/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 808: Alertă la Harkov, atac în Rusia și precizările lui Zelenski. Kievul: Războiul intră în faza critică

/VIDEO/ Ați parcat greșit? Sunt mari șanse să fiți amendat, dar puteți evita evacuatorul și economisi 790 de lei. Iată cum!

missing
02 martie 2024, ora 22:38

Sunt trei ani și patru luni de când unitățile de transport din Capitală pot fi evacuate la parcarea specială din apropierea satului Trușeni. Desigur, nu toate mașinile ajung să fie aduse aici, ci doar în cazurile în care proprietarul nu poate fi găsit. Iată de ce este foarte important să lăsăm un număr de contact, pentru a fi găsiți la timp de poliție. Ideal este să parcăm corect, bineînțeles. 

Din momentul în care Poliția națională și compania Magda tur au încheiat acest contract, circa 23 de mii de unități de transport au fost evacuate, ne spune, într-un răspuns Inspectoratul General al Poliției. În cele mai dese cazuri sunt ridicate pentru parcare neregulamentară. Calculele noastre arată că ajung să fie evacuate circa 13 la sută din totalul celor documentate pentru staționare în locuri interzise. În condițiile în care o singură procedură de evacuare costă 790 de lei, reiese că firma a încasat în jur de 18 milioane de lei din acest serviciu, timp de trei ani. 

Orașul Chișinău, strada București. Un loc despre care poți spune că este-n inima Capitalei. Un trafic intens și o mulțime de mașini parcate pe orice palmă liberă de pământ. Lăsate haotic, automobilele au trezit supărarea unui cetățean care a apelat la serviciul 112 și a cerut ajutorul poliției. Cei doi agenți de patrulare, veniți la locul solicitării, au început procedura de identificare a șoferilor. Cei care au lăsat numerele de telefon mobil la vedere au avut noroc. S-au ales cu amenzi doar. Iar cei care nu au putut fi găsiți s-au pomenit cu automobilul evacuat. 

Dintre toate cele parcate neregulamentar pe această porțiune de trotuar, poliția a fost nevoită să demareze procedura de evacuare doar pentru acest microbuz. Imediat ce agentul cere un evacuator, procesul nu mai poate fi întors înapoi. Cu alte cuvinte, chiar dacă șoferul ajunge în timp util la fața locului, iar mașina încă este pe loc, oricum este obligat să achite plata pentru evacuare - de 790 de lei.

În scurt timp, un evacuator și-a făcut apariția pentru a lua mijlocul de transport. 

A plecat evacuatorul, a venit șoferul, care ne-a mărturisit că a încercat să găsească un loc de parcare, dar fără folos.

„Mă rog, da nu-i unde de parcat. Asta este cea mai mare problemă. M-am învârtit de dimineață vreo trei cercuri. Lucrez pe aici. Am niște instrumente și nu le pot căra în spate. - Știți mai departe ce trebuie să faceți? - Nu știu, nu știu. Prima dată am pățit așa”. 

Conform procedurii, șoferul este amendat pentru parcare neregulamentară. Dacă-și recunoaște vina, ia o pătrime din sancțiune. Apoi, cu amenda plătită merge să-și recupereze mijlocul de transport, la parcarea specială, din apropierea satului Trușeni.

„- Aveți un act de identitate la dvs? - Și-s în mașină și actele. - Toate sunt în mașină? - Da. - Toate? - Da, asta e cea mai...”

Ceilalți șoferi, care au putut fi identificați, au venit în grabă lângă mașina poliției, pentru a-și achita amenzile și să-și mute mașinile de pe trotuar. 

„E greu să parchezi, să găsești un loc de parcare regulamentar în Chișinău? - În ultimii ani, e imposibil. - Prea multe mașini sau prea puține locuri? - Evident, crește numărul populației, se urbanizează mai tare orașul. - Astăzi unde ați parcat de-ați nimerit în vizorul poliției? -Tot timpul am parcat aici, dar acum prima dată. - Pe trotuar? - Dar văd că e format așa, de parcă e pentru parcare. Dacă nu se poate, nu se poate, aplicăm amenda. Achităm. - Sunteți de acord s-o achitați? - Da. - E prima dată când sunteți amendat pentru parcare? - Da, prima dată”.

După intervenția poliției, pe acest segment de drum, strada București, nu mai este nicio mașină parcată. A fost eliberat de mașini, dar nimeni nu are nicio siguranță că, peste ceva timp, din nou va fi acaparat de mașini parcate neregulamentar. 

Am revenit peste o oră. Porțiunea de trotuar fusese acaparată de alte mașini.

Vedem chiar în aceste momente un șofer la volanul unei mașini de marca Toyota, a parcat exact pe locul unde acum o oră a fost amendat cineva pentru parcare neregulamentară.

Poliția recurge la evacuarea automobilelor doar atunci când a epuizat toate căile de a găsi șoferul, ne dă asigurări șeful Inspectoratului General al Poliției. 

„Recurgerea la ridicarea mijlocului de transport este atunci când nu găsim căile și soluțiile posibile. - Identificarea șoferilor, în mod special. - Exact. De multe ori șoferii cunosc și lasă cel puțin un număr de telefon pe parbriz. Atunci când nu există, îl căutăm în bazele de date ca să găsim un număr de contact. Abia după se recurge la mecanismul de ridicare”, a spus șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

„- Asta cinci chemări avem. - Cinci și mai sunt în așteptare, da? - Da. - Bine. Atunci telefonați-i și spuneți-i că eu am spus să reacționeze”.

Iar aici suntem pe strada Alba Iulia, chiar lângă piață. O mulțime de mașini sunt și aici parcate neregulamentar. 

În majoritatea cazurilor, poliția este solicitată să intervină de către cetățeni.

 „- Să luăm sectorul Buiucani, în medie, în 24 de ore, avem între 35 și 46 de chemari la 112 de la cetățeni care solicită ajutor pentru parcare neregulamentară. - Poliția este obligată să vină la aceste chemări? - Da, poliția este obligată pentru acordarea ajutorului”. 

Dar foarte rar se întâmplă ca inspectorii să solicite evacuarea mașinilor. Și asta pentru că reușesc să dea de proprietarii acestora. 

„Să luăm după numărul de mijloace de transport parcate neregulamentar și cele evacuate, numărul celor care ajung la parcarea specială este foarte mic. Mai des, persoanele sunt documentate la fața locului. Este un mod de a educa șoferii, dar cu părere de rău unii ajung chiar de 2-3 ori pe an la parcarea cu plată”. 

„Suntem la parcarea specială, unde ajung toate mașinile ridicate din oraș. Tocmai ce a fost adusă o mașină, în spatele meu se vede utilajul. Există și zile în care cetățenii par a fi responsabili iar aici nu ajunge nici o mașină, dar astfel de zile sunt foarte rare. După cum vedem aici, parcarea este plină de mașini care își așteaptă proprietarii să le ridice”.

La poarta parcării l-am întâlnit și pe Alexandru. Tocmai își recuperase mașina, pe care, inițial, crezuse că i-a furat-o cineva. 

„Am parcat-o ieri seara pe la 12, hai să spunem chiar azi dimineață. Parcă e loc regulamentar acolo, dar stă o zebră, adică e făcut locul de parcare fix acolo. Când m-am trezit pe la două, am văzut că nu mai era acolo. Și cum ai reacționat? - Am sunat, am crezut deodată că mi-au furat-o. Am sunat la 112, le-am spus numerele de înmatriculare ale mașinii și mi-au spus că a fost ridicată de Poliție. M-am uitat la telefon și nu m-au sunat, dar au spus că mau sunat. Și deja m-am trezit aici. - Cum vezi tu acest serviciu? - Nu cred că e... eu cred că fac bani pe asta, asta e tot”. 

Alți șoferi, rămași fără mașini din cauză că au parcat mașinile neregulamentar, au venit să-și achite amenzile la sediul Inspectoratului Național de Securitate Publică.

„Seara sunt la Ciocana, la Ciocana chiar nu sunt locuri de parcare și seara am venit după sport cu copiii și am lăsat mașina mai rău parcată ca să spunem așa, neregulamentar”.

Abia după ce achită amenda, poate să-și recupereze mașina de la parcarea specială. Acolo urmează să-și mai scuture buzunarele și să achite pentru evacuare - 790 de lei, cum am spus mai sus - și pentru fiecare oră de aflare pe teritoriul parcării.

„Hai să spunem că ăsta este un business destul de bine pus la cap, nu numai în Moldova. Franța are de douăzeci de ani acest business și eu știu că acolo este foarte multă corupție și sunt foarte multe scandaluri pe chestia asta. Eu nu cred că este vorba despre responsabilitate. Nimeni nu și-ar fi parcat mașina neregulamentar, dacă ar fi putut să o parcheze regulamentar. Eu am copii cu invaliditate și nici nu pot să o parchez departe de casă. Eu nu înțeleg cum asta poate fi rezolvată, de făcut și mai multe locuri de parcare, unde să le faci? Ce să facem, tăiem pădurea și facem locuri de parcare?”

„Eu mă gândesc că trebuie să facă puțin mai ieftin, că e cam scump pentru buzunarele moldovenilor. La noi un moldovean are salariu 7-8 mii de lei și când trebuie să achite o mie și ceva de lei...el ce spune la femeie și la copii, azi nu mâncăm?” 

Se pomenesc cu evacuatorul lângă ei și persoanele publice. Un caz similar s-a întâmplat interpretului Ian Raiburg, toamna trecută. 

Serviciul de evacuare a mașinilor este oferit pentru poliție de compania Magda Tur începând cu luna septembrie 2020. 

În 2020, atunci când Inspectoratul Național al Poliției desfășura licitația de identificare a unui agent economic pentru evacuarea mașinilor în Capitală, Viorel Cernăuțeanu deținea funcția de șef al direcției juridice. Până atunci, acest serviciu era oferit de întreprinderea de stat „Servicii Pază a Ministerului de Interne”. Prețul pentru fiecare evacuare era de 250 de lei, adică de trei ori mai puțin decât e acum, se spune într-o investigație realizată de jurnaliștii Cutia Neagră PLUS. Tot ei menționează că Guvernul Chicu a decis să retragă acest serviciu de la compania de stat și să dea undă verde unui agent privat. Conform caietului de sarcini, participanții trebuiau să îndeplinească o mulțime de cerințe. 

„Dreptul de a participa a fost al oricui. Un concurs public, transparent. Cât ține de concurenți, nu pot eu da apreciere, a fost un caiet de sarcini. Era nevoie de cel puțin 3 evacuatoare sa fie în proprietate. Apoi mai era asigurarea Casco și asigurarea bunului asigurat, noi trebuie să avem garanția că persoana va fi despăgubită. Iată vedeți și dvs dosarul legat de parcarea specială”, a spus șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

„Ce se întâmplă acum cu evacuarea, este partea ce i s-a oferit prerogative poliției. Iar poliția evacuează mașinile doar celea care încalcă regulamentul circulației rutiere. Noi la moment nu avem un sistem care să evacueze mașinile care încalcă regimul de parcare. Dacă de exemplu, am avea un loc de parcare amenajat de municipalitate și un automobil ar parca acolo și nu ar achita pentru parcare, poliția nu-l va putea evacua, pentru că dpdv al circulației rutiere, el a parcat regulamentar, dar nu există cadru normativ că poate fi evacuată mașina care încalcă regimul de parcare, pentru că nu avem regim de parcare”, a menționat Victor Chironda, urbanist, consilier municipal, fost viceprimar al municipiului Chișinău.

Pe de altă parte, șeful Poliției Naționale este de părere că primăriile ar trebui să preia sancționarea șoferilor care parchează neregulamentar. 

„Din vara lui 2023, la insistența noastră, am modificat Codul Contravențional, parcarea neregulamentară a fost pusă și pe seama APL-ului, tuturor primăriilor. Am făcut și instruiri pe modul de constatare a contravențiilor, cum se documentează, cu speranța că vor prelua această prerogativă. Cu părere de rau, la această oră nu avem nicio primărie care să aplice în practică. Toți așteaptă poliția”.

„Vom încerca, sper eu să fim primii și să reușim în dezvoltarea și realizarea obiectivelor de amenajare. - Clar că trebuie creat un serviciu aparte. - Direcția generală mobilitate urbană s-a reformat inclusiv sub aspectul de întreținere a serviciului de parcări. Avem o direcție care se ocupă acuma, am finalizat procedura de angajare a personalului de conducere a acestei direcții și tot în cadrul direcției avem unități ca agenți constatatori care vor putea ieși în teren pentru a constata o încălcare. Noi ne expunem că nu avem posibilitatea de a evacua autoturismul și nu suntem împuterniciți de drept ca să asigurăm procesul de evacuare”, a spus șeful Direcției mobilitate urbană, din cadrul Primăriei Chișinău, Vitalie Mihalache.

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, evacuarea mașinilor, ca formă de penalizare, există în toată lumea. 

„Absolut toate țările practică evacuarea mașinilor. - Dar nu exclusiv, adică nu doar, ca penalizare. - Bine... La noi a fost ridicarea plăcuței de înmatriculare, dar în 2019 a fost anulată de Parlament, sub prisma faptului că este o proprietate și nu poate fi ridicată. Eu aș opta ca fiecare să-și preia seria competențelor. Poliția - acolo unde mașina este în traseu și blochează sau când este în stare de ebrietate la volan, sau când blochează accesul pentru autospeciale. În celelalte cazuri, să se implice primăria”. 

Un asemenea serviciu ar trebui să aibă toate inspectoratele de poliție din țară. Însă, din cauza lipsei de participanți, licitațiile eșuează. Doar câteva au reușit să încheie contracte cu agenți privați. Restul se descurcă apelând la inspectoratele din vecinătate.

În timp ce șeful Poliției Naționale susține că taxa de 790 de lei pentru fiecare evacuare în raza municipiului Chișinău este cea mai mică, prin comparație cu celelalte servicii similare, sunt voci care se arată deranjate că trebuie să dea acești bani unui agent privat, pe când în bugetul statului ajunge o sumă modestă. L-am rugat pe Viorel Cernăuțeanu să comenteze acest aspect. 

„Când a fost acest proces, nu a decis mecanismul Ministerul de Interne, Poliția... Tot procesul a fost examinat în cadrul grupului de lucru prin prisma impactului de reglementare, o comisie exclusiv din experți nu doar ai statului, dar și societate civilă. Cum se derulează mecanismul, nu e viziunea poliției, ci a experților în economie”.

Potrivit jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă, la începutul anului 2020, compania Magda Tur s-a reorganizat, iar Vladimir Nemțanu, care deținea 100 de procente din capitalul social, decide că cedeze 75 la sută dintre acțiuni. Astfel, 25 la sută ajung la cumnata sa, Galina Nemțanu, alte 25 la sută sunt deținute de soția unui vechi colaborator al firmelor deținute de familia Nemțanu, și ultimele 25 la sută au fost cedate către o tânără căsătorită cu un fost polițist de frontieră și fost angajat în cadrul Agenției Naționale Transport Auto. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagini și montaj de Vlad Glinjan 

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Desprinsă din povești! O casă veche din Vasilcău, pictată-n mov, fură privirile trecătorilor
/VIDEO/ Desprinsă din povești! O casă veche din Vasilcău, pictată-n mov, fură privirile trecătorilor
/VIDEO/ Promovarea în muzică a tineretului din Moldova și invidia dintre artiști. Adriana Ochișanu: „E boala cea mai mare”
/VIDEO/ Promovarea în muzică a tineretului din Moldova și invidia dintre artiști. Adriana Ochișanu: „E boala cea mai mare”
/VIDEO/ Olanda, descalificată din Finala Eurovision 2024. Care este motivul
/VIDEO/ Olanda, descalificată din Finala Eurovision 2024. Care este motivul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 808: Alertă la Harkov, atac în Rusia și precizările lui Zelenski. Kievul: Războiul intră în faza critică
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 808: Alertă la Harkov, atac în Rusia și precizările lui Zelenski. Kievul: Războiul intră în faza critică
/LIVE/ Marea Finală Eurovision 2024: 25 de țări luptă pentru trofeu. Cum îți poți vota preferatul
/LIVE/ Marea Finală Eurovision 2024: 25 de țări luptă pentru trofeu. Cum îți poți vota preferatul

/VIDEO/ Desprinsă din povești! O casă veche din Vasilcău, pictată-n mov, fură privirile trecătorilor

missing
11 mai 2024, ora 20:48

Este una dintre cele mai desenate case din nordul țării. Așa a descris un fotograf de la noi gospodăria ridicată de Gheorghe Cojocaru, din satul Vasilcău, raionul Soroca. După moartea lui, de trei ani, casa este îngrijită, ocazional, de familie. Unul dintre fiii săi, reîntors recent din Federația Rusă, este decis să continue munca tatălui. Și-a făcut planuri pentru a restabili decorul casei, dar înțelege că are multe de făcut. Originalitatea casei stârnește curiozitatea trecătorilor. Se întâmplă deseori ca oamenii să oprească în dreptul porții și să o filmeze. 

În această gospodărie, arta e la ea acasă. Peste tot, nea Jora și-a lăsat amprenta creației. Este absolut uimitor cum, fără studii, bărbatul a reușit să transforme casa și acareturile în mini-opere. 

De trei ani, bărbatul nu mai este în viață. Soția sa, de etnie bulgară, a plecat din țară, iar în casă rar când mai intră cineva. Acum o lună, în țară a revenit unul dintre cei trei fii ai cuplului - Igor, stabilit în Federația Rusă. Tânărul vrea să salveze munca tatălui, deși își dă seama că nu este deloc ușor. Igor își amintește că atunci când tatăl său se apuca să picteze prin curte era o veselie nemaipomenită. 

„- Era tare frumos și vesel aici. Era un scrânciob de fier, l-am dat la copilași. Munca lui o făcea cum putea. Nu era artist, nici învățat. A terminat doar 4 clase. Făcea pentru el. - Când erați mici îl ajutați? - Da, puneam plitca. Mozaicele astea. Anii au trecut și s-a lăsat. Vreau să fac, dar trebuie nițică răbdare”.

Tatăl îi punea și pe copii să mânuiască pensulele. Iar ornamentele și acum se păstrează, ca o amintire a vremurilor de cândva. 

„Eu am desenat aceste trei ferestre. El m-a învățat să desenez, să încerc cum e munca. Greșeam, el îmi zice să fac mai frumos. Aici el a făcut, aici - eu”. 

Unele tehnici de decor, folosite de gospodarul casei, rămân și acum necunoscute. 

„Nu-nțeleg cum el făcea, are trafaret, dar cum el a ridicat asta, să facă forma. - Vopselele de unde le lua? - Totul din pensie. Toți banii îi dădea pentru casa frumoasă. Își dădea sufletul pentru ca să fie frumos. - Hai să ne arați poze cum arăta casa înainte”.

Uitându-ne în fotografii, aflăm că, la început, casa nu se prea deosebea de celelalte. Dorința de a o picta în diferite culori a venit după primii ani de trai în ea.

Și, în timp ce oamenii din sate își vopseau casele verzi ori albastre, această locuință a devenit... mov. De unde pasiunea pentru această culoare nu este clar nici acum. 

„Au trecut mulți ani, mi-a spus că vrea să facă anume această culoare - violet”. 

Toate ornamentele erau făcute de el personal. Decupa figuri ori animale din carton și, cu ajutorul lor, desena pereții. 

„Iaca este un motor mare, dă să dau la o parte, tare îi plăcea lucrul acesta. Totul făcea aici, cu aparatul acesta. El singurel tăia, făcea, el desena, avea multe din lemn”. 

Faptul că e o casă cum mai rar întâlnești, e clar din prima. Unicitatea ei a fost surprinsă și de fotograful Roman Friptuleac, pasionat de astfel de case cu povești. Igor spune că se întâmplă să fie filmată de trecători, care opresc la poartă. 

„Pe internet, poate tineretul treceau, pentru tiktok, dar altfel nu. - Dar dacă tu pleci, iar cineva vrea să vină să admire? - Are cine, este fratele lui pe alături. - Nu ești împotrivă să vină să admire? - Nu, dacă este poftă, cu drag. Dar trebuie să fie și frumos făcut, acum mi-e rușine”. 

Igor are o misiune importantă acum, dar greu de dus până la bun sfârșit. Să păstreze pasiunea tatălui său, datorită căreia o casă obișnuită de la țară a devenit o bijuterie arhitecturală, așa cum nu prea găsești în alte sate. 

„Nu știu, o să ne gândim. - E păcat că așa o bijuterie, îs sigur că mulți ar vrea să o admire. - Cred că da. - Așa case nu am mai văzut. - Nici eu, iată am trecut prin sat și nu sunt”. 

Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii 

Imagini și montaj de Vlad Glinjan 

Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.

/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram