Ex-președintele Igor Dodon a scăpat de amenda de 9.000 de lei pentru purtarea panglicii Sfântului Gheorghe, pe 9 mai 2022, atunci când aceasta era interzisă în țara noastră. Potrivit ZdG, socialistul a obținut câștig de cauză la Judecătoria Chișinău, după ce a contestat procesul-verbal prin care a fost amendat.
În motivarea contestației Dodon susține că „nu a utilizat în public atribute (benzi și/sau panglice colorate/de conștientizare (banda bicoloră negru-portocaliu) general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni, ci a purtat Panglica Sfântului Gheorghe, care este de mai mult timp asociată cu Ziua Victoriei”.
Hotărârea prin care Dodon scapă de sancțiune a fost luată recent de judecătoarea Angela Catană de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Potrivit magistratei, fostul șef de stat a purtat panglica negru-oranj în contextul comemorării Zilei Victoriei și nu în susținerea agresiunii militare și a propagandei, așa cum a fost invocat în procesul-verbal cu privire la contravenție contestat, careva probe sau informații în susținerea învinuirii nefiind prezentate.
Igor Dodon, alături de colegii săi de partid și din fracțiunea BCS, au sfidat legea pe 9 mai 2022. Majoritatea și-au prins la piept panglica Sf. Gheorghe, interzisă atunci prin lege în Republica Moldova. Tot atunci, socialistul spunea că nu îi pasă de amenzi. Poliția întocmise procese verbale în privința a 17 deputați.
Panglica Sfântul Gheorghe, dar și simbolurile Z și V, considerate simboluri ale agresiunii Rusiei în Ucraina au fost interzise prin lege, în Republica Moldova, pe 20 aprilie 2022. Conform modificărilor, persoanele fizice erau pasibile de amenzi în valoare de până la 9 mii de lei, în timp ce sancțiunile pentru persoanele juridice ajungeau până la 18 mii de lei.
Ulterior, deputații Adrian Lebedinschi și Grigore Novac au contestat decizia la Curtea Constituțională, care le-a admis parțial sesizările. Judecătorii constituționali au decis că panglica „Sfântului Gheorghe” poate fi purtată, atât timp cât nu promovează acțiunile de agresiune militară al crimelor de război sau crimelor împotriva umanității.