Mai mult de jumătate de milion de locuitori din Gaza sunt la un pas de foamete, au declarat marți înalți responsabili umanitari ai ONU, în cadrul Consiliului de Securitate cu privire la securitatea alimentară din enclava afectată. Șeful adjunct al coordonării ajutoarelor ONU le-a spus ambasadorilor că foametea este „aproape inevitabilă” dacă ajutorul nuva fi extins imediat.
„Dacă nu se schimbă nimic, foametea este iminentă în nordul Fâșiei Gaza”, avertizează directorul executiv adjunct al Programului Alimentar Mondial (PAM).
Cel puțin 576.000 de persoane „se confruntă cu niveluri catastrofale de lipsuri și foamete” în întreaga enclavă, potrivit șefului adjunct al agenției umanitare a ONU.
Directorul adjunct al FAO afirmă că „primii pași esențiali pentru eliminarea riscului de foamete” sunt încetarea ostilităților și restabilirea spațiului umanitar pentru a oferi ajutoare vitale și pentru a restabili serviciile de bază, cum ar fi apa și electricitatea.
Unii membri ai Consiliului au propus planuri de acțiune pentru a putea pune capăt ostilităților, începând cu o încetare imediată a focului și eliberarea ostaticilor.
Reprezentantul permanent adjunct al Israelului, Brett Jonathan Miller, a declarat că delegația sa s-a angajat să îmbunătățească asistența umanitară în Gaza, facilitând intrarea ajutoarelor la punctele de trecere Kerem Shalom și Rafah, fiind în discuție și alte deschideri ale punctelor de trecere a frontierei.
Într-adevăr, nu există „nicio limită” la cantitatea de ajutor care poate fi trimisă populației din Gaza, a spus el, precizând că majoritatea cererilor de ajutor sunt aprobate.
„Acestea sunt faptele; nimeni nu poate pretinde contrariul”, a spus el, adăugând că 20 de brutării din Gaza produc în prezent peste două milioane de pâini pe zi.
Afirmațiile contrare făcute în interiorul Camerei Consiliului sunt doar încercări de a propaga minciunile Hamas și de a distrage atenția de la incapacitatea de a distribui eficient ajutorul, a continuat el.
Israelul nu reține camioanele care așteaptă la granițe, a spus el, adăugând că, în mod clar, întârzierile în livrarea ajutoarelor sunt din vina ONU.
În această ordine de idei, el a spus că problema deturnării ajutoarelor în Gaza nu poate fi ignorată. La rândul său, Israelul va continua să ceară eliberarea tuturor ostaticilor, a spus el, făcând apel la Consiliul de Securitate să facă tot ce îi stă în putință pentru a asigura siguranța și bunăstarea acestora.