Mama lui Alexei Navalnîi a venit la mormântul acestuia sâmbătă dimineață, la o zi după o înmormântare la care mii de ruşi i-au adus un omagiu, riscând să fie arestaţi. De altfel, rușii continuă să vină și sâmbătă la cimitir și stau la coadă ca să depună flori la mormânt.
Navalnîi, cel mai înverşunat critic al preşedintelui rus în mai bine de un deceniu, a murit la 16 februarie, la vârsta de 47 de ani, într-o colonie penală arctică, unde ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru „extremism”. Acuzațiile multiple care i-au fost aduse au fost denunţate pe scară largă ca fiind o modalitate de a-l pedepsi pentru opoziţia sa faţă de Vladimir Putin. După ce a fost prezentă la înmormântarea de vineri, adversarului, iLudmila Navalnîia a mers din nou sâmbătă devreme dimineaţa la mormântul fiului ei, acoperit cu flori şi coroane, la cimitirul Borisovo, în sudul Moscovei.
susa video: Reuters
Ea a fost însoţită de Alla Abrossimova, mama văduvei lui Navalnîi, Yulia Navalnîia. Pe de altă parte, Iulia Navalnîia, cei doi copii ai cuplului şi fratele lui Navalnîi locuiesc în străinătate şi nu au participat la înmormântare, unde ar fi putut fi arestaţi pentru că s-au opus preşedintelui rus. Văduva lui Aleksei Navalnîi a promis că va continua munca soţului ei şi a acuzat frecvent în ultimele zile că Putin l-a „ucis”. Sâmbătă, un număr mic de persoane îndoliate au depus flori la mormânt, în timp ce poliția era prezentă la cimitir.
susa video: Reuters
Vineri, mii de susţinători ai lui Navalnîi au stat la coadă ore întregi pentru a-i aduce un ultim omagiu. În timp ce treceau pe lângă o biserică din apropiere spre cimitir, unii au scandat „Nu războiului!” şi alte sloganuri în favoarea lui Navalnîi, inclusiv l-au numit pe Putin „ucigaş” şi au cerut „eliberarea prizonierilor politici”. ONG-ul pentru drepturile omului OVD-Info a declarat vineri că poliţia rusă a arestat cel puţin 128 de persoane care i-au adus omagiu lui Navalnîi în 19 oraşe.
„Am decis să vin pentru că vreau să onorez memoria omului care a devenit un simbol al perseverenței pentru mine. Și după ceea ce s-a întâmplat, există un sentiment de tristețe foarte profundă. Dar oricât de groaznic ar suna, este încă plăcut să vezi câți oameni au venit aici, iar acest lucru îmi dă sentimentul unei anumite comuniuni.”
„(Pentru mine, Navalnîi a fost) un simbol al perseverenței, o persoană care mi-a arătat, se poate spune, o cultură populară a politicii. Pentru că oricine poate spune 'Mă țin departe de politică', dar politica este pretutindeni în jurul nostru, trăim în ea. Și el a fost o persoană care ne-a arătat ce este. Nu știu ce altceva să spun. A fost un simbol. A fost un simbol imens. În ciuda tuturor lucrurilor, poți să crezi ce vrei despre el, dar el a devenit cu adevărat un simbol al ceva liber și luminos, al unei anumite speranțe”.
„El a fost cel care mi-a deschis ochii asupra situației politice existente din Rusia. Am urmărit cu atenție toate anchetele sale, le-am arătat prietenilor mei care nu erau foarte interesați (de politică), am încercat să le arăt și părinților mei, dar a fost mai dificil. Iubesc adevărul, iubesc onestitatea, și sunt foarte fericit când adevărul câștigă”.
susa video: Reuters
Scenele cu mii de oameni care au scandat, cerând încetarea invaziei ruse în Ucraina şi condamnând Kremlinul, nu au fost văzute în Rusia de la ordinul Moscovei adresat sutelor de mii de soldaţi să treacă graniţa cu Ucraina la sfârşitul lunii februarie 2022. De atunci, Kremlinul a luat măsuri dure împotriva protestelor şi a folosit noile legi dure de cenzură militară pentru a judeca sute de oameni care au criticat public ofensiva. Această represiune totală, pe lângă mobilizarea parţială din toamna lui 2022, a determinat şi un număr semnificativ de ruşi să plece în străinătate.