Președintele francez Emmanuel Macron „a ridicat vălul” asupra prezenței deja efective a membrilor diverselor servicii de informații occidentale pe teritoriul ucrainean, notează ziarul francez Le Monde, făcând referire la declarațiile recente ale liderului de la Paris, potrivit căruia nu este exclusă trimiterea de trupe în Ucraina, notează Libertatea.
Afirmațiile făcute pe 26 februarie, la finalul unei conferințe de la Paris privind sprijinul pentru Ucraina, au provocat controverse la nivel internațional. În acest context, trei zile mai târziu, Macron a spus că fiecare cuvânt rostit atunci a fost „cântărit” și „măsurat”. „Faptul că, luni, 26 februarie, șeful statului a avut grijă să precizeze că discuțiile se refereau doar la trimiterea de trupe «în mod oficial, asumat și aprobat», a ridicat, de asemenea, implicit, vălul asupra prezenței deja efective a profesioniștilor din diverse servicii occidentale pe teritoriul ucrainean”, scrie Le Monde.
Publicația subliniază că, de la începutul războiului, în urmă cu mai bine de doi ani, „intrările și ieșirile în Ucraina ale unor numeroși actori statali aparținând sferei serviciilor de informații occidentale, adesea cu statut militar, au fost o caracteristică inerentă a desfășurării războiului, fie că este vorba de membri ai personalului diplomatic sub acoperire, de «consilieri» introduși în cadrul cartierelor generale ucrainene sau de forțe speciale de toate tipurile”.
„Acțiunile acestor servicii sunt, prin natura lor, clandestine și, prin urmare, în afara dreptului războiului”, a explicat Vincent Crouzet, fost angajat al Direcției Generale de Securitate Externă (DGSE) din Franța.
Practic, prezența acestor profesioniști în Ucraina este un „secret” pe care îl cunoaște toată lumea, precizează sursa citată. „Toate statele aliate sunt prezente în Ucraina. Nu sunt unități de luptă, dar sunt reprezentanți ai tuturor serviciilor de informații, de exemplu. Dacă există livrări de arme, trebuie să existe persoane care să dea informații despre cum se folosește echipamentul la fața locului”, precizează o sursă diplomatică ucraineană.
Emmanuel Macron a spus pe 26 februarie că „nu există un consens cu privire la desfășurarea trupelor terestre într-o manieră oficială, intenționată și aprobată” în Ucraina, dar „nimic nu trebuie exclus“. A doua zi, Casa Albă a respins ideea de a trimite trupe în Ucraina. „Preşedintele Biden a fost clar asupra faptului că Statele Unite nu vor trimite soldaţi să lupte în Ucraina”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională al SUA, Adrienne Watson.