Cel puțin cinci persoane au fost ucise, iar alte 10 au fost rănite vineri, după ce pachete de ajutoare umanitare parașutate din avion au căzut peste ele în tabăra Al Shati, la vest de orașul Gaza, potrivit unui jurnalist aflat la fața locului, scrie CNN.
Khader Al Zaanoun a declarat pentru CNN că a fost martor la căderea pachetelor de ajutoare din avioane deasupra taberei Al Shati, dar nu poate confirma ce țară s-a aflat în spatele lansării aeriene.
Muhammad Al-Sheikh, șeful Departamentului de îngrijiri de urgență de la Complexul medical Al Shifa din orașul Gaza, a confirmat că cinci persoane au fost ucise în incident.
Unele dintre persoanele rănite în incident și transferate la Al Shifa sunt în stare gravă, potrivit lui Al-Sheikh.
SUA și alte țări au parașutat ajutoare umanitare în Gaza, pe fondul avertismentelor Organizației Națiunilor Unite potrivit cărora sute de mii de persoane din enclava palestiniană asediată sunt în pragul foametei.
Prima acțiune de parașutare a avut loc sâmbătă, livrând 38.000 de mese de-a lungul coastei Gaza, în cadrul unei operațiuni combinate cu Iordania.
După ce planurile au fost anunțate vinerea trecută de președintele american Joe Biden, agențiile umanitare le-au criticat ca fiind ineficiente, având în vedere amploarea nevoilor din Gaza.
Richard Gowan, directorul Grupului Internațional de Criză din cadrul ONU, a declarat: „Lucrătorii umanitari se plâng mereu că parașutările aeriene sunt o bună oportunitate pentru fotografii, dar o modalitate proastă de a livra ajutoare”.
La aproape cinci luni de la declanșarea războiului, criza umanitară se adâncește în Fâșia Gaza, unde tot mai mulți copii mor de foame și deshidratare. Organizația Mondială a Sănătății trage alarma și vorbește de lipsă acută de alimente, combustibil, medicamente și spitale distruse.
În puținele spitale funcționale din Gaza, și așa pline de răniți, sunt aduși acum zeci de copii care mor de foame.
În ultimele zile mai multe state, inclusiv SUA, au lansat cu parașutele ajutoare pentru civilii din Gaza. De cealaltă parte, Israelul spune că nu limitează ajutorul umanitar sau medical pentru enclavă și pune lipsa livrărilor pe seama capacităților organizațiilor umanitare. Tel Aviv-ul dă vina pentru începerea războiului pe gruparea islamistă palestiniană Hamas, lansând la 7 octombrie un atac asupra sudului Israelului, în care militanții au ucis 1.200 de oameni și au luat 253 de ostatici. Autoritățile israeliene mai acuză Hamas că folosește populația civilă din Gaza drept scuturi umane.