După două secole de neutralitate, nealiniere militară și doi ani de negocieri, Suedia a devenit oficial joi cel de-al 32-lea membru al NATO, un pas important pentru o țară care până atunci a avut grijă să nu provoace furia Rusiei.
În timpul unei vizite la Washington, premierul suedez Ulf Kristersson s-a întâlnit cu șeful diplomației americane, Antony Blinken, pentru a-i înmâna oficial documentele de ratificare. Acordul a fost obținut cu greu, după negocieri îndelungate cu anumiți membri ai alianței.
Luni, drapelul suedez va fi arborat în fața sediului NATO din Bruxelles.
Săptămâna trecută, Rusia a promis că va lua „contramăsuri” ca răspuns la aderarea Stockholmului, care vor depinde de „condițiile și amploarea integrării Suediei în NATO”.
Aderarea Suediei, după cea a Finlandei de anul trecut, înseamnă că toate ţările de pe malul Mării Baltice – cu excepţia Rusiei – sunt de-acum membre ale Alianţei Nord-Atlantice.
Suedia și Finlanda, deși sunt apropiate din punct de vedere militar de Statele Unite prin apartenența lor la Uniunea Europeană, au preferat din punct de vedere istoric să rămână în afara alianței, care a fost formată în timpul Războiului Rece împotriva Uniunii Sovietice.
Deși Suedia contribuie la forțele internaționale de menținere a păcii, însă nu a mai fost implicată în vreun război de la un conflict cu Norvegia în 1814.
Helsinki și Stockholm și-au anunțat în același timp candidatura pentru aderarea la NATO în 2022, ca reacție la invazia Rusiei în Ucraina.
Finlanda a obținut aderarea la alianță în aprilie anul trecut, dar procesul de aderare a Suediei a fost perturbat de negocierile cu Turcia, care a acuzat țara nordică de clemență față de militanții kurzi care s-au refugiat pe teritoriul său, pe unii dintre ei Ankara îi consideră teroriști.
De asemenea, Suedia a trebuit să se confrunte cu reticența premierului ungar. Viktor Orban și-a dat acordul de principiu de mai mult timp, dar înainte de a finaliza procesul, el a cerut „respect” din partea Stockholmului, după ani de zile în care i-a „denigrat” politicile.
La sfârșitul lunii februarie, parlamentul ungar a ratificat în cele din urmă aderarea Suediei la NATO.
Potrivit unui sondaj al postului de radio SR, difuzat săptămâna trecută, majoritatea suedezilor consideră că țara lor a făcut„prea multe sacrificii” pentru a deveni membră a NATO, recunoscând în același timp că securitatea Suediei a fost consolidată de această apartenență.
Pe lângă cererea sa de aderare la NATO, Suedia a semnat la începutul lunii decembrie un acord care permite Statelor Unite accesul la 17 baze militare de pe teritoriul său.
Sursa: Luxembourg Times