„Resursele noastre rămân mobilizate pentru un efort general pe termen mediu și lung în scopul sprijinirii Ucrainei și a Republicii Moldova, precum și a tuturor partenerilor vulnerabili în fața agresiunii și atacurilor hibride ale Rusiei”. Afirmația aparține ministrei de Externe de la București, Luminița Odobescu, care a subliniat că decizia luată în decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare la UE cu Kievul și Chișinăul „reprezintă expresia firească a recunoașterii eforturilor depuse în implementarea reformelor de către cele două state puternic afectate de războiul Rusiei”.
Mesajele au fost transmise în ziua în care s-au împlinit doi ani de la începutul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Oficialul român a mai spus că pe parcursul ultimilor ani, relația bilaterală între Moldova, România și Ucraina s-a dezvoltat şi consolidat substanţial în ultimii doi ani, căpătând valenţele unui viitor Parteneriat Strategic.
Ministrul Odobescu subliniază că relaţia bilaterală s-a dezvoltat şi consolidat substanţial în ultimii doi ani, căpătând valenţele unui viitor Parteneriat Strategic, în spiritul deciziei convenite la Bucureşti, la 10 octombrie 2023, de preşedinţii României şi Ucrainei.
Totodată, în privința procesului de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Odobescu a menționat că „România a continuat să fie printre cei mai importanți susținători ai accelerării acestui proces transformator. Pornind la principiul meritelor individuale ale statelor candidate și recunoscând eforturile semnificative ale autorităților de la Kiev și Chișinău în implementarea reformelor necesare aderării europene, România a sprijinit puternic, la nivel politic și diplomatic, deciziile de deschidere a negocierilor de aderare în anul 2023”.
„Decizia luată în decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova reprezintă expresia firească a recunoașterii eforturilor depuse în implementarea reformelor de către cele două state puternic afectate de războiul Rusiei.
Este o decizie pentru care România a pledat și acționat energic. Susținem avansarea predictibilă, accelerată a procesului de extindere a UE cu cele două state și rămânem alături de acestea pe parcursul negocierilor de aderare.
Resursele noastre rămân mobilizate pentru un efort general pe termen mediu și lung în scopul sprijinirii Ucrainei și a Republicii Moldova, precum și a tuturor partenerilor vulnerabili în fața agresiunii și atacurilor hibride ale Rusiei”, a afirmat Odobescu.
În context, ministra a afirmat că Federația Rusă reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa securității regiunii extinse a Mării Negre, a continentului european în ansamblu, precum și a întregii ordini internaționale bazate pe reguli.