Statele Unite ale Americii urmăresc îndeaproape situația din regiunea transnistreană, după ce așa-zisul congres al „deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului, în cadrul căruia s-a aprobat rezoluția prin care solicită Federației Ruse „să apere regiunea transnistreană și cei 220.000 de cetățeni ruși”. Precizările au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
„Având în vedere rolul din ce în ce mai agresiv al Rusiei în Europa, urmărim foarte atent acțiunile Rusiei în regiunea transnistreană și situația mai largă de acolo”, a declarat Miller în cadrul unui briefing de presă.
„Statele Unite susțin cu fermitate suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și continuăm să încurajăm Chișinăul și Tiraspolul să colaboreze și să identifice soluții la problemele presante ale comunităților de pe ambele maluri ale Nistrului”, a spus Miller.
De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Statele Unite ale Americii cooperează strâns cu Republica Moldova pe domeniul problemelor de securitate. Numai în ultimii doi ani, țării noastre i-au fost alocate 70 de milioane de dolari drept asistență militară și circa 30 de milioane de dolari pentru securitatea la frontieră.
Declarațiile au fost făcute de secretarul adjunct pentru Europa de Est în Departamentul de Stat al SUA, Christopher Smith, în cadrul unui interviu din ediția de miercuri, 28 februarie, a emisiunii „Alternativa” de la TV8.
Menționăm că, așa-zișii aleși locali din stânga Nistrului, s-au reunit miercuri, 28 februarie, pentru a discuta, potrivit declarațiilor vicepreședintei consiliului suprem nerecunoscut de la Tiraspol, Galina Antiufeeva, probleme economice. Ședința vine pe fondul unor speculații că ei ar putea cere anexarea regiunii la Federația Rusă. De altfel, la așa-numitul congres, așa-zisul congres al „deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului s-a aprobat rezoluția prin care solicită Federației Ruse „să apere Transnistria și cei 220.000 de cetățeni ruși”.
Potrivit primului punct din așa-numitul proiect de rezoluție, Tiraspolul se adresează Consiliul Federației și Dumei de Stat a Rusiei cu scopul de a „întreprinde măsuri pentru protecția Transnistriei și a celor peste 220 de mii de cetățeni ruși, în fața presiunilor venite din partea Republicii Moldova”.
De asemenea, așa-zișii aleși de la Tiraspol cer de la ONU, dar și alte organizații internaționale, „implicarea pentru ca Moldova să-și reducă presiunile asupra zonei”.
Totodată, potrivit documentului, rezoluția urmează să fie transmisă către: Secretarul General al ONU, participanții la procesul de negociere în formatul „5+2”, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Parlamentul European, Adunarea interparlamentară a CSI și Comitetul Internațional al Crucii Roșii.
Biroul Politici de Reintegrare a venit cu o reacție referitor la așa-zisul congres al „deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului. „Vicepremierul pentru reintegrare și Biroul politici de reintegrare resping declarațiile propagandistice venite de la Tiraspol, amintind că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu Uniunea Europeană, avantajoase pentru toți cetățenii”, este reacția oficială a Biroului Politici de Reintegrare.