Președintele Franței, Emmanuel Macron, a dat de înțeles luni că nu exclude complet ideea ca statele europene să trimită trupe în Ucraina, deși a avertizat că nu există un consens în acest moment, deoarece aliații au convenit să intensifice eforturile de a livra mai multe muniții Kievului, nu să trimită și militari. Forțele Rusiei au capturat satul Lastochkyne, aflat în regiunea Donețk, la câțiva kilometri de Avdiivka. Marți dimineață, guvernatorul din Briansk a anunțat că regiunea rusă a fost vizată de un atac cu drone care au fost doborâte de apărarea aeriană.
UPDATE Volodimir Zelenski a sosit în Arabia Saudită pentru o întâlnire neanunțată anterior cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, relatează Sky News. Într-o postare pe Telegram, președintele ucrainean a precizat că vizita de lucru are ca scop continuarea „dialogului regulat” cu liderul saudit, tema principală fiind o „formulă de pace”.
UPDATE Forțele aeriene ale Ucrainei au doborât un avion de luptă rusesc Suhoi Su-34. "Rușii au pierdut încă un Su-34 pe frontul estic", a anunțat pe Telegram locotenent-generalul Nikola Oleșciuk, comandantul forțelor aeriene ucrainene. Acesta a adăugat că, deși piloții ruși au reușit să evite luni rachetele ucrainene, marți nu toți au fost norocoși. Su-34 este un avion de luptă-bombardament supersonic de primă linie. Acesta e al 8-lea avion rusesc doborât în 10 zile.
UPDATE Oleg Orlov (71 de ani), un cunoscut militant pentru drepturile omului, a fost condamnat la 30 de luni de închisoare de un tribunal din Rusia. Organizațiile din Occident susțin că este o nouă măsuri abuzivă a regimului Putin. Orlov a criticat invadarea Ucrainei și a fost găsit vinovat de "discreditarea" forțelor armate ale Rusiei într-un proces considerat "fals" de Human Rights Watch. "Să mă pocăiesc, să mă recunosc vinovat în faţa judecătorilor? Ar fi ca şi cum mi-aş renega întreaga viaţă", a spus disidentul. El a fost unul dintre liderii grupului rus pentru drepturile omului Memorial în ultimele două decenii. Grupul a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2022.
UPDATE Confictul dintre Rusia și NATO va deveni inevitabil dacă statele membre ale alianței trimit trupe pentru a lupta în Ucraina, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Faptul că se discută despre posibilitatea trimiterii unor trupe în Ucraina din țările NATO este un element nou foarte important. În acest caz, va trebui să vorbim nu despre probabilitate, ci despre imposibilitatea evitării (unui conflict direct - n. red.)", a spus Peskov despre afirmațiile lui Macron.
UPDATE Franța și Olanda susțin planul Cehiei de a cumpăra muniție de artilerie pentru Ucraina din afara UE. Praga a conceput un plan de finanțare comună pentru achiziția a 450.000 de obuze din afara UE, iar președintele ceh Petr Pavel a spus pe 17 februarie că au fost identificate aproximativ 800.000 de obuze în afara spațiului comunitar, care ar putea fi trimise Ucrainei în câteva săptămâni, dacă și alți parteneri contribuie cu fonduri. Franța a blocat inițial planul folosirii fondurilor UE pentru muniție din afara blocului, alăturându-se Greciei și Ciprului, însă Emmanuel Macron a spus luni că Parisul e deschis acestei inițiative. Olanda a anunțat că va contribui cu 100 de milioane de euro. În total, 15 state UE susțin planul ceh.
UPDATE Autorităţile bulgare au blocat intrarea în Uniunea Europeană pentru cinci ani a doi cetăţeni ruşi, acuzându-i că şi-au creat identităţi false pentru a începe să spioneze. Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională (DANS) a anunțat că cei doi au locuit anterior în Bulgaria şi aveau ca obiectiv "efectuarea de penetrări de informaţii folosind identităţi străine". Agenţii au 39 şi respectiv 37 de ani. După ce şi-au stabilit identităţi bulgăreşti, agenţii intenţionau să lanseze operaţiuni în afara Bulgariei, a anunțat DANS.
UPDATE Rusia a ordonat, marți, interdicții de export pentru benzină, în condițiile în care regimul de la Kremlin vrea să mențină prețurile stabile după creșterea cererii în domeniul agricol și să poată să-și ducă la bun sfârșit lucrările de mentenanță la rafinării, relatează Reuters. Citând o sursă neidentificată, RBC a mai precizat că premierul rus, Mihail Mișustin, a aprobat interdicția după ce ea a fost propusă de Novak într-o scrisoare datată cu 21 februarie.
UPDATE Rusia a pierdut 411.550 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat marți Statul Major General al forțelor armate ucrainene. Doar în ultima zi armata rusă ar fi pierdut 850 de militari.
UPDATE Mai multe canale de Telegram, din Ucraina dar și din Republica Moldova, au scris că o dronă din regiunea Odesa a deviat de la traseu și a trecut granița Moldovei. Ministerul Apărării de la Chișinău infirmă zvonurile apărute în mediul online, potrivit cărora drone Shahed ar avea direcția regiunea transnistreană. De cealaltă parte, Forțele de Apărare din Sud, ale Ucrainei, confirmă că „traseul uneia dintre drone a traversat tronsonul ucrainean-moldovean al frontierei din regiunea Odesa. Drona a zburat peste teritoriul statului vecin timp de câteva zeci de kilometri și a intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei, unde a fost ulterior distrusă de forțele de apărare aeriană ale Ucrainei”.
UPDATE Între timp, luni, Parlamentul de la Budapesta a ratificat tratatul privind admiterea Suediei în Alianța Nord-Atlantică, eliminând ultimul obstacol în procedura integrării acestei țări. Admiterea Suediei în NATO a fost aprobată de Parlamentul Ungariei cu 188 de voturi pentru și șase împotrivă, conform site-ului Index.hu. După negocieri intense, Ungaria elimină astfel ultimul obstacol procedural privind admiterea Suediei în Alianța Nord-Atlantică.
UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat luni noi măsuri pentru a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ruse. În urma reuniunii a 24 de lideri europeni, Macron a afirmat că nu exclude trimiterea trupelor terestre occidentale pentru a atinge obiectivul Europei de a învinge Moscova. „Suntem convinși că înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea Europei. Rusia arată o atitudine mai agresivă nu doar în Ucraina, ci în general. În timp ce nu există „consens” cu privire la trimiterea trupelor terestre occidentale în Ucraina, „nimic nu ar trebui exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război”, a spus el.
UPDATE Premierul ungar Viktor Orban şi deputaţii din coaliţia sa au refuzat, luni, în parlamentul Un gariei, să îi aducă un omagiu liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, care a murit într-o colonie penitenciară, în 16 februarie, scrie portalul Telex.
UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat luni, 26 februarie, că o nouă coaliție va lucra pentru a furniza Ucrainei „rachete și bombe cu rază medie și lungă de acțiune”, relatează The Kyiv Independent. Macron a organizat un summit pe tema Ucrainei la Paris, convocând 20 de șefi de stat europeni și alți oficiali occidentali. Franța și alți aliați ai Ucrainei vor „crea o coaliție pentru lovituri în profunzime și, prin urmare, rachete și bombe cu rază medie și lungă de acțiune”, a declarat Emmanuel Macron într-o conferință de presă, citat de ziarul Le Monde.
UPDATE Regiunea rusă Briansk a fost atacată cu două drone în noaptea de luni spre marți, a anunțat guvernatorul Alexander Bogomaz, relataază Ukrainska Pravda. Oficialul spune că apărarea aeriană rusă a doborât dronele și că nu s-au înregistrat victime sau pagube.
UPDATE Kremlinul a apreciat luni că ideea unor negocieri de pace în Ucraina fără participarea Rusiei este ridicolă, transmite Reuters, citat de Agerpres. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că speră să găzduiască în primăvară un summit în Elveţia, pentru a discuta cu aliaţii viziunea Kievului despre pace.