/VIDEO/ Bătrâni, dar fac sport ca în tinerețe. Parcurile Capitalei, luate cu asalt la început de primăvară
10 martie 2024, ora 20:15
În cazuri rare, obezitatea este o boală genetică, pe care persoanele o moștenesc de la membrii familiei. De cele mai dese ori, e cauzată de mâncarea în exces și de sedentarism. Pentru a nu ajunge în astfel de situații, este recomandat să facem multă mișcare și să mâncăm sănătos. Însă studiile mai vechi arată că sportul nu prea se regăsește în lista cu priorități a multor moldoveni. 6 din 10 moldoveni nu practică deloc sportul. Poate, peste ani, proporția s-a schimbat, iar numărul moldovenilor care fac sport este mult mai mare.
Am întâlnit-o pe doamna Elena în parc, alerga. Are 67 de ani și ne-a spus că a început să alerge după ce s-a pensionat. A participat la un maraton organizat în Chișinău în anul 2016 și, de atunci, a simțit că trebuie să facă mișcare pentru a se menține activă și sănătoasă. Ar fi bine ca și alții să-i urmeze sfaturile.
„Trebuie să facă mai multă mișcare. Să iasă în parc, măcar pentru plimbări. Se poate și seara, parcurile noastre sunt bine dotate, sunt iluminate pe timp de noapte, sunt acoperite cu asfalt. Mai multă mișcare și mâncare sănătoasă, să aibă grijă de ceea ce consumă. Nu e numaidecât să mănânce delicatese, cred că mâncarea sănătoasă este la îndemâna oricui. Și, desigur, înfometarea. Să nu uităm că atunci când ne ridicăm de la masă trebuie să fim puțin flămânzi”.
Un alt pensionar, domnul Valeriu, trăgea de fiare pe un teren de sport, amenajat în parc. Cu greu îi ghicești vârsta.
„Am 81 de ani. - Aveți 81 de ani? - Nimeni nu-mi dă această vârstă. În aprilie, de Ziua Cosmonauților, voi împlini 82 de ani. - Ce vă motivează să faceți sport? - Așa... - Toți înțeleg că mișcarea este viață, de aceea trebuie să facem mișcare. Practic în fiecare zi vin pe aici, fac un cerc, dimineața fac gimnastică, de aceea și imaginea se menține, cât de cât, mai tânără. - Legat de mâncare, acordați atenție la produsele pe care le consumați? - Dacă sincer, nu mă limitez la ceva anume, mănânc de toate, dar nu fac excese”.
Este atent la felul în care arată și domnul Alexandru. Ajuns la 71 de ani, vrea să se mențină sănătos cât mai multă vreme.
„Eu mă plimbu și de-amu e vârsta, trebuie să fac sport. - Pentru sănătate? - Da. - Ieșiți des aici? - În fiecare zi. Vreo două ceasuri. - Cum faceți cu zahărul? - Știți, chiar l-am redus aproape cu totul. Mai pun o linguriță acolo în ceai. Dar cu sarea mai greu, ea dă gust la bucate. Din carne, numai găini. Pe vremuri, umblam peste tot și am mâncat destul salam. M-am săturat deja”.
Adoptarea unui mod sănătos de viață trebuie să înceapă din tinerețe.
„- Tu de ce ai ieșit la alergat acum? - Pentru că asta este stilul meu de viață, alerg de mic, am făcut fotbal, acum alerg. În aprilie am maraton la București. - De ce lumea se îngrașă? - Alimentația, cred că, și nu vor să facă sport. - Cum controlezi consumul de zahăr? - Cu 2 luni în urmă, împreună cu soția, am început să punem limite de zahăr, fără ciocolate, am luat decizia să mâncăm numai miere. - Cum a fost? - Primele zile - foarte greu. Acum e bine”.
„- Ai grijă la consumul de zahăr? - Eu îl controlez și vreau să-l reduc la 0. În două luni vreau să ajung la 0. - Fizic cum te-ai simțit? - Chiar fain. Zahărul e ca un drog”.
Un studiu, publicat acum cinci ani, arăta că 6 din 10 moldoveni nu practică deloc sportul. Cel mai invocat motiv pentru care îl fac este ca să se simtă bine și sănătos.
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite.
Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1006: Șoc în România, agenda G7 și lista cu asasinate. Expert: E fals ce spune Putin despre Oreșnik
/VIDEO/ Istoriile cutremurătoare ale victimelor traficului de ființe umane, reconstituite de „Moldova gândește”. Mărturii din instanțe
/VIDEO/ Cum se votează la Comrat pentru alegerile prezidențiale din România: „Dacă au cetățenia, sunt datori acestei țări”
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
Cine e Călin Georgescu, surpriza din turul I la alegerile prezidențiale din România: Invizibil în presă, dar vedetă pe TikTok
/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în România: Călin Georgescu și Elena Lasconi s-ar putea lupta în turul II
/VIDEO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1006: Șoc în România, agenda G7 și lista cu asasinate. Expert: E fals ce spune Putin despre Oreșnik
/VIDEO/ Istoriile cutremurătoare ale victimelor traficului de ființe umane, reconstituite de „Moldova gândește”. Mărturii din instanțe
/VIDEO/ Cum se votează la Comrat pentru alegerile prezidențiale din România: „Dacă au cetățenia, sunt datori acestei țări”
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
Cine e Călin Georgescu, surpriza din turul I la alegerile prezidențiale din România: Invizibil în presă, dar vedetă pe TikTok
/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în România: Călin Georgescu și Elena Lasconi s-ar putea lupta în turul II
/VIDEO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1006: Șoc în România, agenda G7 și lista cu asasinate. Expert: E fals ce spune Putin despre Oreșnik
/VIDEO/ Istoriile cutremurătoare ale victimelor traficului de ființe umane, reconstituite de „Moldova gândește”. Mărturii din instanțe
/VIDEO/ Cum se votează la Comrat pentru alegerile prezidențiale din România: „Dacă au cetățenia, sunt datori acestei țări”
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
Cine e Călin Georgescu, surpriza din turul I la alegerile prezidențiale din România: Invizibil în presă, dar vedetă pe TikTok
/VIDEO/ Regretele unui fost traficant de fete în Rusia, condamnat la 17 ani de închisoare: „Banii s-au dus așa cum au venit”
25 noiembrie 2024, ora 10:00
În mare parte, inculpații acuzați de trafic de ființe susțin că victimele știau de acasă ce urmau să facă atunci când vor ajunge peste hotare. La fel ne-a spus și Gheorghe Cebanu, condamnat la 17 ani de închisoare pentru că, în perioada anilor 2006-2007, a făcut parte dintr-o rețea care ducea tinere în Federația Rusă, unde erau exploatate sexual. Ancheta, care a dus la condamnarea sa, a pornit de la plângerea unei victime, iar gravitatea faptelor a fost amplificată de faptul că una dintre ele era minoră.
- Mă numesc Cebanu Gheorghe, am 40 de ani la moment. După finisarea liceului am admis la Academia de Studii Economice, după care, la libertate, m-am ocupat cu antreprenoriatul, într-o oarecare măsură, și deja în anul 2016 am fost condamnat. Aici, în Penitenciar, o perioadă de timp am activat în calitate de dascăl la biserică din incinta Penitenciarului, după care am fost angajat în câmpul muncii și acum, la moment, deja de mai bine de 2 ani de zile, activez ca pontator în secția medicală a Penitenciarului.
- Ați fost condamnat pentru trafic de ființe umane. - Da.
- Ce v-a făcut pe dumneavoastră și, de fapt, ce v-a determinat să faceți asta? Cum ați ajuns? - Poate că determinația au fost mai mulți factori, dintre care anturajul, tinerețea, surplusul de energie, cred că când vrei totul și deodată și poate asta. Acestea cred că au fost și motivele. A fost instantaneu. Cred că, cumva am cunoscut niște prieteni care aveau chestii din astea. Eram tineri, plini de energie, însă energia asta nu a fost îndreptată acolo unde trebuie. Și cred că a fost și motivul financiar în toată chestia.
- Ce metode foloseați pentru a racola acele victime? - Metodele nu erau din cele mai sofisticate sau chestii din astea, pentru că nu exista încă internetul, nu exista rețele de socializare. Era face-to-face. Vorbeai eu cu persoana, în 99% din cazuri toți erau de acord.
- Persoanele erau fete, da? - Da.
- Cum le selectați pe ele? Ce vârstă ele aveau? Vă interesa cum arată, fizicul lor? Ce cunoșteați despre ele? Cine erau victimele, de fapt? - Practic, victimele erau cunoștințe mai vechi sau cunoștințe mai noi, despre care știai, practic, cam totul. În cele mai multe cazuri, din familie social vulnerabile, care o duceau greu, toate chestiile astea, care tot aveau nevoie de mijloace financiare. Asta cred că a fost.
- Unde mergeau aceste victime? - În Federația Rusă.
- Cum avea loc, de fapt, această racolare? Vorbeați cu ele, după care vorbeați cu un șef de-a dumneavoastră. Cum ajungeau ele acolo? Dacă îmi puteți spune mai detaliat, vă rog. - Nu era chiar atât de sofisticată toată treaba. Vorbeai o săptămână, două, trei, o lună maximum, după care persoana deja începea să aibă încredere în tine. Practic știa unde se duce, știa la ce se duce. Cam, în majoritatea cazurilor, erau de acord cu serviciile care urma să le presteze. Deja pe loc ajungeai, acolo era totul sub control, totul era tot cap la cap.
- Acolo în Federația Rusă la fel erau moldoveni, da? - Erau diferite națiuni, nu numai de moldoveni.
- Fetele ce vârstă aveau? - Practic cam toate aveau majoratul, dar erau și cazuri excepționale, când aveau, nu de exemplu, 17 ani, aproape de 18.
- Și dumneavoastră duceați o convorbire cu ele, intrau cumva în încredere, știau că au nevoie de bani și ele știau că merg la prostituție? - Da.
- Dumneavoastră le spuneați lor că merg la asta? - Da, era și normal.
- Erau momente când victimele încercau să vă roage, să nu le mai ajutați cumva? Adică să încetați în genere, să le lăsați în pace? - Da, și atunci când cereau faptul acesta, o lăsai în pace, pentru că nu era chestia, nu era într-atât de strict. Actele întotdeauna erau la persoană, telefonul era la persoană, avea liber să circule, avea liber să deplaseze oriunde dorea, așa că putea să plece în orice moment.
- V-ați gândit vreodată la cum se simt ele? - Da, normal.
- Și ce emoții aveați, ce gânduri aveați atunci? - Atunci nu aveam gânduri din astea că poate să simt cumva rău, pentru că, într-adevăr, condițiile în care trăiau și toate chestiile astea nu erau din cele mai rele. Dar cu timpul, având și eu copiii, înțeleg că nu era chiar bine ceea ce făceam eu. Nu era bine deloc. Nu vreau să fie asta o scuză.
- Ce sume de bani ați făcut în acea perioadă pentru exploatarea acestor fete? - Sumele erau diferite, în dependență de persoana care presta serviciu. Fiecare persoană avea o sumă anumită, pe care o primea ea, pe care o luam eu de exemplu.
- Ca de exemplu, ce primea ea și ce primea-ți dumneavoastră? - Numerar? - Da, da, da. - Să vă spun suma chiar? -Da. - 200 de dolari. Pe seară primea ea, 200 de dolari luam eu.
- Câte victime au fost la număr și ce-ați reușit să faceți cu acei bani? Câte victime ați reușit cumva să le duceți acolo? - Ca să fie clar, cu acei bani, practic, nu s-a înțeles nimic, pentru că de majoritatea infracțiunilor, când banii vin ușor și vin nu muncit, ei exact așa de ușor și pleacă. Și sens nu prea aduc, nu prea se face. Cu atât mai mult că eu eram tânăr, nu aveam familie, nu aveam chestii. Era motivația și financiară, pentru că banii într-adevăr, mijloace financiare în toată chestia asta, într-adevăr erau multe. Și veneau prea ușor, ca să fie acumulate sau chestii, dar în virtutea vârstei, la această vârstă, cu atâția banii, omul se debusolează.
- Câte victime atunci aveați? Periodic. Câte erau și le duceați acolo în Rusia? - Patru. Dar ca să fie clar, eu nu m-am ocupat cu chestia asta timp îndelungat. Asta a fost de la început. Eu am înțeles că asta nu-i bine. M-am dat în un alt domeniu legal. Deja banii îi făceam pe muncă. Deja aveam spălătorie auto, pe care eu le administram. După care, spălătorie auto deja proprie.
- Pe atunci vă veneau gândurile că eu într-o zi o să ajung să fiu pedepsit pentru asta? Vă gândeați la asta? Că asta este ilegal tot ceea ce eu fac, asta nu este corect. Și eu o să ajung cândva să... - Atunci, la moment, cred că nu. Dar cu timpul, da, eu înțelegeam că ceea ce am făcut este ilegal. Poate cineva o suferit din cauza activității mele, așa spunem. Dar cu timpul, fiind mai înțelept, e clar că deja îți dai bine seama că nu a fost bine ceea ce ai făcut, dar deja nu mai poți întoarce timpul înapoi. Am primit pedeapsa pe care am primit-o și asta e.
- Ce pedeapsă aveți? - 17 ani. - Dintre care deja sunt câți? - 8.
- Soția dumneavoastră, nu știu, familia dumneavoastră, a avut de suferit din cauza asta? Ei știau cu ce vă ocupați dumneavoastră? Sau cu ce v-ați ocupat anterior? - Practic, da. Știau. Eu am spus asta, nu m-am ascuns, dar cred că au avut de suferit toți. Inclusiv eu. Cred că cea mai tare eu, după aia deja restul.
- Finalizând liceul, mergând la academie, totuși, ați avut cândva gânduri că, iată să ajungeți să comiteți aceste fapte? - Niciodată.
- Dar ce visuri aveați dumneavoastră? La ce ați visat să deveniți ca mai apoi, iată lucrurile s-au schimbat într-atât de mult ca să ajungeți să faceți trafic de ființe. - Visurile au fost mari, chiar începând cu eu am finisat nouă clase în satul de baștină, în satul Ciutulești, raionul Florești, după aia m-am transferat la liceul Ion Creangă din orașul Florești, pe care l-am finisat și l-am finisat cu succes. Timp de trei ani de zile am activat drept în calitate de președinte a Clubului Național adolescenților din noua generație. Și chiar lucram conlucram cu organizația La strada, care are treabă cu toată chestia, cu traficul și cu toate chestiile astea. Am lucrat cu voluntarii de la Corpul Păcii. Aveam visuri mari... să finisez. Întotdeauna cumva am fost înclinat în chestia cu antreprenoriatul de asta și m-am dus la economie, la relații economice internaționale.
- Și ați finalizat studiile acolo? - Acolo nu ne-am finalizat. A părut deja chestiile astea.
- V-ați gândit că cineva din aceste fete pe care le recolați o să meargă și o să vă denunțe? - Nu, nu m-am gândit. Și normal că nu m-am gândit, dar în final așa s-a primit.
- Dar ce vă spuneau acele fete? Ele erau din familii vulnerabile. Chiar într-atât de mult erau de acord să meargă la prostituție în Rusia? - Mult face și convingerea. Când îi povesteai despre faptul unde merge, nu mai era chiar pur realitatea, era mai înfrumusețat, era mai... Dar, da, și aceste fete care pleacă să presteze astfel de servicii, și ele tot sunt diferite. Unele din ele merg de bunăvoie, altele mai tărăgănează, altele văd care-i chestia, vin acasă și nu mai uită din tot ce au trecut și în orice moment poți să se întoarcă înapoi și să se mai ocupe cu chestiile date.
- Care sunt garanțiile că, atunci când veți ieși din închisoare, nu vă veți mai reapuca de astfel de lucruri? - Pentru mine garanțiile sunt 100% că nu voi face așa ceva. Pentru pedeapsa mea care am primit-o, un om normal își dă seama că nu e bine și normal că nu mai vrei să te mai întorci odată să treci prin tot calvarul și prin toate drumurile astea. Și la moment, câștig un ban, poate mai puțin, dar cinstit. Și asta voi face și când voi fi la libertate.
- Așteptați libertate? - Desigur.
- Copiii vin, vă vizitează? - Când erau mai mici, veneau, dar acum copiii cresc și eu nu prea vreau ca ei să treacă emoții de astea când vin și văd toate chestiile. Nu vreau asta.
- Cu soția comunicați? - Da, comunicăm. Ajut familia cu ce pot.
- Dacă v-ați întoarce în acea perioadă, ce ați face? Iată, deja fiind condamnat. - Nu m-aș ocupa niciodată în viață cu așa ceva. Și aș sfătui la alții să nu mai facă. - Vă pare rău? - Da, desigur. Desigur. De asta îndemn toată lumea să fie precaută la toate chestiile astea. Să nu aibă încredere în persoane care măcar adie la chestii de trafic și de toate chestiile astea.
- Ce vreți să faceți și cu ce vreți să vă ocupați atunci când deja o să plecați din închisoare? - Să muncesc, să recuperez tot timpul pe care l-am stat aici.
Un reportaj realizat de Gabriela Ursu Imagini și montaj de Vlad Glinjan
/VIDEO/ Istoriile cutremurătoare ale victimelor traficului de ființe umane, reconstituite de „Moldova gândește”. Mărturii din instanțe
Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință
în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii
despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/VIDEO/ Istoriile cutremurătoare ale victimelor traficului de ființe umane, reconstituite de „Moldova gândește”. Mărturii din instanțe
/VIDEO/ Prezentatoare nouă la TV8! Cunoscuta jurnalistă Tatiana Nastas, la pupitrul știrilor de la ora 17:00
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/VIDEO/ Investiție cu scandal: Un parc fotovoltaic de 4.000.000 de lei se prăfuiește pe câmp
/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în România: Călin Georgescu și Elena Lasconi s-ar putea lupta în turul II
/VIDEO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/VIDEO/ Istoriile cutremurătoare ale victimelor traficului de ființe umane, reconstituite de „Moldova gândește”. Mărturii din instanțe
/VIDEO/ Prezentatoare nouă la TV8! Cunoscuta jurnalistă Tatiana Nastas, la pupitrul știrilor de la ora 17:00
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/VIDEO/ Investiție cu scandal: Un parc fotovoltaic de 4.000.000 de lei se prăfuiește pe câmp
/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în România: Călin Georgescu și Elena Lasconi s-ar putea lupta în turul II
/VIDEO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/VIDEO/ Istoriile cutremurătoare ale victimelor traficului de ființe umane, reconstituite de „Moldova gândește”. Mărturii din instanțe
/VIDEO/ Prezentatoare nouă la TV8! Cunoscuta jurnalistă Tatiana Nastas, la pupitrul știrilor de la ora 17:00
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/VIDEO/ Investiție cu scandal: Un parc fotovoltaic de 4.000.000 de lei se prăfuiește pe câmp
Abonează-te la știri pe e-mail
TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.