UE avertizează că Rusia ar putea testa capacitatea blocului de a se apăra în următorii trei până la cinci ani, subliniind necesitatea majorării bugetelor de apărare şi a unei cooperări militare mai profunde între statele membre. Potrivit șefei diplomaţiei UE, Kaja Kallas, Rusia alocă peste o treime din bugetul național pentru apărare, de trei ori mai mult decât înainte de invazia Ucrainei. „Este o ţară puternic militarizată, care prezintă o ameninţare existențială pentru noi toți”, a declarat Kallas, avertizând că timpul pentru acţiune se scurge rapid, potrivit Mediafax.
Forțele lui Vladimir Putin au lansat în zorii zilei de joi, 23 ianuarie, un atac masiv cu rachete asupra orașului ucrainean Zaporojie. Un om a murit, iar cel puțin 25 au fost răniți, a transmis guvernatorul regiunii Zaporojie, Ivan Fedorov, relatează The Kyiv Independent. Peste 20.000 de locuitori au rămas fără curent electric și alți 17.
UPDATE După un război, ce a trecut de 1.060 de zile, Moscova se confruntă cu un fenomen care s-a răspândit dramatic în toată Rusia. Iar Putin nu poate controla flagelul, el crescând de zeci de ori, în ultimii doi ani. Ziarul Izvestia anunță că Rusia este inundată cu cocaină, iar datele arată că oficialii ruși au confiscat aproximativ 5,2 tone de cocaină în valoare de 350 de miliarde de ruble (3,4 miliarde de dolari) între 2023 și 2024, ceea ce reprezintă o creștere de zece ori față de nivelurile anterioare.Publicația din Moscova a declarat că traficanții de droguri au crescut livrările în Rusia, schimbând și modul în care este efectuat transportul acestora, potrivit Newsweek.
UPDATE Armata americană și-a mutat lansatoarele Typhon, care pot trage rachete multirol până la mii de kilometri, de pe aerodromul Laoag din Filipine într-o altă locație de pe insula Luzon, cea mai mare și mai populată insulă din Filipine, a declarat o sursă guvernamentală filipineză de rang înalt pentru Reuters. Rachetele de croazieră Tomahawk din lansatoare pot lovi ținte atât în China, cât și în Rusia din Filipine. Rachetele SM-6 pe care le transportă, de asemenea, pot lovi ținte aeriene sau maritime aflate la peste 200 km distanță.
UPDATE Prim-adjunctul reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a răspuns, miercuri, după amenințările președintelui american Donald Trump cu privire la tarife masive și sancțiuni asupra produselor rusești în cazul în care șeful Kremlinului, Vladimir Putin, nu reușește să ajungă la un acord pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Acesta a declarat că Rusia va trebui să determine ce înțelege Trump prin termenul de „acord” înainte de a intra în negocieri pentru a pune capăt războiului pe scară largă din Ucraina, relatează Kyiv Independent.
UPDATE Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a avertizat că Rusia ar putea ataca teritoriul NATO până în 2029-2030, datorită industrializării militare rapide. În acest context, oficialii UE subliniază nevoia urgentă de a accelera producţia de arme şi echipamente militare, în condiţiile în care Rusia produce mai multe arme într-un an decât întregul bloc european. „Ucraina este linia de apărare a Europei,” a adăugat Kallas, solicitând sprijin suplimentar pentru Kiev şi o integrare mai strânsă a apărării, scrie Mediafax.
UPDATE Angajamentul de a intra în Uniunea Europeană, și cine știe dacă şi în NATO, este unul dintre atuurile cu care joacă Ucraina în cazul în care se va așeza la masa negocierilor pentru încetarea focului cu Rusia sub medierea comunității internaționale. Celălalt obiectiv, care pare ceva mai complicat, este de a-și menține teritoriul intact așa cum era înainte de februarie 2022, forțând Rusia să se retragă din zonele pe care le-a cucerit în tot acest timp, potrivit La Razon.
UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat pe 22 ianuarie că orice forță de menținere a păcii eficientă în Ucraina trebuie să includă trupe americane, subliniind rolul crucial al SUA în descurajarea agresiunii ruse. Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, Zelenski a respins ideea că aliaţii europeni ar putea oferi suficient sprijin militar independent, afirmând: „Nimeni nu va risca fără Statele Unite”. De asemenea, Zelenski a subliniat importanţa implicării Ucrainei în orice negocieri privind viitorul său, avertizând împotriva înțelegerilor făcute fără consultarea Kievului, aşa cum s-a întâmplat la negocierile de la Minsk în 2015. Totodată, el a cerut Chinei să-şi folosească influența asupra Rusiei, subliniind dependenţa economică a Moscovei faţă de Beijing.
UPDATE Corespondența obținută de canalul ucrainean 24 arată că grupul Wagner, condus de Evgheni Prigojin înainte de moartea sa, a fost implicat în comploturi pentru atacuri asupra infrastructurii occidentale din Africa şi în colaborări cu organizații teroriste precum Al Qaeda. De asemenea, e-mailurile scot la iveală recrutorii care convingeau deținuți şi chiar minori să se alăture luptelor din Ucraina, mulţi dintre aceștia participând la ofensivele de uzură din Donbas, suferind pierderi masive, notează Mediafax.
UPDATE De la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie 2022, Rusia a pierdut aproximativ 825.320 de soldaţi, potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. Doar în ultima zi, forţele ruse au înregistrat 1.340 de victime. Raportul detaliază şi pierderile de echipamente: 9.850 de tancuri, 20.497 de vehicule blindate, 22.256 de sisteme de artilerie, 23.111 drone, 369 de avioane şi 331 de elicoptere, alături de un submarin şi 28 de nave.