Un grup de peste 40 de țări a reiterat luni apelurile adresate Rusiei de a permite o anchetă internațională independentă privind moartea liderului opoziției Alexei Navalnîi în închisoare. Apelul a fost făcut de ambasadorul Uniunii Europene, Lotte Knudsen, la Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite de la Geneva, în numele tuturor celor 27 de state UE și al altor 16 țări, printre care Canada, Regatul Unit, Statele Unite și Ucraina.
„Suntem indignați de moartea politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, pentru care responsabilitatea finală revine președintelui Vladimir Putin și autorităților ruse”, a declarat Knudsen.
„Rusia trebuie să permită o anchetă internațională independentă și transparentă asupra circumstanțelor morții sale subite”, a mai spus oficialul.
Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a murit pe 16 februarie, într-o închisoare din Siberia, unde își ispășea o pedeapsă de lungă durată. Anunțul a fost făcut de Serviciul Federal Rus de Penitenciare. Într-un comunicat de presă, Serviciul Federal Rus de Penitenciare a precizat că Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare și aproape imediat și-a pierdut cunoștința. Paramedicii veniți la fața locului au încercat să-l resusciteze, dar fără succes. Deținutul a fost declarat mort.
Acesta a fost petrecut la 1 martie, pe ultimul drum, la două săptămâni după ce a murit. Liderii mondiali s-au declarat revoltați de cele întâmplate și au declarat că au foarte multe întrebări în adresa Moscovei.
Iulia Navalnaia, soția lui Alexei Navalnîi, a cerut comunității internaționale să se unească pentru a învinge „regimul terifiant din Rusia”. Mai mult, pe 19 februarie, soția lui Navalnîi a anunțat că intenționează să continue munca în absența acestuia. De asemenea, ea a declarat că știe de ce soțul ei a fost omorât și în viitorul apropiat va dezvălui numele și fețele celor care i-au luat viața lui Alexei Navalnîi.
Alexei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, era unul dintre cei mai vocali lideri ai opoziției din Rusia. Politicianul era condamnat la aproape 30 de ani de închisoare, în baza unor acuzaţii despre care se spune că au fost inventate pentru a-l ţine departe de politică.
Navalnîi a contribuit la provocarea protestelor din 2011-2012 în Rusia. Opozantul a luptat împotriva fraudelor electorale și a corupției guvernamentale de la Moscova, investigând cercul interior al lui Putin și publicând ulterior dovezi în presa rusească. A fost arestat în Rusia, în ianuarie 2021, la întoarcerea sa în ţară după ce fusese otrăvit şi internat pentru tratament în Germania.
Fiind cel mai vehement critic al președintelui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi acuza Kremlinul de otrăvirea sa. Înainte să fie arestat, Alexei Navalnîi a fost întrebat în cadrul unui interviu ce mesaj ar avea pentru poporul rus dacă va fi arestat, condamnat sau chiar ucis. Răspunsul a fost răspicat:
„Nu trebuie să cedați. Dacă s-a ajuns la asta, înseamnă că noi suntem foarte puternici în acest moment, dacă ei au decis să mă ucidă. Singurul lucru de care e nevoie ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic. Trebuie să folosim acest moment, nu cedați”.
Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea liderului opoziției.
Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat că a lansat o anchetă procedurală privind moartea, iar Kremlinul a declarat că nu se supune cererilor UE.