Mai mulți președinți de Parlament din țările europene solicită asistența internațională a SUA pentru poporul ucrainean. Într-o scrisoare deschisă adresată Președintelui Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii, Mike Johnson, șefii de legislativ își manifestă sprijinul în eforturile comune de a ajuta Ucraina.
Documentul a fost semnat și de către Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.
Oficialii fac apel către Camera Reprezentanților a SUA să susțină Ucraina și să ofere poporului ucrainean, din asistența SUA acordată țărilor străine, fondurile necesare pentru a-și continua lupta.
„În acești doi ani de război, țările care țin la valorile noastre comune și cred într-o lume bazată pe reguli și respect față de Carta ONU s-au unit pentru a ajuta Ucraina și poporul ei să respingă agresiunea brutală care curmă sute de vieți în fiecare zi.
Considerăm că este responsabilitatea și sarcina noastră să prevenim această cădere în haos și impunitate și, prin urmare, țările noastre s-au angajat să sporească în continuare sprijinul nostru pentru Ucraina și forțele sale de apărare, văzând acest fapt ca pe o investiție considerabilă în securitatea noastră individuală și colectivă”, se menționează în scrisoarea deschisă a președinților de Parlament.
Senatul SUA condus de democrați a adoptat la13 februarie 2024, un pachet de ajutor de 95,34 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, pe fondul îndoielilor tot mai mari cu privire la soarta legislației în Camera Reprezentanților controlată de republicani, transmite Reuters.
Proiectul de lege include 60 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, 14,1 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Israel, 9,2 miliarde de dolari în asistență umanitară și 4,8 miliarde de dolari pentru a sprijini partenerii regionali din regiunea Indo-Pacific, pe lângă alte prevederi de politică.
Președintele SUA, Joe Biden, a făcut și el apel la Congres pentru a ajuta Ucraina, cerând „să se facă treaba”, adică să se adopte proiectul de lege.
Oficialii ucraineni au avertizat, de asemenea, cu privire la deficitul de arme într-un moment în care Rusia continuă cu atacuri noi.
Proiectul de lege trebuie să treacă acum de Camera Reprezentanților, al cărei președinte, Mike Johnson, a criticat deja documentul.