Regizorul „20 Days in Mariupol”, Mstislav Cernov, a susținut un discurs puternic în momentul în care a primit premiul pentru cel mai bun documentar, primul Oscar al Ucrainei. „Probabil că voi fi primul regizor pe această scenă care va spune că îmi pare rău că am făcut acest film”, a spus el.
Cernov a declarat că ar schimba Oscarul pentru „Rusia nu a atacat niciodată Ucraina, să nu ocupe niciodată orașele noastre. Aş renunţa la toată recunoaşterea pentru ca Rusia să nu ucidă zeci de mii de compatrioţi ai mei ucraineni”.
„Aș dori ca ei să elibereze toți ostaticii, toți soldații care își apără ținuturile, toți civili care acum sunt în închisorile lor. Dar nu pot schimba istoria. Nu pot schimba trecutul. Dar noi toți împreună, voi, printre voi, unii dintre cei mai talentați oameni din lume. Putem să ne asigurăm că istoria este înregistrată corect și că adevărul va prevala și că oamenii din Mariupol și cei care și-au dat viața nu vor fi niciodată uitați. Pentru că cinema-ul formează amintiri și amintirile formează istoria. Deci vă mulțumesc tuturor. Mulțumesc Ucrainei. Slavă Ucrainei”, a adăugat regizorul, aplaudat la finalul discursului.
Filmul lui Cernov spune istoria jurnalistului care a relatat despre primele trei săptămâni ale asediului orașului ucrainean, Mariupol, de către Rusia.
„Oppenheimer” a fost vedeta celei de-a 81-a ediții a premiilor Oscar, desfășurate în această noapte. Povestea creării bombei atomice a strâns șapte Oscaruri, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun actor și cel mai bun regizor. Cea de-a 96-a ediţie a galei premiilor Oscar, decernate de Academia Americană de Film pentru cele mai bune realizări cinematografice ale anului 2023 s-a desfășurat la Teatrul Dolby din Hollywood, Los Angeles.