Deși prima zi de primăvară s-a văzut doar în calendar, întâi martie a fost prilej de o mică sărbătoare. Oamenii au căutat soarele din suflet și au făcut schimb de mărțișoare și flori timpurii. Atracția zilei a fost târgul primăverii din Piața Marii Adunări Naționale.
„Prima zi de primăvară a adunat mai multa lume în centrul capitalei. Cei mai mulți au venit sa cumpere mărțișoare pentru cei dragi. Oamenii spun că țin la tradiție și vor purta mărțisorul în piept toată luna martie”.
„- Aveți mărțișoare cu noroc și din toată inima?
- Avem, imediat vă dau.
- Două, vă rog”.
Sergiu Chetrari este profesor la școala de arte din satul Mereni, Anenii Noi a venit la Chișinău special pentru a cumpăra mărțișoare.
„- Cu drapel, din toată inima, cu inimioare să fie.
- Pentru cine?
-Eee, pentru profesoarele de la școala de arte din Mereni”.
Unii au cheltuit sute de lei pentru mărțișoare.
„Noi deja am felicitat profesorii, medicul l-am felicitat, pentru că am fost împreună cu băiatul. Acum ne-am permis pentru noi un mărțișor”.
„Pentru soție și pentru domnișoare, pentru verișoare. Sun extraordinare, nici nu știu ce să aleg”.
„Evident, cumpărăm și pentru colege, pentru părinți, copii. Este o tradiție foarte frumoasă”.
Oaspeți din România ne-au spus că la noi s-au conservat mai bine obiceiurile așa că nu au putut trece pe lângă târgul de primăvară din Piața Marii Adunări Naționale.
„- Ați reușit să cumpărați?
- Încă nu, urmează.
- Pentru cine le cumpărați?
- Pentru fetele mele.
- Aveți aici și mai multe cadouri.
- Sunt pentru acasă, suntem din România.
- Ați decis să petreceți prima zi de primăvară aici, de ce?
- E frumos, chiar este plăcut”.
Comercianții recunosc - astăzi s-a vândut cel mai bine. Marina Codruță spune că pune suflet în fiecare mărțișor iar cei care îi apreciază creația o ajută foarte mult ca să-și achite sesinile de terapie pentru băiatul ei cu nevoie speciale.
„Tot anul am confecționat mărțișoare pentru al susține cu toate terapiile și cu tot ce are nevoie și le fac din inimă pentru el. În aceste mărțișoare îmi pun toată dragostea pentru el și chiar am modele pe care le-am făcut datorită lui”.
După o iarnă lungă, se vând bine și primele flori ale primăverii.
„- Sunt muncite de noi, cu mâinile noastre.
- Le-ați adus din grădină?
- Din grădină le-am strâns, le-am uscat și vopsit și le-am adus să le vindem pentru a bucura oamenii cu sosirea primăverii”.
Pe lângă Republica Moldova tradiția mărțișorului mai este cunoscută în România, Bulgarie și Macedonia. În anul 2017 aceasta a fost inclusă pe lista patrimoniului imaterial UNESCO.