/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 820: Deținuți pe front, lovitură Rusiei și cadoul lui Kadîrov. Zelenski cere ajutor

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 734: Muniție din afara UE și avion rusesc doborât. Kremlinul avertizează despre un război cu NATO

27 februarie 2024, ora 17:03

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a dat de înțeles luni că nu exclude complet ideea ca statele europene să trimită trupe în Ucraina, deși a avertizat că nu există un consens în acest moment, deoarece aliații au convenit să intensifice eforturile de a livra mai multe muniții Kievului, nu să trimită și militari. Forțele Rusiei au capturat satul Lastochkyne, aflat în regiunea Donețk, la câțiva kilometri de Avdiivka. Marți dimineață, guvernatorul din Briansk a anunțat că regiunea rusă a fost vizată de un atac cu drone care au fost doborâte de apărarea aeriană.

UPDATE Volodimir Zelenski a sosit în Arabia Saudită pentru o întâlnire neanunțată anterior cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, relatează Sky News. Într-o postare pe Telegram, președintele ucrainean a precizat că vizita de lucru are ca scop continuarea „dialogului regulat” cu liderul saudit, tema principală fiind o „formulă de pace”.

UPDATE Forțele aeriene ale Ucrainei au doborât un avion de luptă rusesc Suhoi Su-34. "Rușii au pierdut încă un Su-34 pe frontul estic", a anunțat pe Telegram locotenent-generalul Nikola Oleșciuk, comandantul forțelor aeriene ucrainene. Acesta a adăugat că, deși piloții ruși au reușit să evite luni rachetele ucrainene, marți nu toți au fost norocoși. Su-34 este un avion de luptă-bombardament supersonic de primă linie. Acesta e al 8-lea avion rusesc doborât în 10 zile.

UPDATE Oleg Orlov (71 de ani), un cunoscut militant pentru drepturile omului, a fost condamnat la 30 de luni de închisoare de un tribunal din Rusia. Organizațiile din Occident susțin că este o nouă măsuri abuzivă a regimului Putin. Orlov a criticat invadarea Ucrainei și a fost găsit vinovat de "discreditarea" forțelor armate ale Rusiei într-un proces considerat "fals" de Human Rights Watch. "Să mă pocăiesc, să mă recunosc vinovat în faţa judecătorilor? Ar fi ca şi cum mi-aş renega întreaga viaţă", a spus disidentul. El a fost unul dintre liderii grupului rus pentru drepturile omului Memorial în ultimele două decenii. Grupul a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2022.

UPDATE Confictul dintre Rusia și NATO va deveni inevitabil dacă statele membre ale alianței trimit trupe pentru a lupta în Ucraina, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Faptul că se discută despre posibilitatea trimiterii unor trupe în Ucraina din țările NATO este un element nou foarte important. În acest caz, va trebui să vorbim nu despre probabilitate, ci despre imposibilitatea evitării (unui conflict direct - n. red.)", a spus Peskov despre afirmațiile lui Macron.

UPDATE Franța și Olanda susțin planul Cehiei de a cumpăra muniție de artilerie pentru Ucraina din afara UE. Praga a conceput un plan de finanțare comună pentru achiziția a 450.000 de obuze din afara UE, iar președintele ceh Petr Pavel a spus pe 17 februarie că au fost identificate aproximativ 800.000 de obuze în afara spațiului comunitar, care ar putea fi trimise Ucrainei în câteva săptămâni, dacă și alți parteneri contribuie cu fonduri. Franța a blocat inițial planul folosirii fondurilor UE pentru muniție din afara blocului, alăturându-se Greciei și Ciprului, însă Emmanuel Macron a spus luni că Parisul e deschis acestei inițiative. Olanda a anunțat că va contribui cu 100 de milioane de euro. În total, 15 state UE susțin planul ceh.

UPDATE Autorităţile bulgare au blocat intrarea în Uniunea Europeană pentru cinci ani a doi cetăţeni ruşi, acuzându-i că şi-au creat identităţi false pentru a începe să spioneze. Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională (DANS) a anunțat că cei doi au locuit anterior în Bulgaria şi aveau ca obiectiv "efectuarea de penetrări de informaţii folosind identităţi străine". Agenţii au 39 şi respectiv 37 de ani. După ce şi-au stabilit identităţi bulgăreşti, agenţii intenţionau să lanseze operaţiuni în afara Bulgariei, a anunțat DANS.

UPDATE Rusia a ordonat, marți, interdicții de export pentru benzină, în condițiile în care regimul de la Kremlin vrea să mențină prețurile stabile după creșterea cererii în domeniul agricol și să poată să-și ducă la bun sfârșit lucrările de mentenanță la rafinării, relatează Reuters. Citând o sursă neidentificată, RBC a mai precizat că premierul rus, Mihail Mișustin, a aprobat interdicția după ce ea a fost propusă de Novak într-o scrisoare datată cu 21 februarie.

UPDATE Rusia a pierdut 411.550 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat marți Statul Major General al forțelor armate ucrainene. Doar în ultima zi armata rusă ar fi pierdut 850 de militari.

UPDATE Mai multe canale de Telegram, din Ucraina dar și din Republica Moldova, au scris că o dronă din regiunea Odesa a deviat de la traseu și a trecut granița Moldovei. Ministerul Apărării de la Chișinău infirmă zvonurile apărute în mediul online, potrivit cărora drone Shahed ar avea direcția regiunea transnistreană. De cealaltă parte, Forțele de Apărare din Sud, ale Ucrainei, confirmă că „traseul uneia dintre drone a traversat tronsonul ucrainean-moldovean al frontierei din regiunea Odesa. Drona a zburat peste teritoriul statului vecin timp de câteva zeci de kilometri și a intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei, unde a fost ulterior distrusă de forțele de apărare aeriană ale Ucrainei”.

UPDATE Între timp, luni, Parlamentul de la Budapesta a ratificat tratatul privind admiterea Suediei în Alianța Nord-Atlantică, eliminând ultimul obstacol în procedura integrării acestei țări. Admiterea Suediei în NATO a fost aprobată de Parlamentul Ungariei cu 188 de voturi pentru și șase împotrivă, conform site-ului Index.hu. După negocieri intense, Ungaria elimină astfel ultimul obstacol procedural privind admiterea Suediei în Alianța Nord-Atlantică.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat luni noi măsuri pentru a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ruse. În urma reuniunii a 24 de lideri europeni, Macron a afirmat că nu exclude trimiterea trupelor terestre occidentale pentru a atinge obiectivul Europei de a învinge Moscova. „Suntem convinși că înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea Europei. Rusia arată o atitudine mai agresivă nu doar în Ucraina, ci în general. În timp ce nu există „consens” cu privire la trimiterea trupelor terestre occidentale în Ucraina, „nimic nu ar trebui exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război”, a spus el.

UPDATE Premierul ungar Viktor Orban şi deputaţii din coaliţia sa au refuzat, luni, în parlamentul Un gariei, să îi aducă un omagiu liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, care a murit într-o colonie penitenciară, în 16 februarie, scrie portalul Telex.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat luni, 26 februarie, că o nouă coaliție va lucra pentru a furniza Ucrainei „rachete și bombe cu rază medie și lungă de acțiune”, relatează The Kyiv Independent. Macron a organizat un summit pe tema Ucrainei la Paris, convocând 20 de șefi de stat europeni și alți oficiali occidentali. Franța și alți aliați ai Ucrainei vor „crea o coaliție pentru lovituri în profunzime și, prin urmare, rachete și bombe cu rază medie și lungă de acțiune”, a declarat Emmanuel Macron într-o conferință de presă, citat de ziarul Le Monde.

UPDATE Regiunea rusă Briansk a fost atacată cu două drone în noaptea de luni spre marți, a anunțat guvernatorul Alexander Bogomaz, relataază Ukrainska Pravda. Oficialul spune că apărarea aeriană rusă a doborât dronele și că nu s-au înregistrat victime sau pagube.

UPDATE Kremlinul a apreciat luni că ideea unor negocieri de pace în Ucraina fără participarea Rusiei este ridicolă, transmite Reuters, citat de Agerpres. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că speră să găzduiască în primăvară un summit în Elveţia, pentru a discuta cu aliaţii viziunea Kievului despre pace.

/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
Ministrul Dumitru Alaiba - invitat astăzi, la „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Ministrul Dumitru Alaiba - invitat astăzi, la „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 819: Acord UE-Moldova, exerciții nucleare și noua armă! Rusia agită Marea Baltică, iar Londra acuză China
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 819: Acord UE-Moldova, exerciții nucleare și noua armă! Rusia agită Marea Baltică, iar Londra acuză China
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ Curricula de care se ghidează școlile auto, veriga slabă? Șef adjunct INSP: „Este necesară să fie îmbunătățită”
/VIDEO/ Curricula de care se ghidează școlile auto, veriga slabă? Șef adjunct INSP: „Este necesară să fie îmbunătățită”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 820: Deținuți pe front, lovitură Rusiei și cadoul lui Kadîrov. Zelenski cere ajutor

23 mai 2024, ora 16:57

Comandantul forţelor armate ucrainene, Oleksandr Sirski, a declarat că în estul ţării au loc cele mai intense lupte din cadrul conflictului cu Rusia. Oleksandr Sirski a declarat că trupele ruse presează pe fronturile din regiunea Doneţk şi regiunea Harkov din estul Ucrainei, informează BBC.

Între timp, un tribunal ucrainean a ordonat miercuri eliberarea primilor deținuți care s-au oferit voluntari pentru a lupta în armată, în conformitate cu o nouă lege menită să mobilizeze mai mulți soldați pentru a lupta împotriva invaziei rusești. Potrivit autorităților ucrainene, peste 3.000 de deținuți și-au exprimat dorința de a se înrola în armată în schimbul eliberării lor.

UPDATE Dacă soldaţii occidentali ar fi trimişi în Ucraina, aşa cum sugerează unii politicieni europeni, varianta iniţială fiind lansată de preşedintele francez Macron, ar izbucni un nou război mondial. Acest lucru a fost declarat ieri ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, la o conferinţă de presă desfăşurată la Amman - Iordania, relatează agenţia rusă Tass. „Unii politicieni europeni vor să trimită soldaţi în Ucraina, în timp ce alţi politicieni europeni conchetează cu ideea folosirii armelor nucleare. În orice caz, asta înseamnă un război mondial şi cei din imediata apropiere a conflictului armat vor trebui să plătească preţul”, a spus omul de încredere al premierului maghiar Viktor Orban.

UPDATE Ministerul rus de Externe s-a arătat joi, 23 mai, deranjat de acordul de securitate pe care Chişinăul l-a încheiat săptămâna aceasta cu Uniunea Europeană, primul de acest tip, acuzând UE că s-a transformat de facto într-o anexă a NATO, o anticameră pentru atragerea în alianţa militară occidentală a unor ţări neutre, avertizând aceste state că asistenţa occidentală nu aduce stabilitate şi securitate şi se încheie, de regulă, „tragic”, potrivit Ziare.com.

UPDATE Declaraţiile premierului român Marcel Ciolacu, potrivit cărora în Republica Moldova locuiesc doar români, reprezintă o imixtiune grosolană în afacerile republicii, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, în cadrul unui briefing de presă susţinut joi, scrie Adevărul.

UPDATE Forțele de ocupație ruse au fost forțate să lanseze a doua ofensivă în Ucraina mai devreme decât era planificat. Acest lucru se datorează reluării ajutorului american către Ucraina. Potrivit ISW, invadatorii au început operațiuni ofensive limitate de-a lungul graniței ruso-ucrainene din nordul regiunii Harkov pe 10 mai. Inamicul a angajat un număr limitat de personal pentru a efectua atacuri grele de infanterie la nord și nord-est de Harkov. Analiștii au observat că deja pe 14 mai, ritmul operațiunilor ofensive rusești în nordul regiunii a început să încetinească. Potrivit experților, rușii prioritizează acum crearea unei „zone tampon” la granița internațională, mai degrabă decât o invazie mai profundă a regiunii Harkov.

UPDATE Sistemele rusești de apărare aeriană au interceptat mai multe proiectile în apropierea orașului Belgorod după o alertă de atac cu rachete joi dimineață, dar nu au fost raportate victime, a declarat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov. Alarma aeriană s-a încheiat, a spus el pe Telegram.

UPDATE Ramzan Kadîrov s-a întâlnit cu Putin şi i-a oferit mai mulţi luptători pentru a ajuta Moscova în războiul cu Ucraina. Liderul cecen a declarat joi dimineaţă că s-a întâlnit cu preşedintele rus la Kremlin şi s-a oferit să trimită mai mulţi luptători pentru a ajuta Moscova în conflictul său de peste doi ani din Ucraina.

UPDATE Trupele ucrainene au distrus miercuri un avion de atac rusesc Su-25 în apropiere de Pokrovsk, în regiunea Donețk, a afirmat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în ultima informare privind situația de pe front. Acesta este al cincilea avion rusesc Su-25 doborât de Ucraina în luna mai, notează Kyiv Independent. Aeronava Su-25 de concepție sovietică, denumire NATO „Frogfoot", este un avion de atac la sol care asigură sprijin aerian pentru trupele terestre rusești. Aceste aeronave ajută forțele Moscovei să efectueze atacuri intense în mai multe secțiuni ale frontului de est.

UPDATE Volodimir Zelenski a lansat miercuri noapte un nou apel pentru îmbunătățirea sistemelor de apărare pentru a proteja orașele ucrainene împotriva bombelor ghidate, „principalul instrument” folosit în prezent în atacurile rusești. Zelenski a spus că Ucraina a făcut progrese în dezvoltarea armamentului electronic, „dar în combaterea bombelor rusești mai sunt multe de făcut”. „Nu poate exista nicio alternativă. Ucraina are nevoie de sisteme și tactici care să ne permită să ne protejăm pozițiile, orașele și comunitățile noastre de aceste bombe. Acesta este acum, practic, principalul instrument al terorii rusești și în avansul ocupanților”. La începutul acestei luni, Zelenski a declarat că Rusia a folosit peste 3.200 de bombe ghidate împotriva țintelor ucrainene în aprilie, plus peste 300 de rachete și aproximativ 300 de drone Shahed.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 819: Acord UE-Moldova, exerciții nucleare și noua armă! Rusia agită Marea Baltică, iar Londra acuză China
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 818: Lupte grele în Est! Zelenski are o propunere pentru România, iar Rusia confiscă active occidentale
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
Ministrul Dumitru Alaiba - invitat astăzi, la „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Ministrul Dumitru Alaiba - invitat astăzi, la „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram