Serviciul de Informații și Securitate are, cel mai probabil, dovezi noi privind încercarea Federației Ruse de a compromite, prin intermediul lui Ilan Șor, alegerile prezidențiale și referendumul pentru integrarea europeană. Totuși, nu trebuie să uităm că suntem într-un an electoral, când unele declarații se exagerează și există implicări din partea politicului. Sunt opiniile mai multor experți, după ce SIS a anunțat că rușii susțin referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, deoarece văd în acest scrutin o oportunitate de a compromite aderarea la UE și mizează în acest sens pe Ilan Șor și autoritățile de la Comrat.
Directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice a USM, Victor Juc, spune că SIS a ieșit cu declarații, după ce a obținut dovezi noi de implicare a Federației Ruse prin intermediul lui Ilan Șor în politica internă a Republicii Moldova. Acesta susține că au fost menționați și factori politici, pentru a face mesajul mai convingător.
„Eu cred că nu puteau să nu apară dovezi noi, pentru că și Federația Rusă și elementele din Republica Moldova se pregătesc destul de bine, chiar prin unele centre raionale se întâlnesc simpatizanți ai Partidului Șor și altor partide, dar o conotație mare este și partea politică ca oamenii să știe că sunt supuși unui atac masiv. Atunci când este an electoral întotdeauna se exagerează pentru că așa sunt regulile de joc. În acest context că se exagerează câteodată este firesc, natural și nu numai în Republica Moldova, peste tot inclusiv în SUA”.
De cealaltă parte, fostul director interimar al Serviciului de Informații și Securitate, Valentin Dediu, admite ca ieșirea de astăzi a șefului SIS să nu fi fost coordonată politic.
Experții mai susțin că din declarația șefului SIS putem să înțelegem că, pe lângă Șor și partidele afiliate lui, mai sunt și alte formațiuni implicate, chiar pretinse europene. Potrivit analiștilor, acestea își camuflează relațiile cu Federația Rusă, însă în scurt timp își vor arăta adevărata față.
„Pretinse partide pro-europene, care rezolvă subiecte precum administrarea urbelor, probleme social-economice sau culturale. Acestea vor fi activate atunci când Republica Moldova va înainta pe parcursul integrării europene și vor încerca să îl destabilizeze. Da este o ingerință fără precedent, dar e abia începutul”.
Amintim că apropiata lui Șor, Marina Tauber, respinge toate acuzațiile aduse de Musteață: „Eu nu știu despre ce vorbește sau despre ce visează domnul Musteață. Nici nu știu cum mai diplomat să mă exprim, dar declarațiile lui îi aparțin. Eu nu știu cine și ce bani primește de la Federația Rusă, eu nu știu cine și ce destabilizări pregătește. Nu au fost niciodată depistate violențe sau destabilizare în cadrul protestelor sau acțiunilor democratice, libere, pașnice, organizate de echipa noastră”.
Recent, Ilan Șor a efectuat o vizită la Moscova, unde a avut întrevederi cu mai mulți oficiali ruși. În Federația Rusă au mai fost și câțiva deputați din BCS, dar și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul.