/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 823: Lovituri în Belgorod. Crește numărul deceselor în urma atacului din Harkov

/VIDEO/ Ați parcat greșit? Sunt mari șanse să fiți amendat, dar puteți evita evacuatorul și economisi 790 de lei. Iată cum!

missing
02 martie 2024, ora 22:38

Sunt trei ani și patru luni de când unitățile de transport din Capitală pot fi evacuate la parcarea specială din apropierea satului Trușeni. Desigur, nu toate mașinile ajung să fie aduse aici, ci doar în cazurile în care proprietarul nu poate fi găsit. Iată de ce este foarte important să lăsăm un număr de contact, pentru a fi găsiți la timp de poliție. Ideal este să parcăm corect, bineînțeles. 

Din momentul în care Poliția națională și compania Magda tur au încheiat acest contract, circa 23 de mii de unități de transport au fost evacuate, ne spune, într-un răspuns Inspectoratul General al Poliției. În cele mai dese cazuri sunt ridicate pentru parcare neregulamentară. Calculele noastre arată că ajung să fie evacuate circa 13 la sută din totalul celor documentate pentru staționare în locuri interzise. În condițiile în care o singură procedură de evacuare costă 790 de lei, reiese că firma a încasat în jur de 18 milioane de lei din acest serviciu, timp de trei ani. 

Orașul Chișinău, strada București. Un loc despre care poți spune că este-n inima Capitalei. Un trafic intens și o mulțime de mașini parcate pe orice palmă liberă de pământ. Lăsate haotic, automobilele au trezit supărarea unui cetățean care a apelat la serviciul 112 și a cerut ajutorul poliției. Cei doi agenți de patrulare, veniți la locul solicitării, au început procedura de identificare a șoferilor. Cei care au lăsat numerele de telefon mobil la vedere au avut noroc. S-au ales cu amenzi doar. Iar cei care nu au putut fi găsiți s-au pomenit cu automobilul evacuat. 

Dintre toate cele parcate neregulamentar pe această porțiune de trotuar, poliția a fost nevoită să demareze procedura de evacuare doar pentru acest microbuz. Imediat ce agentul cere un evacuator, procesul nu mai poate fi întors înapoi. Cu alte cuvinte, chiar dacă șoferul ajunge în timp util la fața locului, iar mașina încă este pe loc, oricum este obligat să achite plata pentru evacuare - de 790 de lei.

În scurt timp, un evacuator și-a făcut apariția pentru a lua mijlocul de transport. 

A plecat evacuatorul, a venit șoferul, care ne-a mărturisit că a încercat să găsească un loc de parcare, dar fără folos.

„Mă rog, da nu-i unde de parcat. Asta este cea mai mare problemă. M-am învârtit de dimineață vreo trei cercuri. Lucrez pe aici. Am niște instrumente și nu le pot căra în spate. - Știți mai departe ce trebuie să faceți? - Nu știu, nu știu. Prima dată am pățit așa”. 

Conform procedurii, șoferul este amendat pentru parcare neregulamentară. Dacă-și recunoaște vina, ia o pătrime din sancțiune. Apoi, cu amenda plătită merge să-și recupereze mijlocul de transport, la parcarea specială, din apropierea satului Trușeni.

„- Aveți un act de identitate la dvs? - Și-s în mașină și actele. - Toate sunt în mașină? - Da. - Toate? - Da, asta e cea mai...”

Ceilalți șoferi, care au putut fi identificați, au venit în grabă lângă mașina poliției, pentru a-și achita amenzile și să-și mute mașinile de pe trotuar. 

„E greu să parchezi, să găsești un loc de parcare regulamentar în Chișinău? - În ultimii ani, e imposibil. - Prea multe mașini sau prea puține locuri? - Evident, crește numărul populației, se urbanizează mai tare orașul. - Astăzi unde ați parcat de-ați nimerit în vizorul poliției? -Tot timpul am parcat aici, dar acum prima dată. - Pe trotuar? - Dar văd că e format așa, de parcă e pentru parcare. Dacă nu se poate, nu se poate, aplicăm amenda. Achităm. - Sunteți de acord s-o achitați? - Da. - E prima dată când sunteți amendat pentru parcare? - Da, prima dată”.

După intervenția poliției, pe acest segment de drum, strada București, nu mai este nicio mașină parcată. A fost eliberat de mașini, dar nimeni nu are nicio siguranță că, peste ceva timp, din nou va fi acaparat de mașini parcate neregulamentar. 

Am revenit peste o oră. Porțiunea de trotuar fusese acaparată de alte mașini.

Vedem chiar în aceste momente un șofer la volanul unei mașini de marca Toyota, a parcat exact pe locul unde acum o oră a fost amendat cineva pentru parcare neregulamentară.

Poliția recurge la evacuarea automobilelor doar atunci când a epuizat toate căile de a găsi șoferul, ne dă asigurări șeful Inspectoratului General al Poliției. 

„Recurgerea la ridicarea mijlocului de transport este atunci când nu găsim căile și soluțiile posibile. - Identificarea șoferilor, în mod special. - Exact. De multe ori șoferii cunosc și lasă cel puțin un număr de telefon pe parbriz. Atunci când nu există, îl căutăm în bazele de date ca să găsim un număr de contact. Abia după se recurge la mecanismul de ridicare”, a spus șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

„- Asta cinci chemări avem. - Cinci și mai sunt în așteptare, da? - Da. - Bine. Atunci telefonați-i și spuneți-i că eu am spus să reacționeze”.

Iar aici suntem pe strada Alba Iulia, chiar lângă piață. O mulțime de mașini sunt și aici parcate neregulamentar. 

În majoritatea cazurilor, poliția este solicitată să intervină de către cetățeni.

 „- Să luăm sectorul Buiucani, în medie, în 24 de ore, avem între 35 și 46 de chemari la 112 de la cetățeni care solicită ajutor pentru parcare neregulamentară. - Poliția este obligată să vină la aceste chemări? - Da, poliția este obligată pentru acordarea ajutorului”. 

Dar foarte rar se întâmplă ca inspectorii să solicite evacuarea mașinilor. Și asta pentru că reușesc să dea de proprietarii acestora. 

„Să luăm după numărul de mijloace de transport parcate neregulamentar și cele evacuate, numărul celor care ajung la parcarea specială este foarte mic. Mai des, persoanele sunt documentate la fața locului. Este un mod de a educa șoferii, dar cu părere de rău unii ajung chiar de 2-3 ori pe an la parcarea cu plată”. 

„Suntem la parcarea specială, unde ajung toate mașinile ridicate din oraș. Tocmai ce a fost adusă o mașină, în spatele meu se vede utilajul. Există și zile în care cetățenii par a fi responsabili iar aici nu ajunge nici o mașină, dar astfel de zile sunt foarte rare. După cum vedem aici, parcarea este plină de mașini care își așteaptă proprietarii să le ridice”.

La poarta parcării l-am întâlnit și pe Alexandru. Tocmai își recuperase mașina, pe care, inițial, crezuse că i-a furat-o cineva. 

„Am parcat-o ieri seara pe la 12, hai să spunem chiar azi dimineață. Parcă e loc regulamentar acolo, dar stă o zebră, adică e făcut locul de parcare fix acolo. Când m-am trezit pe la două, am văzut că nu mai era acolo. Și cum ai reacționat? - Am sunat, am crezut deodată că mi-au furat-o. Am sunat la 112, le-am spus numerele de înmatriculare ale mașinii și mi-au spus că a fost ridicată de Poliție. M-am uitat la telefon și nu m-au sunat, dar au spus că mau sunat. Și deja m-am trezit aici. - Cum vezi tu acest serviciu? - Nu cred că e... eu cred că fac bani pe asta, asta e tot”. 

Alți șoferi, rămași fără mașini din cauză că au parcat mașinile neregulamentar, au venit să-și achite amenzile la sediul Inspectoratului Național de Securitate Publică.

„Seara sunt la Ciocana, la Ciocana chiar nu sunt locuri de parcare și seara am venit după sport cu copiii și am lăsat mașina mai rău parcată ca să spunem așa, neregulamentar”.

Abia după ce achită amenda, poate să-și recupereze mașina de la parcarea specială. Acolo urmează să-și mai scuture buzunarele și să achite pentru evacuare - 790 de lei, cum am spus mai sus - și pentru fiecare oră de aflare pe teritoriul parcării.

„Hai să spunem că ăsta este un business destul de bine pus la cap, nu numai în Moldova. Franța are de douăzeci de ani acest business și eu știu că acolo este foarte multă corupție și sunt foarte multe scandaluri pe chestia asta. Eu nu cred că este vorba despre responsabilitate. Nimeni nu și-ar fi parcat mașina neregulamentar, dacă ar fi putut să o parcheze regulamentar. Eu am copii cu invaliditate și nici nu pot să o parchez departe de casă. Eu nu înțeleg cum asta poate fi rezolvată, de făcut și mai multe locuri de parcare, unde să le faci? Ce să facem, tăiem pădurea și facem locuri de parcare?”

„Eu mă gândesc că trebuie să facă puțin mai ieftin, că e cam scump pentru buzunarele moldovenilor. La noi un moldovean are salariu 7-8 mii de lei și când trebuie să achite o mie și ceva de lei...el ce spune la femeie și la copii, azi nu mâncăm?” 

Se pomenesc cu evacuatorul lângă ei și persoanele publice. Un caz similar s-a întâmplat interpretului Ian Raiburg, toamna trecută. 

Serviciul de evacuare a mașinilor este oferit pentru poliție de compania Magda Tur începând cu luna septembrie 2020. 

În 2020, atunci când Inspectoratul Național al Poliției desfășura licitația de identificare a unui agent economic pentru evacuarea mașinilor în Capitală, Viorel Cernăuțeanu deținea funcția de șef al direcției juridice. Până atunci, acest serviciu era oferit de întreprinderea de stat „Servicii Pază a Ministerului de Interne”. Prețul pentru fiecare evacuare era de 250 de lei, adică de trei ori mai puțin decât e acum, se spune într-o investigație realizată de jurnaliștii Cutia Neagră PLUS. Tot ei menționează că Guvernul Chicu a decis să retragă acest serviciu de la compania de stat și să dea undă verde unui agent privat. Conform caietului de sarcini, participanții trebuiau să îndeplinească o mulțime de cerințe. 

„Dreptul de a participa a fost al oricui. Un concurs public, transparent. Cât ține de concurenți, nu pot eu da apreciere, a fost un caiet de sarcini. Era nevoie de cel puțin 3 evacuatoare sa fie în proprietate. Apoi mai era asigurarea Casco și asigurarea bunului asigurat, noi trebuie să avem garanția că persoana va fi despăgubită. Iată vedeți și dvs dosarul legat de parcarea specială”, a spus șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

„Ce se întâmplă acum cu evacuarea, este partea ce i s-a oferit prerogative poliției. Iar poliția evacuează mașinile doar celea care încalcă regulamentul circulației rutiere. Noi la moment nu avem un sistem care să evacueze mașinile care încalcă regimul de parcare. Dacă de exemplu, am avea un loc de parcare amenajat de municipalitate și un automobil ar parca acolo și nu ar achita pentru parcare, poliția nu-l va putea evacua, pentru că dpdv al circulației rutiere, el a parcat regulamentar, dar nu există cadru normativ că poate fi evacuată mașina care încalcă regimul de parcare, pentru că nu avem regim de parcare”, a menționat Victor Chironda, urbanist, consilier municipal, fost viceprimar al municipiului Chișinău.

Pe de altă parte, șeful Poliției Naționale este de părere că primăriile ar trebui să preia sancționarea șoferilor care parchează neregulamentar. 

„Din vara lui 2023, la insistența noastră, am modificat Codul Contravențional, parcarea neregulamentară a fost pusă și pe seama APL-ului, tuturor primăriilor. Am făcut și instruiri pe modul de constatare a contravențiilor, cum se documentează, cu speranța că vor prelua această prerogativă. Cu părere de rau, la această oră nu avem nicio primărie care să aplice în practică. Toți așteaptă poliția”.

„Vom încerca, sper eu să fim primii și să reușim în dezvoltarea și realizarea obiectivelor de amenajare. - Clar că trebuie creat un serviciu aparte. - Direcția generală mobilitate urbană s-a reformat inclusiv sub aspectul de întreținere a serviciului de parcări. Avem o direcție care se ocupă acuma, am finalizat procedura de angajare a personalului de conducere a acestei direcții și tot în cadrul direcției avem unități ca agenți constatatori care vor putea ieși în teren pentru a constata o încălcare. Noi ne expunem că nu avem posibilitatea de a evacua autoturismul și nu suntem împuterniciți de drept ca să asigurăm procesul de evacuare”, a spus șeful Direcției mobilitate urbană, din cadrul Primăriei Chișinău, Vitalie Mihalache.

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, evacuarea mașinilor, ca formă de penalizare, există în toată lumea. 

„Absolut toate țările practică evacuarea mașinilor. - Dar nu exclusiv, adică nu doar, ca penalizare. - Bine... La noi a fost ridicarea plăcuței de înmatriculare, dar în 2019 a fost anulată de Parlament, sub prisma faptului că este o proprietate și nu poate fi ridicată. Eu aș opta ca fiecare să-și preia seria competențelor. Poliția - acolo unde mașina este în traseu și blochează sau când este în stare de ebrietate la volan, sau când blochează accesul pentru autospeciale. În celelalte cazuri, să se implice primăria”. 

Un asemenea serviciu ar trebui să aibă toate inspectoratele de poliție din țară. Însă, din cauza lipsei de participanți, licitațiile eșuează. Doar câteva au reușit să încheie contracte cu agenți privați. Restul se descurcă apelând la inspectoratele din vecinătate.

În timp ce șeful Poliției Naționale susține că taxa de 790 de lei pentru fiecare evacuare în raza municipiului Chișinău este cea mai mică, prin comparație cu celelalte servicii similare, sunt voci care se arată deranjate că trebuie să dea acești bani unui agent privat, pe când în bugetul statului ajunge o sumă modestă. L-am rugat pe Viorel Cernăuțeanu să comenteze acest aspect. 

„Când a fost acest proces, nu a decis mecanismul Ministerul de Interne, Poliția... Tot procesul a fost examinat în cadrul grupului de lucru prin prisma impactului de reglementare, o comisie exclusiv din experți nu doar ai statului, dar și societate civilă. Cum se derulează mecanismul, nu e viziunea poliției, ci a experților în economie”.

Potrivit jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă, la începutul anului 2020, compania Magda Tur s-a reorganizat, iar Vladimir Nemțanu, care deținea 100 de procente din capitalul social, decide că cedeze 75 la sută dintre acțiuni. Astfel, 25 la sută ajung la cumnata sa, Galina Nemțanu, alte 25 la sută sunt deținute de soția unui vechi colaborator al firmelor deținute de familia Nemțanu, și ultimele 25 la sută au fost cedate către o tânără căsătorită cu un fost polițist de frontieră și fost angajat în cadrul Agenției Naționale Transport Auto. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagini și montaj de Vlad Glinjan 

O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.

/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/VIDEO/ ULTIMA ORĂ! AAC dezminte zvonurile conform cărora o aeronavă de mici dimensiuni s-ar fi prăbușit
/VIDEO/ ULTIMA ORĂ! AAC dezminte zvonurile conform cărora o aeronavă de mici dimensiuni s-ar fi prăbușit
/VIDEO/ Acord de unitate la Chișinău! 12 partide politice au semnat Pactul pentru Europa. Angajamentele asumate
/VIDEO/ Acord de unitate la Chișinău! 12 partide politice au semnat Pactul pentru Europa. Angajamentele asumate
/VIDEO/ Vladimir Voronin, sărbătorit la 83 de ani. Cum a găsit TV8 sediul Comuniștilor de ziua fostului președinte de Stat
/VIDEO/ Vladimir Voronin, sărbătorit la 83 de ani. Cum a găsit TV8 sediul Comuniștilor de ziua fostului președinte de Stat

/VIDEO/ Primea 4 mii de lei, dar leafa declarată era de 500 de lei. Acuzațiile unui pensionar aduse fostului angajator, cândva ministru

missing
26 mai 2024, ora 10:00

Nu este de acord cu pensia pe care o primește și Pantelimon Moisei, un locuitor al capitalei, care a lucrat, o bună parte din viață, la o companie privată. Pensionarul este supărat pe angajator pentru că nu ar fi reflectat, la stat, tot salariul pe care-l primea. Adică, în loc de 4 mii, pentru care semna, oficial primea... 500 de lei. Respectiv, contribuția pentru fondul social era mică. Spune că a încercat să rezolve amiabil situația și a cerut angajatorului să confirme tot salariul, dar și toate orele de muncă pe care le lucra. Dar, pentru că nu a fost posibil, s-a adresat în instanță. De două luni, dosarul său este la Curtea Supremă de Justiție. A întrebat când ar putea avea o finalitate, iar răspunsul a fost că „în vreo 5 ani”. Angajatorul, de altfel, a fost și ministru al Comerțului în primele guverne de după independență, neagă toate acuzațiile.

„Am activat la societate pe acțiuni LT Petricani 33, administrator era domnul Tudor Slănină. Am activat deodată un an de zile ca sudor, pe urmă m-am transferat. Tot la dânșii am fost ca paznic, de bază era. Pe urmă eram responsabil de apă și canalizare, responsabil pe sala de cazane pe gaz și cazane pe aburi, unde am fost trimis de către domnii și am terminat cursurile speciale.

Și pentru toate, ceea ce lucram, eram remunerat. Nu spun că nu era achitat, era achitat salariu foarte, foarte bun. Când ziceți foarte bun? - Pe timpurile celea, când m-am angajat, era de 4 mii, în 2003. Și eram foarte satisfăcut. Creștea și salariul, și responsabilitatea”.

Pantelimon Moisei afirmă că, în borderoul de salarii, semna pentru o leafă lunară de 4 mii, chiar din primii ani de angajare. Dar, când a venit vremea să se pensioneze, a aflat că salariul său, din acea perioadă, era de opt ori mai mic. 

„- Dovada de 4 mii de lei, de la domnii. - Deci v-ați pensionat în anul?... - 2016 - În care vedem salariul lunar de funcție, 4 mii de lei. - Da. Dar când m-am pensionat mi s-a stabilit o pensie de 1,119 lei. - Când ați văzut această sumă...? - Iată, suma de la CNAS. - Când ați văzut-o credeați că e o eroare...? - Când am văzut-o mi se părea că așa-i la toți, la toți se dă așa pensie, atunci așa era. Era salariul bun, când am început, zic, ia stați bre. Eu având așa salariu mare și așa pensie mică. Și am fost la CNAS, și zic, fetelor ce se întâmplă? - Noi calculăm pensia după datele de la care ne prezintă organizația unde lucrați. Și mi s-a eliberat un extras din contul meu personal, mi le-a prezentat și citit, prezentat niște cifre, m-ai să cad jos. În primul rând, salariul era de 500 de lei indicat”.

Fostul salariat susține că a încercat să soluționeze problema pe cale amiabilă. S-a adresat cu un demers către conducerea companiei, prin care a cerut să i se prezinte borderoul salarial, pe care semna pentru leafa primită lună de lună. Dar zice că a fost refuzat, pentru că ar conține date cu caracter personal ale altor angajați. 

„M-am mai gândind eu la dânșii și zic să depun o cerere chemare în judecată, invocând că, privind refuzul de a-mi elibera careva copii de la borderoul cu salariu pe perioada activității, 2003-2018. A fost o ședință de judecată. La judecătoria Centru, acolo se examinează problemele date. Prima judecată a fost de a soluționa întrebările amiabil. La judecată domnul nu s-a prezentat, a venit avocatul. Și cererea mea a fost respinsă cu dreptul de a fi atacată la Curtea de Apel. Am atacat la Curtea de Apel, unde la Curtea de Apel a fost acceptată cererea mea și transmisă înapoi la judecătoria Centru”. 

Și din nou cererea i-a fost respinsă, dar cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău. 

„Așa, 4 ani de zile. Am depus o cerere către Judecătoria Centru. Rog frumos să fie examinat dosarul meu în timp de urgență, așa cum prevede legea. Că dosarele care se supun codului de procedură civilă, să fie examinate de urgență și în timp foarte scurt.

Și acuma dosarul meu se află la Curtea Supremă de Justiție. - Cam de cât timp se află la Curtea Supremă? - Deja de vreo două luni de zile. Am achitat toate impozitele care se cer, am achitat chitanța, tot cum trebuiește. Mi-au spus că nu mai trebuie nimic, tot normal. Au trecut deja aproape două luni de zile, am sunat la cancelarie. - Fetelor ce se aude cu dosarul meu? le dau numărul la dosar. - Dosarul este, dar el este în perioadă de așteptare. - Nu a revenit niciunui judecător... - Nu, nici un judecător să-l ia. Zic: Cât pot să aștept, cât e această perioadă de așteptare? Dacă e dosarul dumneavoastră, cum e clasat el, undeva 5-6 ani. Zic, vă mulțumesc frumos, undeva mi-ați dat 5-6 ani de viață. Iată problema”.

Pensionarul speră ca decizia Curții Supreme să-l prindă în viață. 

„Eu nu doresc nimic, nici de la CNAS. Doresc de la Prometeu, de la domnul Slănină Tudor, să achite diferența ceea care nu a fost corect mie. Nu corect, dar legal. Orele sunt incluse și dovedite și de dânșii, că am lucrat atâtea ore - să fie transmise la CNAS. Dar CNAS-ul să facă recalcularea pensiei. Și gata. Mai mult nu doresc nimic, nu doresc război, doresc pace, și mai departe să fie recalcularea pensiei”.

Chiar și după ce a ieșit la pensie, bărbatul continuă să muncească, tot în serviciul de pază, doar că la o altă întreprindere. 

„Activez, și activez și la moment. Pentru că cu pensia asta mi-a stabilit-o el... Pensia să fi fost stabilită deodată normal, era pensie mai mare la mine, dar sunt nevoit să lucrez și la moment. - Ați încercat să înțelegeți cam cât era să fie pensia dacă era stabilită corect, dacă să fi luat acel salariu de bază, de 4 mii de lei? - Dacă salariul e 4 mii de lei și scoateți 500 de lei, de 3-4 ori mai mult trebuia să fie. La mine trebuia să fie undeva în jur de 3 mii de lei”.

Tot el ne-a pus în legătură cu o altă fostă angajată a companiei, Larisa, unde a muncit și el, care ne-a spus că a ieșit cu o pensie de circa 800 de lei, deși ridica salarii, în cele mai bune perioade, de circa 5-6000 de lei. 

„Eu am lucrat la sezon, știți cum. Eu am lucrat patru luni și pe urmă eram din cont propriu, sau cinci luni și apoi din cont propriu. Eu să vă spun sincer, nu știu cum mi-o pus mie pensia. Da, am ieșit cu pensia mică, nu-s mulțumită, dar cred că s-au împărțit lunile acelea pe care le-am lucrat și de-atâta. Eu am lucrat 20 și ceva de ani, dar cred că s-au luat numai lunile acelea în care mi-au transferat banii”.   

Am luat legătura și cu administratorul companiei, Tudor Slănină. Acesta ne-a dezvăluit, printre altele, că a deținut funcția de ministru al Comerțului, în primele guverne de după independență. Inițial, ne-a spus că nu înțelege despre ce fost angajat vorbim. Cu toate acestea, a negat că ar fi existat diferențe între salariile achitate și cele raportate către stat. 

„Ei au cartelele de muncă, ce e scris în borderourile de plată. Cum adică s-au dus și acolo a arătat că au primit chipurile salarii mici, dar în borderou au primit salarii... Cum s-au semnat în borderou, așa au fost salariile. Eu nu pot spune acuma ce a fost, cum trebuie. Trebuie documente de ridicat, cine, nu cunosc”.

Apoi am convenit să continuăm discuția după ce-i expunem întrebările detaliat. În cadrul unei convorbiri ulterioare la telefon, Slănină a negat toate acuzațiile aduse și s-a arătat mirat de interesul echipei noastre pentru cazul pensionarului. 

„Noi ne-am apărat și în instanță, peste tot ni s-a dat câștig de cauză. El a pierdut. La Curtea de Apel tot a pierdut. Noi am anexat toate documentele. El acum s-a adresat la Curtea Supremă. Rămâne să vă faceți concluzia. - Sunteți procuror, judecător, de ce vă ocupați cu investigații de chestiuni juridice. - Eu nu dau verdicte. - Presupun că vă cunoașteți”. 

Potrivit acestuia, în toate instanțele de până acum au fost prezentate toate copiile documentelor ce-ar demonstra că fostul angajat nu are dreptate. Acum, compania este gata să se apere și la Curtea Supremă de Justiție. 

Abonează-te la canalul nou de Youtube „Moldova Gândește” și activează clopoțelul pentru notificări! 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii și Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.

/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram