Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, consideră că evoluţiile recente din Republica Moldova le reflectă pe cele de la începutul conflictului dintre Ucraina şi Rusia din urmă cu câţiva ani, când Moscova a anexat ilegal peninsula Crimeea, informează dpa, citat de Agerpres.
Aceste declaraţii au fost făcute după ce așa-zișii conducătorii din regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova au cerut Rusiei „protecţie”.
Potrivit rezoluţiei votate la așa-numitul congres din 28 februarie, regiunea transnistreană s-a adresat Consiliului Federaţiei Ruse şi Dumei de Stat „cu o solicitare de implementare a măsurilor de protejare a Transnistriei în faţa presiunii tot mai mari din partea Moldovei”.
Şefa diplomaţiei germane a făcut joi paralele cu evoluţiile din estul Ucrainei din urmă cu câţiva ani, când minorităţile au fost instrumentalizate de către preşedintele rus Vladimir Putin pentru a ajuta la pregătirea invadării pe scară largă a Ucrainei în 2022.
„Referendumuri false, proceduri false pentru a destabiliza o altă ţară sunt o încălcare a dreptului internaţional”, a afirmat Baerbock. Ministerul este de mult timp conştient de destabilizarea Republicii Moldova din exterior, a adăugat ea.
Baerbock a subliniat că doreşte să sprijine Republica Moldova în dreptul ei la integritate teritorială.
Totodată, menționăm că, statele europene discută despre cum să întărească sprijinul pentru Moldova, deoarece aceasta se confruntă cu eforturi de „destabilizare tot mai agresive” ale Rusiei, a declarat joi purtătorul de cuvânt adjunct al Ministerului de Externe al Franței.
Christophe Lemoine a spus că problema va fi discutată între miniștrii europeni de Externe și Apărare, la o întâlnire care va avea loc la Paris, în zilele următoare, care se va concentra și pe consolidarea sprijinului pentru Ucraina.
Întâlnirea, despre care diplomații europeni au spus că ar putea avea loc pe 7 martie, a fost planificată după o conferință despre Ucraina la începutul acestei săptămâni.
Diplomații europeni își propun să vină cu idei concrete privind apărarea cibernetică, producția de arme, apărarea țărilor amenințate de Rusia, în special Moldova, protejarea graniței Ucrainei cu Belarus și operațiunile de deminare.
„Moldova se confruntă cu încercări din ce în ce mai agresive de destabilizare”, a declarat Lemoine reporterilor. „Și situația din Transnistria este urmărită cu mare atenție aici”.