Șefii autorităților de frontieră și vamale din Republica Moldova și Ucraina au semnat protocoale interinstituționale privind organizarea controlului comun în șapte puncte de trecere rutieră de la frontiera de stat dintre cele două țări. Protocoalele, semnate în punctul de trecere a frontierei comun „Palanca - Maiaki-Udobnoe”, au ca obiectiv consolidarea securității regionale și facilitarea comerțului bilateral. Controlul în comun va fi efectuat în următoarele puncte de trecere:
- „Briceni - Rossoșani” (control în comun pe teritoriul Ucrainei);
- „Criva - Mamalâga” (control în comun pe ambele teritorii);
- „Giurgiulești - Reni” (control în comun pe teritoriul Ucrainei);
- „Larga - Kelmențî” (control în comun pe ambele teritorii);
- „Palanca - Maiaki-Udobnoe” (control în comun pe teritoriul Republicii Moldova);
- „Pervomaisc - Kuciurgan” (control în comun pe teritoriul Ucrainei);
- „Platonovo-Goianul Nou” (control în comun pe teritoriul Ucrainei).
Din partea Republicii Moldova, protocoalele au fost semnate de șefa adjunct a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Diana Salcuțan, și directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan. Din partea Ucrainei, au semnat șeful Serviciului de Frontieră de Stat, Serhiy Deineko, și șeful Serviciului Vamal de Stat, Serhii Zvyagintsev.
Evenimentul a fost marcat de participarea prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean, și omologului său ucrainean, Denis Șmîgal, într-o videoconferință. Ambii lideri au subliniat importanța acestui acord în calea integrării spre Uniunea Europeană.
„Este o victorie comună, iar angajamentul nostru este să progresăm împreună pe calea integrării în UE. Semnarea de azi a protocoalelor constituie un pas esențial spre aderarea la UE”, a declarat prim-ministrul Recean.
De asemenea, oficialii au convenit să promoveze dialogul bilateral și să intensifice colaborarea în domeniul securității regionale. Prim-ministrul Șmîgal a evidențiat impactul favorabil al acestui acord pentru diversificarea comerțului bilateral și consolidarea „Culoarelor de solidaritate” spre Uniunea Europeană.
În ultimul an, aproximativ 1,6 milioane de tone de produse agricole ucrainene au tranzitat Republica Moldova.
Omologii au discutat și despre proiecte comune de infrastructură, precum construcția podului Coșăuți – Yampil și extinderea capacității de transportare și stocare a gazelor naturale în Republica Moldova.