Vasile Tofan a fost provocat să explice economia Republicii Moldova într-o manieră cât mai simplă, astfel, omul de afaceri a folosit o metodă alegorică, relatând despre aceasta folosind un coș cu: nouă portocale, cinci mere, două cutii de măsline, una de vitamine și o banană. Declarațiile au fost făcute de către Vasile Tofan în cadrul emisiunii „Cutia Neagră”, de la postul TV8.
„Republica Moldova importă în fiecare an bunuri și servicii în valoare de nouă miliarde de dolari. Suntem o țară care exportă, avem patru miliarde de exporturi de bunuri. Din nouă, gaura trebuie acoperită, încă cinci miliarde le căutăm. Un miliard care este foarte important, dar nu des discutat este exportul nostru de servicii, pe lângă bunuri, în mare parte serviciile IT, dar și de transport. Oricum ne mai rămâne o gaură de patru miliarde, care trebuie acoperită. Două miliarde pe an aproximativ sunt acoperite de remitente, un miliard aproximativ fiind din investiții și granturi. Mai rămâne un miliard de acoperit, care sunt creditele”, a explicat Vasile Tofan, exemplificând cu produsele din coș.
Dincolo de alegorii, în același context, Vasile Tofan s-a referit și la problema forței de muncă, menționând că este nevoie de a simplifica reglementările pentru a le oferi străinilor posibilitatea să investească în țara noastră, fiind necesară construirea unei economii deschise.
„Avem nevoie de oameni, tineri sunt mai puțini din motive democratice. O sursă potențială de oameni este să se întoarcă moldovenii acasă. Eu sunt destul de sceptic de asta. (...). Nu putem să accentuăm creșterea fără a apela la reforme radicale. Trebuie să deschidem piața muncii pentru străini, masiv.
Dacă Sumitomo vrea să-și aducă aici 500 de lucrători din Uzbekistan, pentru că ei ar vrea să lucreze aici pentru 600 de euro, noi trebuie să îi permitem să o facă. Oamenii să nu piardă luni de zile pe la Biroul de Migrație și Azil, alte luni de zile pentru a-și primi permisul de ședere. Deci, noi nu trebuie să facem asta”, a declarat Vasile Tofan, referindu-se la reglementările excesive din țară.