Studiile și educația nu au limită de vârstă. O demonstrează cei 20 de studenți seniori care au început studiile la „Universitatea de Vârsta a 3-a”, o inițiativă pilot care vine să promoveze conceptul de învățare pe tot parcursul vieții și să încurajeze vârstnicii să îmbătrânească activ și sănătos. Studenții vor beneficia de module de învățare adaptate vârstnicilor, într-un mediu prietenos pentru dezvoltarea personală și incluziune digitală,
Interesul pentru studiu printre seniori este în continuă creștere. Or, pe a fost lansată cea de-a doua promoție a Universității Vârstei a 3-a. Aceasta este formată din 20 de studenți 60+ care vor frecventa cursurile „Dezvoltarea abilităților digitale” și „Starea de bine și comunicarea între generații”. La evenimentul de lansare au participat și reprezentanții primei promoții, care au venit cu un mesaj de bun venit și încurajare către noii studenți.
Prin intermediul Universității Vârstei a 3-a, studenții vor beneficia de module de învățare adaptate vârstnicilor, într-un mediu prietenos pentru dezvoltarea personală și incluziune digitală, cât și de oportunități de socializare, inclusiv cu generațiile mai tinere.
În cadrul evenimentului, cei 20 de studenți au primit câte un telefon mobil, pentru a facilita procesul de învățare și de conectare cu resursele educaționale și digitale necesare chiar în timpul evenimentului.
În prezent, 1 din 5 persoane din R. Moldova are peste 60 de ani, iar până în 2040, unul din 3 va avea peste 60 de ani. Conform Studiului „Generații și Gen” (GGS), ponderea persoanelor de 55-74 de ani implicate în activități de învățare pe parcursul vieții este de doar 2%, fiind sub media UE (4,5%).
Dezvoltarea inițiativei de „Universitate de Vârsta a 3-a” face parte din obiectivele Programului Național pentru îmbătrânire activă și sănătoasă 2023-2027 implementat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale cu suportul UNFPA.
„Universitatea de Vârsta a 3-a” este un program pilot care se realizează în perioada octombrie 2023 – iunie 2024 cu suportul tehnic și financiar al Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Educației și Cercetării, Universității de Stat din Moldova, Ambasadei Cehiei la Chișinău și al unei companii de telefonie mobilă.