O bancă de la noi se laudă cu o inovație cum nu mai găsești în toată Europa. Este vorba de un card bancar în formă de inel, un produs pentru clienții care sunt gata să plătească anual câte 120 de euro ca să iasă din tipare. Astfel, cei care nu au alte griji decât cum cheltuiască banii, deja o pot face inclusiv din piscină sau din altă parte unde i se pune la dispoziție un terminal de plată.
„Dacă până acum v-ați obișnuit să achitați cu un card fizic, cu un telefon sau cu un ceas, trebuie să știți că în Republica Moldova există o nouă opțiune: achitarea cu un inel. Procedura este foarte simplă, nu aveți decât să apropiați mâna de un terminal”.
Cardul-inel nu are baterii și mai degrabă poate fi asociat cu un card clasic decât cu cel din telefon sau sat-watch. Marele lui avantaj este că rămâne intact în orice condiții.
„E un dispozitiv funcționabil în orice condiții. Nu contează factorii care ar fi exteriori. Tot ce se poate întâmpla pe planeta asta, el o să reziste. Ca și capacitate de a funcționa, la fel, în orice. Puteți fi în călătorie undeva, la mare. Ați intrat cu el în apă, ați ieșit la mal, el este pe deget și imediat v-ați apropiat și ați făcut achitarea. Doriți o cafea imediat sau o băutură răcoritoare, imediat ați apropiat și magia are loc”, a declarat șeful departament carduri, Radu Pascaru.
Totuși, cei care vor să se bucure de avantajele unui asemenea accesoriu, trebuie să scoată din buzunar 120 de euro. Dacă aveți impresia că e scump, aflați că e un promoțional valabil în prima lună de la lansare. Ulterior, prețul va crește de două ori.
„Este destul de costisitor, pentru că tehnologiile care se folosesc aici sunt unicale, sunt speciale, materiale din care sunt produse inelele, la fel, sunt speciale. Costul este 240 de euro pe an, dar acum noi lansăm o campanie promoțională în care prețul pachetului va fi cu 50% mai mic, 120 de euro”, a menționat șeful departament carduri, Radu Pascaru.
Moldovenii reacționează diferit la inovație. Dacă cei de vârsta a treia sunt mai reticenți în raport cu progresul tehnologic, tinerii obișnuiți deja să facă achitări cu telefonul sau ceasul inteligent privesc lucrurile ca și o evoluție firească.
„- Cred că pe măsura dezvoltării tehnologiilor, o să mergem și mai departe și nu văd nimic rău în asta.
- O bancă de la noi din țară a lansat plata cu inelul, cum vi se pare?
- Dacă acceptă titularul contului și titularul mijloacelor bănești, de ce nu?”.
„-Plătiți mai mut cu cardul fizic sau telefon, ceas?
- Mai mult cu telefonul, din aplicație.
- Vă este mai comod sau de ce?
- Da, mai comod, mai rapid ”.
„- Cu telefonul mai mult sau cardul fizic?
- Și așa și așa, nu văd diferență tare mare.
- Cum vă este mai comod?
- Cu telefonul, desigur, ca să nu se piardă cardul cumva”.
Totuși, am întâlnit și persoane care ne-au spus că le este mai ușor să achite cu un card fizic.
„- De obicei, fizic.
- De ce, nu e comod cu telefonul?
- Nu, nu am înregistrat online”.
„- Achitați mai des cu cardul fizic sau contactless?
- Cu cardul fizic.
- De ce, vă este mai comod?
- Așa m-am obișnuit și, probabil, îmi este mai comod. Am instalat o singură dată plata contactless, dar am întâmpinat niște dificultăți și de aceea am renunțat la idee”.
Pentru prima dată, inelul care ține locul cardului a fost inventat în Japonia, fiind deja emis pe larg și de bănci americane.