Președinția Republicii Moldova a anunțat pilotarea votului prin corespondență în SUA și Canada, pentru următorul scrutin. Anunțul a fost făcut de către Adrian Băluțel, șeful Cabinetului Președinției, care a menționat că aceasta este o solicitare din partea diasporei și că „este o promisiune pe care am făcut-o moldovenilor plecați peste hotare și pe care începem să o îndeplinim acum”.
„În proces este obligatoriu să garantăm securizarea votului, prin urmare începem cu un proces-pilot, de testare în anumite țări, ca să ne asigurăm că mecanismul protejează votul fiecărui cetățean. În SUA și Canada distanțele sunt foarte mari și descurajează participarea la vot. Totodată, în aceste țări deja se implementează votul prin poștă și moldovenii cunosc această modalitate de vot. Pilotarea votului prin corespondență în aceste state ne va permite să îmbunătățim procesul și pe viitor să-l aplicăm la nivel global”, a comunicat Adrian Băluțel.
Votul prin corespondență este folosit de multe state, precum Austria, Germania, Letonia, Italia, Franța sau România.
„Concomitent, trebuie să deschidem mai multe secții de vot decât anterior în țările unde locuiesc un număr mare de moldoveni, pentru a evita rândurile și dificultățile în procesul de vot. Instituțiile trebuie să se asigure că procesul de votare prin corespondență este supus unor controale riguroase și monitorizări constante”, a mai precizat Băluțel.
Ce presupune votul prin corespondență
Votul prin corespondență este un proces electoral care oferă alegătorilor posibilitatea de a-și exprima votul fără a fi nevoie să se prezinte fizic la secțiile de votare. Acest lucru este posibil prin trimiterea buletinelor de vot prin poștă către autoritățile electorale competente.
Esența acestui proces constă în facilitarea participării electorale pentru cei care întâmpină dificultăți în a se deplasa la urne în ziua alegerilor sau care preferă să voteze din confortul propriilor locuințe.
Alegătorii care doresc să voteze prin corespondență trebuie să solicite buletinele de vot autorităților competente și să le trimită înapoi completate înainte de data limită stabilită pentru alegeri.