Octavian Țîcu a ținut un discurs solemn la evenimentul de comemorare a victimelor războiului de pe Nistru, care a avut loc pe 2 martie, la „Fântâna Eroilor” din Varnița. Fostul deputat a făcut o introducere istorică despre perioadele de ocupație ale Basarabiei și a tras o paralelă cu războiul prezent din Ucraina.
„Acest război a început în 1972, când rușii au ajuns la Nistru și au pus frontiera aici, iar al lor general Suvorov a făcut cetatea Tiraspol, cu un gând, să invadeze spațiul românesc...și 20 de ani mai târziu erau la Nistru și aceste planuri nu încetează, iar acești oameni care au murit în prima linie la Nistru, fără arme, dar cu inimă românească, au luptat pentru această integritate a spațiului nostru. Ceea ce au pățit ucrainenii acum, am pățit-o noi în iunie 1940, când rușii ne-au luat din România mare, am pățit-o în 1992 și este un moment important pentru întreaga lume și pentru vecinii noștri ucraineni să înțeleagă cât de greu ne-a fost atunci”, a declarat Țîcu.
„Ucraineni sunt susținuți de toată lumea, noi eram singuri”
Totodată, ex-deputatul și-a adus aminte și de colegii de clasă care au decedat atunci pe câmpul de luptă, dar și a mulțumit ucrainenilor pentru curajul de care dau dovadă.
„Le dau tot armamentul din lume, peste 160 de țări îi susțin, noi eram singuri. Noi am fost singuri în acest război cu acești voluntari, unii colegi de clasă, neîmpliniți cu 19-20 de ani și mulți alții care au lăsat tot ce au avut și au venit aici la Nistru, au dat dovadă de curaj, de determinare și au luptat pentru ca noi să avem un viitor european. Alături de restul românilor, de toți cetățenii noștri să știm să înțelegem că nu avem alt drum, decât în familia europeană.
Războaiele nu se mai poartă doar pe terenul de lucru...Războiul invizibil se poartă zi de zi, pe rețele de socializare, la televiziuni, prin discuții, prin propagandă și de fiecare dintre noi depinde contracararea acestui război”, a conchis ex-deputatul.
La evenimentul de comemorare a fost prezent și Ghenadie Ursu, care a povestit echipei TV8 despre anul 1992 și cum sute de tineri au ajuns să fie închiși de autorități în acea perioadă.
„Din păcate acești oameni au fost patrioți adevărați, care și-au dat viața pentru prostiile omenirii, prostiile care le-au făcut cei care au condus și Republica Moldova, noi atunci nu am fost pregătiți de război”.