Prețurile ridicate ale petrolului, evitarea sancțiunilor și investițiile de stat oferă Rusiei suficiente resurse pentru a continua lupta în Ucraina la intensitatea actuală pentru încă cel puțin doi ani, se arată într-un raport al agențiilor de informații lituaniene, scie Reuters.
Rusia și-a reformat și consolidat armata care a luptat în Ucraina în 2023 și este pe cale să își extindă capacitățile militare de-a lungul graniței sale cu NATO, inclusiv lângă Finlanda, care a aderat la alianță anul trecut, au afirmat agențiile în evaluarea anuală a amenințărilor cu care se confruntă țara baltică.
„Moscova este capabilă să evalueze lecțiile învățate și să își îmbunătățească eficiența luptei”, au adăugat agențiile lituaniene în raport.
Raportul a fost redactat de două agenţii - Departamentul de contrainformaţii al Securităţii Statului şi Serviciul de Informaţii şi de Securitate din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.
Ministrul rus al apărării a declarat marți că Rusia și-a întărit forțele militare în nordul și vestul țării ca răspuns la o acumulare de forţe NATO la graniţele sale.
Lituania, care este vecină atât cu Rusia, cât și cu aliatul acesteia, Belarus, a fost cândva condusă de Moscova, dar acum este membră a NATO și a Uniunii Europene.
Potrivit agenţiilor lituaniene, serviciile de informaţii ruse depun eforturi pentru a se sustrage de la sancţiunile impuse industriei de apărare a ţării după invadarea Ucrainei.
În timp ce Rusia este aprovizionată în mod deschis cu arme și muniție doar de Iran și Coreea de Nord, China a devenit cel mai mare furnizor de microcipuri, iar yuanul a devenit principala monedă pentru tranzacţiile internaţionale ale Rusiei, au declarat agenţiile lituaniene.
Agențiile au adăugat că, după desfăşurarea de către Rusia de focoase militare în Belarus în 2023, ea a construit în mod constant infrastructură pentru utilizarea lor acolo.
Raportul a precizat că agențiile de informații rusești și belaruse și-au intensificat eforturile de recrutare a lituanienilor care traversează granița, iar Lituania a reținut în 2023 mai mulți cetățeni ai săi pe care i-a acuzat că au furnizat date pentru serviciile de informații belaruse în schimbul unor sume de bani.
Revenind la China, agențiile au declarat că această țară și-a sporit eforturile de spionaj în Lituania în 2023, în urma deciziei Lituaniei de a permite Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto pe teritoriul său în 2021.