Viziune grafică nouă, extindere în toate raioanele republicii, spectacole de teatru în diasporă și chiar un concert nocturn de muzică electronică. Cea de-a 58-a ediție Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” a pregătit mai multe surprize pentru publicul din țară și de peste hotare. În acest an vor fi organizate peste 60 de spectacole în 43 de sate și orașe, la care vor participa artiști și colective artistice cu renume din Moldova, dar și din România, Italia, Grecia, Franța, Republica Cehă și Germania.
Înființat acum aproape 6 decenii, Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor” 2024 s-a „schimbat la față”, având o nouă viziune grafică, care îmbină tradiția și modernul. În acest an, s-a schimbat esențial și geografia spectacolelor, care se extinde dincolo de Chișinău.
„Pentru prima dată, acestea vor ajunge în toate cele 37 de raioane ale țării. De-a lungul întregii luni martie, în fiecare zi, cu sprijinul Guvernului și al Ministerului Culturii, se vor ține 43 de concerte, în 43 de sate și orașe, inclusiv Bălți, Cahul, Vulcănești și multe altele. În total, publicul va avea parte de 60 de spectacole de diferite genuri muzicale cu participarea unor colective artistice și interpreți de valoare din Republica Moldova, dar și din România, Italia, Grecia, Franța, Republica Cehă și Germania”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Tradițional, Festivalul va fi inaugurat pe 1 martie la Palatul Național „Nicolae Sulac” cu un spectacol de excepție care va uni nume sonore din muzica națională, iar la încheierea evenimentului, pe 10 martie, va avea loc un recital special, dedicat celor 90 de ani de la nașterea dirijorului Serghei Lunchevici.
Totuși replicile festivalului se vor răspândi în toată țara pe tot parcursul lunii martie în cadrul proiectului numit generic „Mărțișor în toată țara”, fiind organizate evenimente și spectacole de muzică și dansuri populare, muzică clasică, operă, balet și multe alte genuri culturale pentru toate gusturile.
„Pentru prima dată în istoria sa, Festivalul Mărțișor va găzdui un spectacol de muzică electronică. În seara zile de 1 martie, după deschiderea oficială a Festivalului la Palatul Național „Nicolae Sulac”, la Arena Chișinău va avea loc un concert nocturn de muzică electronică „Electric Spring”, a menționat Sergiu Prodan.
Un alt element inovator al acestei ediții este extinderea acestuia și în comunitățile din diasporă, în cadrul proiectului „Mărțișor în toată lumea”.
„Noi ne dorim ca acest proiect nou să înceapă cu pași mici, dar să aibă un drum mare și un impact pe durata anului viitor. Este o idee care va face ca noțiunea de Mărțișor și în speță Festivalul „Mărțișor” să devină cunoscut în toată lumea nu doar în sânul diasporei noastre, astfel încât Chișinăul, pe perioada festivalului să devină o destinație prestigioasă. Totodată, organizăm un turneu al Teatrului „Mihai Eminescu” cu spectacolul „Steaua fără nume” în mai multe țări din Europa”, a mai anunțat ministrul Culturii.
Bugetul alocat de Ministerul Culturii, pentru acestă ediție se ridică la un plafon de 5 milioane de lei, pentru circa 60 de spectacole pe parcursul lunii martie, dar Sergiu Prodan a menționat că este o sumă variabilă care va depinde, inclusiv de implicarea și deschidere reprezentanților din teritoriu.
Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”, ediția a 58-a, dar și proiectelor „Mărțișor în toată țara” și „Mărțișor în toată lumea”, sunt susținute de Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Culturii și Biroul pentru Relații cu Diaspora.