Curtea Constituțională a admis parțial sesizările depuse de deputații socialiști Adrian Lebedinschi și Grigore Novac cu privire la Legea pentru modificarea Codului contravențional al R. Moldova, adoptată în lectura a doua în aprilie 2022, care se referă la interzicerea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei – „V”, „Z” și panglica bicoloră negru – oranj, numită și panglica „Sfântul Gheorghe”. Astfel, judecătorii constituționali au decis că panglica „Sfântului Gheorghe” poate fi purtată, atât timp cât nu promovează acțiunile de agresiune militară al crimelor de război sau crimelor împotriva umanității.
Totodată, Curtea Constituțională a examinat și sesizarea unuia dintre cetățenii amendați.
„Curtea Constituțională a admis parțial sesizările depuse de deputații socialiști Adrian Lebedinschi, dar și sesizarea privind excepția de neconstituționalitate ridicată de domnul Ion Pîntea.
Se declară neconstituțional textul și care pot fi confundate cu acestea din definiția activitate extremistă reglementată de art. 1 din Legea nr. 54 din 21 februarie 2023 privind contracararea activității extremiste.
Se recunosc constituționale art. 365 cu semnul 5 din Codul Contravențional și prevederile art.1 din Legea privind contracararea activității extremiste, care au fost introduse prin lege 102 din 14 aprilie 2022, cu excepția celor menționate în punctul doi din dispozitiv, în măsura în care sunt aplicabile doar pentru faptele comise sau în scopul justificării acțiunilor de agresiune militară al crimelor de război sau crimelor împotriva umanității
Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și se publică în Monitorul Oficial”, a declarat președintele Curții Constituționale, Domnica Manole.
Un proiect care prevede interzicerea respectivelor simbolurilor a fost votat în aprilie 2022, în lectura finală de către 53 de deputați PAS.
Potrivit proiectului, se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.
Potrivit proiectului, nerespectarea interdicției prevede amenzi de la 4 500 de lei la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. În cazul persoanelor juridice sau cu funcții publice amenzile se ridică de la 18 000 de lei la 30 000 de lei.
TV8 l-a contactat pe Adrian Lebedinschi, unul dintre autorii sesizării, pentru a-i solicita comentariul.
„Este o decizie legală. Noi am avertizat majoritatea parlamentară când vota acest amendament că este o prevedere ilegală și necalificată. Curtea ne-a dat nouă crezare”, a menționat Lebedinschi.