Sunt trei ani și patru luni de când unitățile de transport din Capitală pot fi evacuate la parcarea specială din apropierea satului Trușeni. Desigur, nu toate mașinile ajung să fie aduse aici, ci doar în cazurile în care proprietarul nu poate fi găsit. Iată de ce este foarte important să lăsăm un număr de contact, pentru a fi găsiți la timp de poliție. Ideal este să parcăm corect, bineînțeles.
Din momentul în care Poliția națională și compania Magda tur au încheiat acest contract, circa 23 de mii de unități de transport au fost evacuate, ne spune, într-un răspuns Inspectoratul General al Poliției. În cele mai dese cazuri sunt ridicate pentru parcare neregulamentară. Calculele noastre arată că ajung să fie evacuate circa 13 la sută din totalul celor documentate pentru staționare în locuri interzise. În condițiile în care o singură procedură de evacuare costă 790 de lei, reiese că firma a încasat în jur de 18 milioane de lei din acest serviciu, timp de trei ani.
Orașul Chișinău, strada București. Un loc despre care poți spune că este-n inima Capitalei. Un trafic intens și o mulțime de mașini parcate pe orice palmă liberă de pământ. Lăsate haotic, automobilele au trezit supărarea unui cetățean care a apelat la serviciul 112 și a cerut ajutorul poliției. Cei doi agenți de patrulare, veniți la locul solicitării, au început procedura de identificare a șoferilor. Cei care au lăsat numerele de telefon mobil la vedere au avut noroc. S-au ales cu amenzi doar. Iar cei care nu au putut fi găsiți s-au pomenit cu automobilul evacuat.
Dintre toate cele parcate neregulamentar pe această porțiune de trotuar, poliția a fost nevoită să demareze procedura de evacuare doar pentru acest microbuz. Imediat ce agentul cere un evacuator, procesul nu mai poate fi întors înapoi. Cu alte cuvinte, chiar dacă șoferul ajunge în timp util la fața locului, iar mașina încă este pe loc, oricum este obligat să achite plata pentru evacuare - de 790 de lei.
În scurt timp, un evacuator și-a făcut apariția pentru a lua mijlocul de transport.
A plecat evacuatorul, a venit șoferul, care ne-a mărturisit că a încercat să găsească un loc de parcare, dar fără folos.
„Mă rog, da nu-i unde de parcat. Asta este cea mai mare problemă. M-am învârtit de dimineață vreo trei cercuri. Lucrez pe aici. Am niște instrumente și nu le pot căra în spate. - Știți mai departe ce trebuie să faceți? - Nu știu, nu știu. Prima dată am pățit așa”.
Conform procedurii, șoferul este amendat pentru parcare neregulamentară. Dacă-și recunoaște vina, ia o pătrime din sancțiune. Apoi, cu amenda plătită merge să-și recupereze mijlocul de transport, la parcarea specială, din apropierea satului Trușeni.
„- Aveți un act de identitate la dvs? - Și-s în mașină și actele. - Toate sunt în mașină? - Da. - Toate? - Da, asta e cea mai...”
Ceilalți șoferi, care au putut fi identificați, au venit în grabă lângă mașina poliției, pentru a-și achita amenzile și să-și mute mașinile de pe trotuar.
„E greu să parchezi, să găsești un loc de parcare regulamentar în Chișinău? - În ultimii ani, e imposibil. - Prea multe mașini sau prea puține locuri? - Evident, crește numărul populației, se urbanizează mai tare orașul. - Astăzi unde ați parcat de-ați nimerit în vizorul poliției? -Tot timpul am parcat aici, dar acum prima dată. - Pe trotuar? - Dar văd că e format așa, de parcă e pentru parcare. Dacă nu se poate, nu se poate, aplicăm amenda. Achităm. - Sunteți de acord s-o achitați? - Da. - E prima dată când sunteți amendat pentru parcare? - Da, prima dată”.
După intervenția poliției, pe acest segment de drum, strada București, nu mai este nicio mașină parcată. A fost eliberat de mașini, dar nimeni nu are nicio siguranță că, peste ceva timp, din nou va fi acaparat de mașini parcate neregulamentar.
Am revenit peste o oră. Porțiunea de trotuar fusese acaparată de alte mașini.
Vedem chiar în aceste momente un șofer la volanul unei mașini de marca Toyota, a parcat exact pe locul unde acum o oră a fost amendat cineva pentru parcare neregulamentară.
Poliția recurge la evacuarea automobilelor doar atunci când a epuizat toate căile de a găsi șoferul, ne dă asigurări șeful Inspectoratului General al Poliției.
„Recurgerea la ridicarea mijlocului de transport este atunci când nu găsim căile și soluțiile posibile. - Identificarea șoferilor, în mod special. - Exact. De multe ori șoferii cunosc și lasă cel puțin un număr de telefon pe parbriz. Atunci când nu există, îl căutăm în bazele de date ca să găsim un număr de contact. Abia după se recurge la mecanismul de ridicare”, a spus șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.
„- Asta cinci chemări avem. - Cinci și mai sunt în așteptare, da? - Da. - Bine. Atunci telefonați-i și spuneți-i că eu am spus să reacționeze”.
Iar aici suntem pe strada Alba Iulia, chiar lângă piață. O mulțime de mașini sunt și aici parcate neregulamentar.
În majoritatea cazurilor, poliția este solicitată să intervină de către cetățeni.
„- Să luăm sectorul Buiucani, în medie, în 24 de ore, avem între 35 și 46 de chemari la 112 de la cetățeni care solicită ajutor pentru parcare neregulamentară. - Poliția este obligată să vină la aceste chemări? - Da, poliția este obligată pentru acordarea ajutorului”.
Dar foarte rar se întâmplă ca inspectorii să solicite evacuarea mașinilor. Și asta pentru că reușesc să dea de proprietarii acestora.
„Să luăm după numărul de mijloace de transport parcate neregulamentar și cele evacuate, numărul celor care ajung la parcarea specială este foarte mic. Mai des, persoanele sunt documentate la fața locului. Este un mod de a educa șoferii, dar cu părere de rău unii ajung chiar de 2-3 ori pe an la parcarea cu plată”.
„Suntem la parcarea specială, unde ajung toate mașinile ridicate din oraș. Tocmai ce a fost adusă o mașină, în spatele meu se vede utilajul. Există și zile în care cetățenii par a fi responsabili iar aici nu ajunge nici o mașină, dar astfel de zile sunt foarte rare. După cum vedem aici, parcarea este plină de mașini care își așteaptă proprietarii să le ridice”.
La poarta parcării l-am întâlnit și pe Alexandru. Tocmai își recuperase mașina, pe care, inițial, crezuse că i-a furat-o cineva.
„Am parcat-o ieri seara pe la 12, hai să spunem chiar azi dimineață. Parcă e loc regulamentar acolo, dar stă o zebră, adică e făcut locul de parcare fix acolo. Când m-am trezit pe la două, am văzut că nu mai era acolo. Și cum ai reacționat? - Am sunat, am crezut deodată că mi-au furat-o. Am sunat la 112, le-am spus numerele de înmatriculare ale mașinii și mi-au spus că a fost ridicată de Poliție. M-am uitat la telefon și nu m-au sunat, dar au spus că mau sunat. Și deja m-am trezit aici. - Cum vezi tu acest serviciu? - Nu cred că e... eu cred că fac bani pe asta, asta e tot”.
Alți șoferi, rămași fără mașini din cauză că au parcat mașinile neregulamentar, au venit să-și achite amenzile la sediul Inspectoratului Național de Securitate Publică.
„Seara sunt la Ciocana, la Ciocana chiar nu sunt locuri de parcare și seara am venit după sport cu copiii și am lăsat mașina mai rău parcată ca să spunem așa, neregulamentar”.
Abia după ce achită amenda, poate să-și recupereze mașina de la parcarea specială. Acolo urmează să-și mai scuture buzunarele și să achite pentru evacuare - 790 de lei, cum am spus mai sus - și pentru fiecare oră de aflare pe teritoriul parcării.
„Hai să spunem că ăsta este un business destul de bine pus la cap, nu numai în Moldova. Franța are de douăzeci de ani acest business și eu știu că acolo este foarte multă corupție și sunt foarte multe scandaluri pe chestia asta. Eu nu cred că este vorba despre responsabilitate. Nimeni nu și-ar fi parcat mașina neregulamentar, dacă ar fi putut să o parcheze regulamentar. Eu am copii cu invaliditate și nici nu pot să o parchez departe de casă. Eu nu înțeleg cum asta poate fi rezolvată, de făcut și mai multe locuri de parcare, unde să le faci? Ce să facem, tăiem pădurea și facem locuri de parcare?”
„Eu mă gândesc că trebuie să facă puțin mai ieftin, că e cam scump pentru buzunarele moldovenilor. La noi un moldovean are salariu 7-8 mii de lei și când trebuie să achite o mie și ceva de lei...el ce spune la femeie și la copii, azi nu mâncăm?”
Se pomenesc cu evacuatorul lângă ei și persoanele publice. Un caz similar s-a întâmplat interpretului Ian Raiburg, toamna trecută.
Serviciul de evacuare a mașinilor este oferit pentru poliție de compania Magda Tur începând cu luna septembrie 2020.
În 2020, atunci când Inspectoratul Național al Poliției desfășura licitația de identificare a unui agent economic pentru evacuarea mașinilor în Capitală, Viorel Cernăuțeanu deținea funcția de șef al direcției juridice. Până atunci, acest serviciu era oferit de întreprinderea de stat „Servicii Pază a Ministerului de Interne”. Prețul pentru fiecare evacuare era de 250 de lei, adică de trei ori mai puțin decât e acum, se spune într-o investigație realizată de jurnaliștii Cutia Neagră PLUS. Tot ei menționează că Guvernul Chicu a decis să retragă acest serviciu de la compania de stat și să dea undă verde unui agent privat. Conform caietului de sarcini, participanții trebuiau să îndeplinească o mulțime de cerințe.
„Dreptul de a participa a fost al oricui. Un concurs public, transparent. Cât ține de concurenți, nu pot eu da apreciere, a fost un caiet de sarcini. Era nevoie de cel puțin 3 evacuatoare sa fie în proprietate. Apoi mai era asigurarea Casco și asigurarea bunului asigurat, noi trebuie să avem garanția că persoana va fi despăgubită. Iată vedeți și dvs dosarul legat de parcarea specială”, a spus șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.
„Ce se întâmplă acum cu evacuarea, este partea ce i s-a oferit prerogative poliției. Iar poliția evacuează mașinile doar celea care încalcă regulamentul circulației rutiere. Noi la moment nu avem un sistem care să evacueze mașinile care încalcă regimul de parcare. Dacă de exemplu, am avea un loc de parcare amenajat de municipalitate și un automobil ar parca acolo și nu ar achita pentru parcare, poliția nu-l va putea evacua, pentru că dpdv al circulației rutiere, el a parcat regulamentar, dar nu există cadru normativ că poate fi evacuată mașina care încalcă regimul de parcare, pentru că nu avem regim de parcare”, a menționat Victor Chironda, urbanist, consilier municipal, fost viceprimar al municipiului Chișinău.
Pe de altă parte, șeful Poliției Naționale este de părere că primăriile ar trebui să preia sancționarea șoferilor care parchează neregulamentar.
„Din vara lui 2023, la insistența noastră, am modificat Codul Contravențional, parcarea neregulamentară a fost pusă și pe seama APL-ului, tuturor primăriilor. Am făcut și instruiri pe modul de constatare a contravențiilor, cum se documentează, cu speranța că vor prelua această prerogativă. Cu părere de rau, la această oră nu avem nicio primărie care să aplice în practică. Toți așteaptă poliția”.
„Vom încerca, sper eu să fim primii și să reușim în dezvoltarea și realizarea obiectivelor de amenajare. - Clar că trebuie creat un serviciu aparte. - Direcția generală mobilitate urbană s-a reformat inclusiv sub aspectul de întreținere a serviciului de parcări. Avem o direcție care se ocupă acuma, am finalizat procedura de angajare a personalului de conducere a acestei direcții și tot în cadrul direcției avem unități ca agenți constatatori care vor putea ieși în teren pentru a constata o încălcare. Noi ne expunem că nu avem posibilitatea de a evacua autoturismul și nu suntem împuterniciți de drept ca să asigurăm procesul de evacuare”, a spus șeful Direcției mobilitate urbană, din cadrul Primăriei Chișinău, Vitalie Mihalache.
Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, evacuarea mașinilor, ca formă de penalizare, există în toată lumea.
„Absolut toate țările practică evacuarea mașinilor. - Dar nu exclusiv, adică nu doar, ca penalizare. - Bine... La noi a fost ridicarea plăcuței de înmatriculare, dar în 2019 a fost anulată de Parlament, sub prisma faptului că este o proprietate și nu poate fi ridicată. Eu aș opta ca fiecare să-și preia seria competențelor. Poliția - acolo unde mașina este în traseu și blochează sau când este în stare de ebrietate la volan, sau când blochează accesul pentru autospeciale. În celelalte cazuri, să se implice primăria”.
Un asemenea serviciu ar trebui să aibă toate inspectoratele de poliție din țară. Însă, din cauza lipsei de participanți, licitațiile eșuează. Doar câteva au reușit să încheie contracte cu agenți privați. Restul se descurcă apelând la inspectoratele din vecinătate.
În timp ce șeful Poliției Naționale susține că taxa de 790 de lei pentru fiecare evacuare în raza municipiului Chișinău este cea mai mică, prin comparație cu celelalte servicii similare, sunt voci care se arată deranjate că trebuie să dea acești bani unui agent privat, pe când în bugetul statului ajunge o sumă modestă. L-am rugat pe Viorel Cernăuțeanu să comenteze acest aspect.
„Când a fost acest proces, nu a decis mecanismul Ministerul de Interne, Poliția... Tot procesul a fost examinat în cadrul grupului de lucru prin prisma impactului de reglementare, o comisie exclusiv din experți nu doar ai statului, dar și societate civilă. Cum se derulează mecanismul, nu e viziunea poliției, ci a experților în economie”.
Potrivit jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă, la începutul anului 2020, compania Magda Tur s-a reorganizat, iar Vladimir Nemțanu, care deținea 100 de procente din capitalul social, decide că cedeze 75 la sută dintre acțiuni. Astfel, 25 la sută ajung la cumnata sa, Galina Nemțanu, alte 25 la sută sunt deținute de soția unui vechi colaborator al firmelor deținute de familia Nemțanu, și ultimele 25 la sută au fost cedate către o tânără căsătorită cu un fost polițist de frontieră și fost angajat în cadrul Agenției Naționale Transport Auto.
Un reportaj de Veronica Gherbovețchii
Imagini și montaj de Vlad Glinjan