Prima zi de primăvară este însoțită, din cele mai vechi timpuri, de superstiții pe care oamenii obişnuiau să le respecte cu sfințenie. Chiar dacă, în zilele noastre, aceste superstiţii de Mărţişor sunt din ce în ce mai puţin respectate, există în continuare zone în care oamenii cred cu tărie că încălcarea acestor „reguli nescrise” le va aduce ghinion.
Unii cercetători susțin că obiceiul mărțișorului are rădăcini în tradițiile romane antice, când strămoșii noștri serbau, la 1 martie, venirea primăverii și începutul noului an agricol. Mărțișorul a devenit un simbol al norocului, al prosperității și al bucuriei, fiind oferit, în special femeilor, în prima zi de primăvară. Obiceiul de a le oferi femeilor acest simbol ar fi pornit tot de la romani, care dedicau această zi zeiței Juno, care le dăruia protecție și fertilitate femeilor. Totuși, în unele zone, există obiceiul ca și bărbații să primească mărțișoare.
Ce semnifică mărţişorul oferit pe 1 martie
Potrivit folclorului românesc, semnificaţia firelor alb şi roşu este legată de o legendă mai puţin cunoscută.
Se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul, vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei - vestitori ai primăverii.
Culoarea roșie din mărţişor semnifică focul, sângele și soarele, iar culoarea albă înseamnă înțelepciunea unui bărbat.
Conform credințelor, mărțișorul este firul zilelor din an tors de Baba Dochia în timp ce urcă cu oile pe munte, asemănător firului vieții omului tors la naștere de către ursitoare.
Tradiţii şi obiceiuri de 1 martie. Cât se ţine mărţişorul?
Se spune că purtarea mărțișorului în prima zi a lunii martie aduce noroc și sănătate celui care îl poartă. Tradiția mai spune că mărțișorul trebuie purtat până când se vede un copac înflorit sau o rândunică. De asemenea, pentru a aduce noroc tot anul, se spune că mărțișorul trebuie să fie păstrat sub pernă.
În anumite zone geografice, mamele leagă un mărțișor cu o monedă de aur sau argint de mâna copiilor înainte de răsăritul zilei de 1 Martie, pentru a-i feri de boli.
Se spune că cel care, de 1 Martie, îşi pune la mână mărţişorul şi îl poartă până la 9 martie va avea noroc tot anul. Desigur, în această perioadă nu trebuie să daţi deloc jos aţa de la mână. Mărţişorul nu se aruncă la gunoi, nici după ce a „expirat” perioada de purtare, pentru că asta aduce ghinion. După ce nu vreţi să îl mai purtaţi, el se leagă de un copac sau chiar de un trandafir (aflat în pământ).
Mărţişorul se leagă într-un singur nod şi te apără, în perioada în care îl porţi, de ghinioane. Pe 1 Martie se alege „baba”, care îţi arată cum va fi vremea, pentru fiecare, tot anul: senină, posomorâtă, luminoasă…
Mamele care pun Mărţişor în piept sau la mâna copilului lor trebuie să aibă grijă să nu fie văzute de o femeie însărcinată. Se spune că dacă această superstiţie nu este respectată, bebeluşul se va naşte cu un semn.
În prima zi a lunii martie se spune că este bine să consumi vin roșu, pentru a avea un an plin de prosperitate. Pe 1 Martie nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să stai supărat, deoarece riști să rămâi supărat până la venirea toamnei.
În unele zone predomină superstiţia conform căreia Baba Dochia va trimite gerul înapoi dacă de 1 Martie au loc diferite activităţi gospodăreşti. Tocmai din acest motiv femeile nu spală, nu dau cu mătura, ci doar pregătesc bucatele pentru masă.
surse: Libertatea, Antena3.