel puțin 29.692 de palestinieni au fost uciși și 69.879 au fost răniți în urma atacurilor israeliene asupra Fâșiei Gaza din 7 octombrie, a anunțat duminică Ministerul Sănătății din Gaza într-un comunicat.
Cele mai multe dintre victime au fost femei și copii, a precizat ministerul, iar alte mii de cadavre vor rămâne probabil nenumărate sub dărâmături în întreaga Gaza.
UPDATE Agenția ONU pentru refugiații palestinieni a fost nevoită să „folosească fiecare dolar”i să jongleze cu finanțele sale pentru a continua activitatea vitală din Gaza, după ce 18 țări donatoare au suspendat finanțarea din cauza acuzațiilor de legături cu Hamas. Agenția ONU pentru refugiații palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) se confruntă cu un deficit de 450 de milioane de dolari dintr-un buget de 880 de milioane de dolari.
Săptămâna trecută, Philippe Lazzarini, șeful agenției, a declarat că UNRWA a ajuns la un „punct de ruptură”. În prezent, UNRWA raportează că a fost nevoită să întrerupă livrările de ajutoare în nordul Fâșiei Gaza - unde în prezent „nu este posibil să se desfășoare operațiuni umanitare adecvate” - pe fondul creșterii numărului de rapoarte privind foametea în rândul populației din zonă.
UPDATE Moaz Al Majida, un pediatru din Gaza, spune că mamele care alăptează nu mai pot alăpta pe măsură ce starea lor de sănătate se înrăutățește, ceea ce afectează sănătatea bebelușilor lor.
„Copiii mănâncă, de asemenea, alimente care nu au nutrienți esențiali pentru creșterea lor”, a adăugat Al Majida.
La începutul acestei săptămâni, o nouă analiză a UNICEF și a altor organizații umanitare a declarat că „o creștere abruptă a malnutriției în rândul copiilor și al femeilor însărcinate din Fâșia Gaza reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea lor”.
UPDATE Cel mai recent raport al agenției ONU pentru refugiații palestinieni, UNRWA, a declarat că „intensificarea atacurilor aeriene în Rafah a sporit temerile pentru operațiunile umanitare deja „suprasolicitate” din sudul orașului Gaza”. UNRWA a mai spus că mii de palestinieni continuă să fugă în Rafah după săptămâni de „lupte intense”. Raportul vine în contextul în care forțele israeliene au ucis cel puțin șapte persoane, inclusiv un copil, într-un atac în centrul orașului Rafah, scrie Al JaZeera.
Potrivit UNRWA, Rafah a ajuns să fie supraaglomerat, aproape 1,5 milioane de persoane fiind adăpostite acolo. Rafah este, de asemenea, singura locație prin care camioanele cu ajutoare intră în Fâșia Gaza, dar UNRWA spune că mai puțin de 35 de camioane au intrat în enclava asediată în medie pe zi săptămâna trecută.
Vineri, purtătorul de cuvânt al UNRWA, Adnan Abu Hasna, a declarat pentru Al Jazeera că agenția nu mai este în măsură să ofere asistență în nordul Fâșiei Gaz
UPDATE Forţele de Apărare ale Israelului au anunţat moartea unui soldat, sâmbătă, în luptele din sudul Fâşiei Gaza, ridicând la 239 numărul morţilor în urma invaziei terestre a Israelului în enclava palestiniană de la sfârşitul lunii octombrie, relatează The Times of Israel. Sergentul-major Narya Beleta avea 21 de ani şi era din Brigada Givati, din Shavei Shomron, în Cisiordania.
În plus, un ofiţer şi doi soldaţi din Brigada Givati au fost grav răniţi în luptele din sudul Fâşiei Gaza, precizează armata.
UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dezvăluit un plan pentru viitorul post-Hamas al Fâșiei Gaza, care include „demilitarizarea completă" a enclavei, închiderea graniței sudice a teritoriului cu Egiptul, dar și revizuirea administrației civile și a sistemelor de educație din Gaza, potrivit CNN și Adevărul. În plan sunt prezentate o serie de principii, de la schimbări la nivel de securitate și civil până la planuri pe termen mai lung cu privire la cine guvernează teritoriul.
CNN a intrat în posesia unei copii a planului pe care premierul israelian l-a prezentat joi seară membrilor cabinetului de securitate al Israelului. Planul a fost distribuit ca bază de discuție, în pregătirea unor discuții ulterioare, a precizat biroul premierului pentru CNN, după ce Netanyahu s-a confruntat săptămâni întregi cu critici pentru lipsa unui plan concret pentru o Gaza postbelică.
Planul vine în contextul în care, vineri, o echipă de negociatori, condusă de directorul Mossad, David Barnea, a fost trimisă de Israel la Paris, pentru discuții cu privire la un potențial acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor, care ar putea pune capăt războiului început în octombrie 2023.