Ramadanul începe luni în Arabia Saudită, în teritoriile palestiniene şi în mai multe ţări musulmane, liderul Arabiei Saudite făcând apel la comunitatea internaţională să pună capăt „crimelor odioase” comise în Gaza, care umbresc luna de post musulmană în acest an, relatează AFP.
Între timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că printre palestinienii ucişi în timpul războiului Israelului cu Hamas în Fâşia Gaza se numără cel puţin 13.000 de „terorişti” şi a promis că va continua ofensiva în sudul enclavei.
UPDATE Comisia Europeană a declarat că „speră” că primul vas cu ajutoare pentru Gaza va pleca în curând, după întârzierile din weekend. Un purtător de cuvânt a declarat că aranjamentele de plecare pentru nava Open Arms sunt în mâinile ciprioților.
„Cu toate acestea, avem speranța că, în ciuda întârzierilor care au avut loc în weekend, nava va fi în măsură să plece în scurt timp și să se îndrepte spre Gaza”, a adăugat acesta.
Rămâne neclar de ce nava nu a plecat încă, rapoartele locale citând „probleme tehnice”.
Sursele spun că plecarea primei nave „a fost întotdeauna cea mai dificilă”, având în vedere că securitatea în Cipru este completă, dar se pare că întrebările privind distribuirea ajutorului pe uscat au întârziat lucrurile.
UPDATE Douăsprezece dintre cele mai importante organizații israeliene pentru drepturile omului au semnat o scrisoare deschisă în care acuză Israelul că nu respectă decizia provizorie a Curții Internaționale de Justiție (CIJ) de a facilita accesul ajutorului umanitar în Gaza.
Curtea de la Haga a impus Israelului o serie de cerințe legale atunci când a emis o hotărâre provizorie la sfârșitul lunii ianuarie, ca răspuns la plângerea Africii de Sud care acuza statul de genocid în campania sa militară din Gaza.
Printre cerințe se numără luarea tuturor măsurilor pentru a preveni vătămarea intenționată a civililor, facilitarea ajutorului umanitar imediat în Fâșia Gaza, prevenirea și pedepsirea incitării directe sau publice la genocid și păstrarea dovezilor privind orice acte ilicite comise în timpul războiului țării împotriva Hamas.
În scrisoarea lor, grupurile de protecție a drepturilor omului afirmă că Israelul era obligat din punct de vedere legal să pună în aplicare măsurile ordonate de instanță, dar că până în prezent nu a făcut acest lucru. Printre semnatarii scrisorii se numără grupul de denunțători militari Breaking the Silence și Asociația pentru drepturile civile din Israel.
„Ordinul CIJ este o obligație legală de a pune capăt catastrofei umanitare din Gaza. Acesta trebuie respectat, nu doar pentru a ușura suferința urgentă a civililor, ci și de dragul întregii umanități”, se arată în scrisoare. În scrisoare se menționează, de asemenea, că CIJ a îndemnat Hamas să elibereze imediat și necondiționat toți ostaticii israelieni.
UPDATE Aproape 31.000 de palestinieni au fost ucişi în Gaza în timpul războiului care durează de cinci luni şi care a început după ce militanţii Hamas au atacat Israelul la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane şi luând 253 de ostatici, potrivit unui bilanţ israelian. Ministerul Sănătăţii din Gaza nu detaliază numărul morţilor în rândul civililor şi al militanţilor Hamas, dar a declarat că 72% dintre cei ucişi au fost femei şi copii. Hamas respinge bilanţul israelian privind militanţi uciși ca fiind o încercare de a prezenta „victorii false”.
UPDATE O navă de ajutor care transporta 200 de tone de alimente pentru a atenua foametea iminentă din Fâșia Gaza a rămas andocată în Cipru duminică seara, în pofida presiunilor pentru ajutor maritim în contextul blocării negocierilor de încetare a focului și al începerii lunii sfinte musulmane a Ramadanului.
Purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Konstantinos Letymbiotis, a declarat pentru agenția oficială de știri că momentul exact al plecării navei nu va fi făcut public din „motive de securitate”. Ulterior, s-a raportat că, din cauza unor "dificultăți tehnice", ar putea pleca abia luni dimineață.
UPDATE Luna sfântă musulmană a Ramadanului începe luni, au anunțat unele națiuni din Orientul Mijlociu, iar regele Arabiei Saudite a profitat de această ocazie pentru a cere încetarea „crimelor odioase” care au loc în Gaza.
Arabia Saudită a declarat duminică, prin intermediul agenției sale oficiale de presă SPA, că Curtea Supremă a anunțat „luni, 11 martie 2024, începutul lunii binecuvântate a Ramadanului pentru acest an”. În calitate de custode al celor două locuri cele mai sfinte ale islamului, regele Salman a mulțumit în mesajul său de Ramadan de duminică seara pentru „binecuvântările acordate Regatului Arabiei Saudite”, dar a precizat că războiul din Gaza va arunca o umbră asupra lunii postului și rugăciunii.
„În timp ce suntem martorii sosirii Ramadanului din acest an, inimile noastre sunt pline de durere pentru suferința continuă a fraților noștri palestinieni care se confruntă cu o agresiune neîncetată”, a spus el.
UPDATE Egiptul s-a aflat duminică în contact cu personalități de rang înalt din Hamas și Israel, precum și cu alți mediatori, în încercarea de a relua negocierile pentru un armistițiu în Fâșia Gaza în timpul Ramadanului, care începe luni sau marți, au declarat pentru Reuters două surse de securitate egiptene. Contactele de duminică ale Egiptului cu Hamas și cu agenția israeliană de informații, Mossad, ar fi fost efectuate în baza unui mandat din partea președinției egiptene, în încercarea de a apropia pozițiile divergente ale celor două părți.